Nokia 3310’a ait bir beklentiniz var mı bilemiyoruz ancak cihazı almadan önce beklentilerinizi iyi ayarlamanız gerekiyor. Öncelikle şunu söyleyelim; Nokia 3310, 2017 yılında ana telefon olarak kullanabileceğiniz bir cihaz değil. Kullanılabilir mi? Evet, ancak pek çok şeyden aynı anda feragat etmeniz gerekiyor bunun için. Cihaz Nokia Series 30+ işletim sistemiyle geliyor. Eski tanıdık menü tasarımını görmek mümkün. Tuş kilidini çağrı reddetme tuşu ve ardından yıldıza basarak yapmıyorsunuz ama. Elimiz eski alışkanlıklar yüzünden pek çok kez bunu yapmak istedi ancak tuş kişini çağrı kapatma tuşuna basınca açılan menüden yapılıyor. Cihazın hafızası 16 MB. Yanlış okumadınız evet, megabyte. Kendi başına dört tane fotoğraf çekebiliyor yani. 32 GB’a kadar microSD kart ile hafızasını artırabiliyorsunuz ki telefonu alırken microSD’yi de alın deriz. Bir diğer sorun da oyunlar. Telefona Snake yüklü geliyor ama diğer oyunlar ücretli. Örneğin Asphalt 6: Adrenaline’in fiyatı 15 TL artı 1 SMS ücreti. Snake konusunda da dertliyiz. Snake eski oyunun modernize versiyonu, aynı cihazın kendisi gibi yani. “Böyle Snake olmaz olsun” dedik. Biz yenilenen oyunu pek sevmedik ama biraz subjektif bir yorum tabii. Cihazın eski alışılmış kısayolları ise olduğu gibi duruyor. Diyez tuşuna basılı tutarak telefonu sessize alabilir, yıldıza basılı olarak radyoyu açabilirsiniz. Telefonun en büyük artısı da radyo hatta. İnternet kısmı daha da vahim. Opera tarayıcı yüklü olan cihazda WAP 2.0 var. Facebook’tan Twitter’a her yere buradan giriyorsunuz. Ekranda minicik bir ok beliriyor. Teker teker aşağı iniyorsunuz, öyle bir kabus. Gerçekten bu cihazla kendi iradenizle internete girmek ister misiniz emin değiliz. Tek sorun bu da değil. Bağlantı hızı öyle 4,5G, 3G falan sanıyorsanız çok üzülürsünüz. Cihaz 2G bağlantı destekliyor. Yavaşlıktan duracak bir hızda çalışıyor diyelim, siz anlayın. Herhangi bir sitenin ana sayfasının açılmasını beklerken bir çay demleyebilirsiniz. Unutmadan en çok merak edilen sorulardan birini de cevaplayalım: Nokia 3310’da WhatsApp’ı kullanmak mümkün değil.
Tabii uzun zamandır böyle bir cihaz kullanmadığımız için SMS kısmında da 160 karakter sınırını görünce şaşırdık. Ama hemen hatırlayıp adapte olduk. Hatta bir iki mesajdan sonra artık “çatır çatır” yazar kıvama geldik. Ancak yazdıkça da bunun ne büyük işkence olduğunu hatırladık. Her harf için tuşlara basmak insanın baş parmağına ciddi bir yükmüş. Zamanında iyi yazıyormuşuz… Bir diğer komik şeyi söyleyelim. Sadece SMS’de değil Notlar uygulamasında da karakter sınırı var; 100 karakter hem de. Twitter aforizmalarınız bile sığamayabilir.
Cihazın çıkarılabilir pili 1.200 mAh. Tabii yeni nesil cihazların devasa kapasiteli pillerinin yanında bu çok düşük gelmiş olabilir ama cihazda güç tüketimi yapacak hemen hiçbir şey kullanmayacağınız için yeter de artar bir pil diyebiliriz. Zaten ilk iki gün heyecanı geçince telefonu sadece “alo” demek için kullanacaksınız. Yani pil günlerce sizi idare ediyor evet.