Sigara içmenin insan vücuduna zararları şimdiye kadar yapılan birçok bilimsel araştırmayla belgelenmişti. Nobel ödüllü Türk bilim adamı Aziz Sancar‘ın çalışması ise uzun yıllar sigara tiryakisi olmanın insan DNA’sını nasıl değiştirdiğini net bir şekilde ortaya koyuyor.
Neden olduğu sağlık problemleri sebebiyle sigara bağımlılığına karşı ciddi bir savaş yürütülüyor. Resmi verilere göre sadece Amerika’da 40 milyon sigara bağımlısı bulunuyor. Bu rakam dünya genelinde 1 milyara ulaşıyor. Dolayısıyla sigara kaynaklı ortaya çıkan hastalıkların tespit ve tedavi edilmesi hayati önem taşıyor.
Sigara tüketiminin DNA’ya hasar verdiği, bu hasarın da akciğer kanserine neden olduğu uzun yıllardır biliniyor. Nobel ödülü kazanan ve araştırmalarını UNC School of Medicine adına sürdüren Aziz Sancar geliştirdiği yöntemle DNA’da oluşan hasarın kapsamlı bir haritasını çıkartabiliyor. Kanserojen maddelerin insan vücudunda yarattığı tahribatın tespit edilmesi birçok açıdan önemli. Bu sayede sigara tiryakiliği sebebiyle tetiklenen kanserin gerçek anlamda nasıl oluştuğu gözlemlenebiliyor. Bunun yanı sıra geliştirilen yöntem sayesinde kanser hastası olmaya meyilli kişilerin belirlenmesi de kolaylaşıyor. Bu gözlemler ileriki aşamalarda hastalığın daha başlamadan tedavi edilmesine olanak sağlayabilir. Fakat Aziz Sancar’ın asıl umudu elde edilen verilerin sigara kullanımı azaltması… Elbette bunun için sigara bağımlısı kişilerin kişisel çabası her şeyden önemli.
- Kaynak UNC Health Care