reklamı kapat

POPÜLER

Nokia Lumia 1020 incelemesi

 - Güncelleme: 14 Kasım 2013 19:06

Nokia Lumia 1020

TASARIM
Nokia’nın polikarbon malzemeyi en iyi kullanan firmalardan biri olduğunu söylesek abartmış olmayız. Bilhassa Lumia serisiyle ortaya çıkan bu kabiliyet, her yeni modelde farklı detaylarla dikkat çekiyor. 1020’nin kasası da yekpare polikarbondan oluşuyor. Yani açılabilen bir arka kapak ve dolayısıyla değiştirilebilen bir pil yok. Telefonun benzerliğinin en bariz olduğu cihaz Lumia 920. Tasarım olarak iki model birbirinin kopyası gibi. Lumia 1020’nin tüm düğmeleri sağ yanına yerleştirilmiş. Burada yukarıdan aşağı sırasıyla ses açma/kısma, güç ve kamera düğmeleri yer alıyor. Üste kulaklık girişi ve micro SIM kart yuvası yer alırken altta micro-USB bağlantı noktası ile dahili hoparlör bulunuyor.

Diğer Lumia’lardan aşina olduğumuz gibi 1020’nin ekranı da kenarlardan kasanın içine gömülüyormuş gibi görünüyor. Ekran bu noktalarda hafif bir kıvrıma sahip ve yumuşak bir geçiş etkisi yaratılmış. Ekranın altında kalan alanda Windows Phone işletim sisteminin üç temel tuşu dokunmatik olarak sıralanıyor. Telefonun kasasındaki en ilginç yapı ise arka kısımdaki kamera tabii ki. Büyükçe ve çıkıntılı bir daire içine yerleştirilen kamera ünitesi 41 megapiksellik sensöre, PureView teknolojili Carl Zeiss lense, videolara özel LED ışığa ve zenon flaşa ev sahipliği yapıyor.

Kameranın çıkıntılı yapıda olması kullanım esnasında olumsuz bir etki yaratmıyor neyse ki. Elde de cepte de taşırken gayet sorunsuz. Nokia, çıkıntıyı olabildiğince alçak tutmayı başarmış ve kameranın formunu oldukça yumuşak yapmış. Bunca teknolojiye sahip bir kamera için böyle başarılı bir tasarımın Nokia elinden çıkmış olması ise şaşırtıcı değil.

Nokia’nın kasayı biraz bonkör kullandığını da belirtmek gerek. 130,4 x 71,4 x 10,4 mm boyutlarıyla LG’nin G2 modelinden biraz daha kısa olan telefon, buna rağmen 4,5 inç büyüklüğünde bir ekran kullanıyor.

KAMERA TUTUCU
Nokia Lumia 1020, yalnızca kompakt sınıf değil, aynasız ve giriş seviyesi DSLR’lara bile rakip olabilecek bir kameraya sahip. Nokia da bunun farkında ve kameranın kullanım yeteneklerini artırmak adına özel bir aksesuar da üretmiş. Kamera tutucu olarak geçen bu aksesuar, telefon gibi sarı, beyaz ve siyah renk seçeneklerine sahip. Telefonu bir fotoğraf makinesi formuna sokan aksesuarın işlevi yalnızca bu değil elbette.

İçindeki 1020 mAh’lik pil, telefona ekstra bir güç de sağlıyor. Tutucunun alt kısmında yer alan micro-USB bağlantı noktası sayesinde, telefonu tutucu içindeyken şarj edebiliyorsunuz. Bu esnada önce telefon ardından tutucu şarj oluyor. Kullanım esnasındaysa tutucunun pili bittikten sonra telefonun pili devreye giriyor. Tutucunun şarjının ne seviyede olduğunu görmek için alt kısmında yer alan pil düğmesine basmanız yeterli oluyor. Doluluk oranına göre dört LED aydınlanarak size bilgi veriyor. Kamera tutucuya telefonu yerleştirmek oldukça kolay lakin çıkarırken tutucu kırılır mı endişesi yaşıyorsunuz. Korkmadan telefonu yerinden çekip almanız gerekiyor. Esnek yapısı sayesinde tutucuya herhangi bir şey olmuyor.

Kamera tutucunun sağ kısmında içinde pil olan çıkıntılı bir parça var. Bu parça, telefonun tam olarak elinize oturmasını sağlıyor. Buranın ön yüzünde kaymayı engelleyen plastik bir şerit de mevcut. Yine aynı alanın üst kısmında fiziksel bir deklanşör düğmesi bulunuyor. İki aşamalı bu düğmeye yarım basarak çekimler esnasında otomatik odaklama yapabiliyorsunuz.

Kamera tutucunun en önemli artılarından biri alt kısmında metal bir tripod yuvasına sahip olması. Bu sayede telefonunuzu herhangi bir tripodla birlikte kullanmanız ve olası titreşimlerin önüne geçmeniz mümkün.

İLGİLİ HABERLER