Neuralink, beyin implantının robotik bir kolu kontrol edip edemeyeceğini test edecek

27 Kasım 2024 09:49

Arkasında Elon Musk’ın yer aldığı Neuralink, beyin implantının robotik bir kolu kontrol edip edemeyeceğini görmek için denemeler yapacak.

Alınan onay sayesinde aktif testlere başlayacak Neuralink, geliştirdiği beyin implantı ile kişilerin robotik bir protez kolu sadece düşünerek kontrol edip edemeyeceğine bakacak. Bu süreçte başarıya ulaşacağı düşünülen şirket, kolunu kaybeden kişilerin hayatını dışarıdan görünmeyen bir bağlantı altyapısıyla çok daha kolay hale getirebilir. Elon Musk tarafından kurulan şirket Neuralink, bilmeyenler için uzun zamandır insan beynini bilgisayarlara bağlayacak bir altyapı kuruyor. İnsanların yapay sinir ağları ile bilgisayar, robot ya da diğer elektronik ürünleri kontrol edebileceği düzeye getirilmesi için çalışan şirket, burada beyin / makine bağlantısı için “Link” olarak geçen bir ürün kullanıyor. Link, özel geliştirilen çok hassas bir robot ile insan kafatasına entegre ediliyor. Buradan beyin sinyallerini toplayan ve bunu dışarıya, diğer elektronik cihazlara aktarabilen Link, Elon Musk tarafından bir FitBit ürününe benzetiliyor. Şirketi en son gündeme getiren ise bir video olmuştu. Aşağıda izleyebileceğiniz videoda, geliştirilen beyin implantının hastalara nasıl yerleştirildiği gözler önüne seriliyor. Bu işlem için kafatasında bir delik açan şirket, beyin sinyallerini inanılmaz ince bağlantı telleri üzerinden topluyor.

Şirket bundan önce ise FDA’den test için onay alınan Blindsight ile dikkat çekmişti. Bu yeni cihaz hakkında Elon Musk şunları aktarmıştı: Neuralink’in Blindsight cihazı, her iki gözünü ve optik sinirini kaybedenlerin bile görmesini sağlayacak. Görsel korteksin sağlam olması koşuluyla, doğuştan kör olanların bile ilk kez görmesini mümkün kılacak. Sunulacak görüş kalitesi ilk başta Atari grafikleri gibi düşük çözünürlüklü olacak. Fakat sistem doğal görüşten daha iyisini sunma potansiyeline sahip ve hatta Geordi La Forge (ana görselde) gibi kızılötesi, ultraviyole ve hatta radar dalga boylarında görmenizi sağlayacak.”

Peki Neuralink tarafından geliştirilen ilk sistem gerçekten çalışıyor mu? Bunun cevabı uzun süre önce öğrendiğimiz üzere evet. Geçtiğimiz aylarda ilk kez bir insana (Noland Arbaugh isimli) Neuralink beyin implantı takıldı. Hatta şirket paylaştığı bir video ile Arbaugh’ın hastalığını kısaca gözler önüne sererek Neuralink’in ona kattıklarına değinmişti. Sistem yakın zaman önce FDA’in ikinci insanlı denemesi için resmi onayı vermesiyle de gündeme gelmişti.  Bunun üstüne açıklama yapan Elon Musk, bir kişiye daha Neuralink çipi takıldığını söylemişti. İkinci denemede her şeyin yolunda gittiğini belirten Musk, süreçle alakalı ekstra bir detay paylaşmamıştı.

Geçtiğimiz ay Alex isimli ikinci hastanın sistemi aktif olarak kullanmaya başladığı duyuruldu. Örneğin Alex sadece “düşünerek” Counter-Strike 2 oynayabilmeye başladı. Aynı zamanda düşünerek Fusion 360 üzerinde üç boyutlu obje tasarımı yapabildiği gösterilen Alex, sisteme gerçekten çok çabuk adapte olmuş gibi görünüyor. Link hakkında yeni bir açıklama yapan Elon Musk, “Her şey yolunda giderse, birkaç yıl içinde Link’e sahip yüzlerce insan olacak, belki 5 yıl içinde on binlerce, 10 yıl içindeyse milyonlarca.” dedi.

Görsel kaynak

Neuralink çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: L’Oreal firmasından 2023’te gelecek evde saç boyama cihazı

Paylaş