Nintendo Switch incelemesi

16 Mart 2017 21:00

SADE ARAYÜZ

Nintendo Switch’in arayüzü hakkında söylenebilecek bir şey varsa o da ne kadar sade olduğu. Hemen her şey elinizin altında ve ekranda yer alıyor. Dokunmatik ekranda oyunlar tam ortada konumlandırılırken, haberler, mağaza, ayarlar gibi sekmeler hemen aşağıya dizilmiş. Ana ekranın sol üst kısmında ise cihazda yer alan hesaplar bulunuyor. Cihaz için birden fazla hesap açıp, hesapları farklı ülkelere kaydettirebilirsiniz. Bunun sebebi ise Switch’in “region lock” dediğimiz bölgesel kısıtlamaya sahip olmaması. Bunu biraz açıklamak gerekirse, örneğin Amerika’dan aldığınız bir 3DS ile Avrupa’dan aldığınız 3DS aynı oyunu çalıştırmıyordu. Amerika’dan alınan cihaz için aynı oyunun Amerika marketinde satılan NTSC versiyonunu satın almak gerekirken, Avrupa çıkışlı cihaz PAL kodlu oyunları çalıştırıyordu. Bu da bölgelere özel oyunlara sebep oluyor ve oyuncuların her oyuna erişimini engelliyordu. Switch’le beraber bu durum tarih olmuş durumda. Farklı ülkelerin mağazalarından alışveriş yapabilir, Avrupa’dan aldığınız cihazda Japonya’da çıkan oyunu çalıştırabilirsiniz. Aynı durum oyun kartuşları için de geçerli. Açıkçası bize göre büyük artı.

Cihazın arayüzü kişiselleştirme namına pek bir şey sunmuyor. Siyah ve beyaz olmak üzere iki tema yer alıyor ancak bu kadar. Farklı özelleştirmeler en azından şimdilik mümkün değil. Ayarlar kısmında ebeveynler için de özellikler sunan cihaz, gelişmiş bir kontrol sistemine sahip. Çocuğunuzun cihazla ne kadar zaman geçireceğini ayarlayabiliyor, ayrıca ücretsiz uygulaması sayesinde telefonunuzdan da bunu kontrol edebiliyorsunuz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Switch tam bir aile cihazı anlayacağınız.


Yanımızda taşımaktan büyük keyif aldığımız Switch’te yokluğunu hissettiğimiz en büyük detay ise Street Pass oldu. Böyle bir konsolda Street Pass’in olmaması hem büyük hayal kırıklığı hem de eksi hanesine atılan koca bir çentik bizim için. Reklamlarında özellikle dışarıda diğer insanlarla beraber oynayıp, eğlenceyi paylaşmayı öne çıkaran Nintendo’nun Street Pass gibi bir özelliği atlamış olması üzücü. Konsoldaki bir diğer eksi ise sunduğu hafıza. 32 GB dahili hafızayla gelen Switch için bu hafıza tercihini kim yapmış bilmiyoruz ancak bu hafızanın yeterli olmadığını söyleyebiliriz. 2 TB’a kadar microSD kartı destekleyen cihazın hafızasını artırmak isteyeceksiniz. Breath of the Wild’ın tek başına 13 GB’lık yer kapladığını da ekleyelim ki gelecek dönemlerde başka esaslı oyunların çıkacağı düşünülünce, 32 GB üzücü olmuş.

Nintendo Switch’i incelerken en çok yakındığımız konu içerik oldu. Büyük bir hevesle konsolu alıp, kuş kadar içerikle baş başa kalmak bir parça hayal kırıklığı. Ancak Nintendo’nun Zelda’yı Switch’le piyasaya sürmesi çok akıllıca olmuş çünkü Zelda tek başına saatlerinizi alacak bir oyun. Siz onunla oyalanırken, oyun mağazası da yavaş yavaş yeni oyunlar elde ediyor. Ancak şimdilik Zelda dışında öyle aman aman bir oyun ne yazık ki yok. Yakın dönemde cihaza çıkması beklenen oyunlar arasında ise Mario Kart 8 Deluxe, FIFA, Super Mario Odyssey, The Elder Scrolls V: Skyrim, Splatoon 2 gibi isimler yer alıyor. Siz cihazı alırken microSD kartı da alın deriz.

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7 8

Paylaş