Japonya’da kurulup tüm oyun dünyasına yön veren Nintendo, yenilikçi ve öncü karakterini koruyor. Revolution kod adlı Wii oyun konsoluyla satış, oyun çeşitliliği ve müşteri memnuniyeti anlamında yarışı rakiplerinin önünde sürdüren Nintendo, günümüzün en önemli akımı üç boyutlu görüntü anlamında da ilk hamlesini yaptı. Firmanın başarılı taşınabilir oyun konsolu DS ailesi, 3DS isimli yeni bir ürüne kavuştu. Serinin diğer konsollarının devamı niteliğindeki Nintendo 3DS, biri dokunmatik diğeri 3D iki adet ekrana sahip. Cihazı özel kılan 3D ekranın gözlüksüz izlenebiliyor olması. DS Lite ve DSi modellerinden sonra üretilen 3DS, taşınabilir oyun konsolu serisini oldukça çeşitlendiriyor. Üç cihazın da birbirinden önemli farklılıkları bulunuyor. Boyutları itibariyle Nintendo 3DS, DSi modelinden yaklaşık yüzde 10 daha küçük fakat biraz daha ağır. Ekran büyüklükleri de DS Lite ile DSi arasında. 3DS üzerinde bulunan 3D ekran 3,5 inç büyüklüğünde. Alttaki dokunmatik ekran ise 3 inç. Öncesinde olduğu gibi farklı renk seçenekleriyle satışa sunulacak olan 3DS, parlak ve dikkat çekici bir kaplamaya sahip. Özellikle yaşça büyük oyunseverler için daha koyu ve mat bir renk seçeneği sunulmalı diye düşünüyoruz. Cihaz önceki modellerde olduğu gibi kolayca açılıp kapanabilen bir menteşeye sahip. Sol yanda bulunan sürgülü ses kontrolü gibi kullanışlılığı kanıtlanmış standart kontroller değiştirilmeden sunulmuş. 3,5 mm standart ses çıkışı ön yüzde tam ortada bulunuyor. Sağ yanda ise kablosuz bağlantıyı açıp kapamaya yarayan yaylı tuş konumlandırılmış.
GÖZLÜKSÜZ 3D
Nintendo 3DS’i özel kılan gözlüksüz 3D desteği. Üst kapakta bulunan iki kamera aynen insan gözü gibi çalışarak iki farklı görüntüyü birleştirip üç boyutlu hale getiriyor. Cihazın üç boyutlu ekranı ise bu görüntüleri özel bir gözlüğe ihtiyaç duymadan görme imkanı sağlıyor. Nintendo 3DS’in ana menüsü de 3D olarak tasarlanmış. Yani daha cihazın kapağını açar açmaz üç boyutlu görüntüyle karşılaşıp hayli heyecanlanıyorsunuz. Sharp tarafından geliştirilen ‘paralaks engeli’ teknolojisiyle çalışan 3D ekran, insan gözünün çalışma mantığı üzerinden üretilen bir teknikle 3D görüntüyü oluşturuyor. İnsan gözleri arasında ortalama 65 mm aralık bulunur. Bu da iki gözün birbirinden az da olsa farklı görüntüyü görüp birleştirerek derinlik algısının oluşmasını sağlar. Gözlüklü 3D teknolojilerinde iki göze farklı görüntüler verilerek beyin aldatılır. Paralaks engeli tekniği de ekrandaki görüntü ikinci bir katman üzerinde belirli aralıklarla engellenerek iki gözün farklı iki görüntüyü yakalaması sağlanır. Bu sayede uygun mesafeden bakıldığında görüntüde derinlik oluşur. Nintendo 3DS, sizi uygun mesafeye yönlendirerek doğru kalibrasyonun yapılmasını sağlayabiliyor. Üst ekranın hemen sağında bulunan sürgü kontorlü ekrandaki görüntünün derinliğini yani 3D özelliğinin seviyesini ayarlamanızı sağlıyor. Bazı kullanıcılar fazla derinlik algısında rahatsız olduğundan bu özelliğinin gerçekten çok başarılı ve önemli olduğunu düşünüyoruz. Cihazın 3D performansının gerçekten hemen herkesi şaşkınlığa uğratacak kadar başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Henüz kartuş oyunları çıkmadığından gerçek 3D oyunları deneyemesek de, cihazda yüklü gelen eğlenceli oyun ve fonksiyonlarla bu deneyimi yaşama fırsatı bulduk. Önümüzdeki aylarda 3D oyun incelemeleriyle üç boyut performansından daha detaylı bahsetmek üzere Nintendo 3DS’in diğer özelliklerinden bahsedelim.
ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK
İngilizce ‘augmented reality’ olarak adlandırılan artırılmış gerçeklik teknolojisi Nintendo 3DS üzerindeki kamera, hareket algılayıcı ve jiroskop sayesinde sunuluyor. Birlikte verilen AR kartları ile oyunlar oynayabiliyorsunuz. Bunun için kartı düz bir zemine koyup oyunu açmanız yeterli. Ekranda gerçek görüntü üzerine yerleştirilen sanal 3D nesne ve kahramanları izlerken çok eğleneceğiniz kesin. Cihaz, sahip olduğu iki kamera ile 3D fotoğraf da çekebiliyor. Çektiğiniz fotoğrafları 3DS ekranı üzerinde hem çekerken hem de daha sonra 3D olarak görebiliyorsunuz. Cihaz, bağlantı anlamında da güçlü. Wi-Fi üzerinden internete erişebileceğiniz gibi, StreetPass yazılımı sayesinde Nintendo 3DS sahipleriyle her an her yerde iletişimde olabiliyorsunuz. StreetPass özelliğini açık tutan oyuncuların Mii karakterleri ve oyun bilgileri, cihazlar birbirine yakınlaştığında kapakları kapalı olsa dahi gönderiliyor. Daha sonra cihazı açtığınızda bu kişilerin bilgilerini görebiliyorsunuz. Geriye dönük olarak sadece Nintendo DS oyunlarını destekleyen yeni taşınabilir konsolun kontrolleri de elden geçirilmiş. Büyük yaylı dairesel yön kontrolü hem oyunlarda hem de menüde çok rahat bir kullanım sunuyor. Nintendo 3DS kendi üç boyutlu oyunları için 3-5 saat, DS oyunları için 5-8 saat pil ömrü sunuyor. Cihazla birlikte 2 GB kapasiteli bir SD kart veriliyor. Stereo hoparlörler, enerji tasarrufu modu ve dokunmatik kalem cihazın sunduğu diğer özellikler arasında. Nintendo 3DS için duyurulan 3D oyunlara ise Super Street Fighter IV 3D Edition, Nintendogs + Cats, Asphalt3D, Legend of Zelda ve PES 2011 3D örnek olarak verilebilir. Konsol, oyunları ile birlikte gelecek ay satışta olacak.
► Detaylar sayfa 2‘de