reklamı kapat

POPÜLER

Nokia N9 incelemesi

 - Güncelleme: 15 Eylül 2012 10:23

Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi etkinliğinde, 2010 yılında tanıtılan MeeGo işletim sisteminin ömrü muhtemelen kısa olacak. Nokia, Linux Foundation, Intel, Novell ve AMD iş birliği çerçevesinde geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi, Nokia’nın Microsoft ile anlaşmasıyla rafa kalkmak üzere yön değiştirdi. Türkiye’de de satışa sunulan Nokia N9, son kullanıcılarla buluşacak MeeGo işletim sistemli tek ürün. Nokia ayrıca sürgülü klavyeli başka bir modeli (Nokia N950) yazılım geliştiriciler için üretti fakat N950 satışa çıkmayacak. MeeGo, Apple ve Google’ın mobil atakları olmasaydı muhtemelen çok yüksek başarı elde edecekti. Şimdi MeeGo’nun yaşamını bir kenara bırakıp size bu harika cihazı en ince detayına kadar anlatalım.

TUŞSUZ TASARIM
Nokia N9 seksi, güzel, mükemmel gibi sıfatların tümünü birden hakeden başarılı bir ürün. İnce işçiliği öne çıkaran tasarımı, dış malzemeleriyle oldukça etkileyici. N9’u dokunmatik ekranlı cihaz dünyasında farklı kılan özelliği üzerinde ses ve güç düğmeleri hariç herhangi bir düğme barındırmaması. Çünkü MeeGo işletim sistemi dokunmatik ekran üzerinde tamamen parmak hareketleriyle kontrol ediliyor. Cihaz, Nokia kalitesini ve tecrübesini ortaya koyan çok kaliteli malzemeden üretilmiş. Oval kenarları ve düz üst, alt yüzüyle çok şık bir görünüme sahip. Minimal tasarımdan hoşlananlar için Nokia N9 mükemmel bir ürün. Ekran çerçevesindeki plastik bölüm haricindeki her yer yüksek kalite yekpare polikarbonattan oluşturulmuş. Kaymayı önleyen dokusuyla elde harika bir ergonomi sunuyor. Üstelik bu malzeme boyanmamış. Yani kendisi o renkte. Cihazın ekranı düz olmasına rağmen ekran üzerindeki çizilmelere karşı dayanıklı cam kenarlardan bombeli olacak şekilde tasarlanmış. Bu kadar basit bir detay cihazı nasıl bu kadar sıcak, zarif ve biricik yapıyor anlamak güç. Ekranla cam arasındaki mesafe de öylesine ayarlanmış ki iç mekanlarda dijital bir ekrandan çok çıkartmaya benziyor. Ekranın kusursuz bir görüntüsü var. Nokia N9 üzerinde 480×854 piksel çözünürlük sunan AMOLED ekran tercih edilmiş. Piksel yoğunluğu inç başına 251. Bu da görüntüyü çok kaliteli bir hale getiriyor. Yüksek kontrast oranı ve gün ışığı altındaki performansı açısından piyasanın en iyisi olan ekranı, N9’u biricik kılan özellikler arasında. Ekran ayrıca yansıma önleyici polarize bir kaplamaya sahip. Performansında bunun da etkisi büyük.

MEEGO İŞLETİM SİSTEMİ
Nokia N9’un işletim sistemi olan MeeGo görünüm olarak olmasa da çalışma mantığı açısından oldukça özgün bir arayüze sahip. Belirttiğimiz gibi cihazın üzerinde herhangi bir kontrol tuşu bulunmuyor. Bunun yerine sadece parmaklarınızı kullanıyorsunuz. 1 GB RAM bellek ve 1 GHz Cortex A8 işlemciyle çalışan cihazın arayüzü Harmattan olarak adlandırılıyor. Ayarlardan ekran kilidini açmak için çift dokunuş özelliğini açabiliyorsunuz. Kilitliyken çift dokunup kilit ekran resmini sola, sağa, yukarı veya aşağı atarak ana menüye ulaşıyorsunuz. Kilit ekranı ayrıca sık kullanılan uygulamalara kolay ulaşım özelliği de sunuyor. Cihaz kilitliyken fotoğrafı hafif yukarı itip beklediğinizde ekranın altında telefon, mesajlar, kamera ve internet tarayıcı uygulamalarına kısayollar beliriyor. Gerçekten çok akıllıca ve çok ama çok pratik. Swipe isimli kontrol yöntemi Nokia N9’u kullanımı çok kolay bir cihaz haline getirmiş. Herhangi bir ekrandayken parmağınızı sağa sola kaydırarak diğer ekranlara geçiş yapabiliyorsunuz. Kullanıcı arayüzünde üç ana ekran bulunuyor: Uygulamalar, Akış ve Çalışan Uygulamalar. Uygulamalar standart bir şekilde simgeler halinde sıralanıyor. Ekranı geçtiğinizde sırasıyla haber akışı ve arkaplanda çalışan uygulamalara erişebileceğiniz listeye ulaşıyorsunuz. Bu denli basit bir kontrol sistemi kusursuz bir hassasiyet sunan ekran üzerinde daha da değerleniyor. Haber akışı, kaydettiğiniz servis hesaplarından tüm güncellemeleri bir arada görüntülüyor. Nokia N9 üzerinde Flickr’dan Facebook’a, Ovi’den Exchange’e, YouTube’dan Skype’a kadar birçok popüler servis hesabınızı sisteme entegre edebiliyorsunuz. Ayrıca çağrılar ve bildirimler de bu ekranda görüntüleniyor. Ayarlardan ilgili seçeneği açtıktan sonra herhangi bir uygulamayı arkaplana atmak için parmağınızı ekranın altından üste doğru da sürebiliyorsunuz. Bu bize Palm’in WebOS işletim sistemini hatırlattı. Oldukça pratik bir özellik.

KULLANICI DOSTU ARAYÜZ
Kullanıcı arayüzünde en üstte alışıldık şekilde pil, şebeke gibi simgeler görüntüleniyor. Bu bölüme kabaca parmağınızı değdirdiğinizde sistem menüsü görüntüleniyor. Buradan cihazı sessize alabiliyor, ses seviyesini parmağınızla ayarlayabiliyor, bağlantıları görebiliyorsunuz. Ayrıca bu listede örneğin Google Talk anında mesajlaşma servisine bağlıysanız onu da görebiliyor ve uygunluk durumunuzu seçebiliyorsunuz. İşletim sistemi ile birlikte gelen takvim, saat, not defteri gibi uygulamaların arayüz tasarımı da genele uygun. Her biri sade, minimal, harika bir görüntü sunuyor. Benzer şekilde galeri ve video uygulamaları da başarılı grafik arayüze sahip. Birçok modelinde 16:9 ekran kullanan Nokia, sonunda bir modeli 16:9 fotoğraf çekebilir şekilde tasarlamış. Cihazın sahip olduğu 8 megapiksel çözünürlük sunan kamera isterseniz 16:9 en-boy oranında fotoğraf çekebiliyor. Kamera, Nokia cihazların standardı haline gelen Carl Zeiss lense sahip. İki adet LED lamba ile de desteklenmiş. Bu, kameranın gece performansını artırıyor kuşkusuz. Nokia N9’da ikinci kamera da mevcut. Sıra dışı bir şekilde ön kamera üste değil sağ alta yerleştirilmiş. Kamerayı kullanarak fotoğrafın yanı sıra 720p çözünürlüğünde HD video kaydı da yapabiliyorsunuz. Kamera uygulamasında ekranda istediğiniz yere dokunarak netleme yapabiliyorsunuz. Standart seçeneklerin yanı sıra makro çekim modu, kırmızı göz önleme, pozlama telafisi, beyaz dengesi, ISO ve yüz algılama seçenekleri sunuyor. Ayrıca fotoğrafın bilgi kartına kaydedilmek üzere çeken kişi olarak isim verebiliyorsunuz. Cihaz, Wi-Fi bağlantısına sahip olduğundan hemen her yerde hızlı ve ekonomik bir şekilde internete bağlanabiliyorsunuz. Nokia N9, Wi-Fi bağlantı noktası özelliği de sunuyor. Bu özelliği açarak mobil internet bağlantınızı çevredeki cihazlarla paylaşabiliyorsunuz. Cihaz müzik anlamında da oldukça yetenekli. Ses kalitesi açısından Nokia zaten oldukça tecrübeli bir firma. Dolby Mobile sertifikalı N9 ile kulaklıkla müzik dinlerken Dolby çevresel ses geliştirme özelliğini kullanabiliyorsunuz. 16 ve 64 GB dahili bellek seçenekleriyle satışa sunulan cihaz malesef hafıza kartlarını desteklemiyor.

GPS VE UYGULAMALAR
Nokia N9 doğal olarak dünyanın en iyi mobil navigasyon uygulaması Ovi Maps ile birlikte geliyor. Entegre A-GPS ile komple bir navigasyon paketi elinizin altında. Navigasyon basit harita uygulamasının ötesinde adım adım sesli yönlendirme ve sürüş için ayrı bir uygulama içeriyor. Uygulamalar açısından cihazın önündeki engel uygulama dükkanı. Nokia tarafından Ovi dükkana dahil edilmiş ve birçok uygulama Symbian platformundan MeeGo’ya aktarılıyor. Uygulama dükkanı bu yöntemle biraz zenginleşse de devamı gelmeyecek bir platforma yazılım geliştiricileri çekmenin bir yolu olmasa gerek. Yine de çoğu kullanıcının ihtiyacını giderecek kadar çeşitli uygulamalara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle güçlü donanımı sayesinde Angry Birds ve Need For Speed: Shift gibi grafik zengini oyunları dahi rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Nokia N9’u kullanması gerçekten çok basit ve elde çok hoş bir his uyandırıyor. Bu sebeple bu harika platformun devam etmeyeceği düşüncesi biraz üzücü.

MeeGo
Nokia, Intel, Linux Foundation, Novell ve AMD tarafından ortaklaşa geliştirilen MeeGo, Linux tabanlı açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. Giriş seviye dizüstü bilgisayarlardan mobil iletişim cihazlarına, dijital bilgi panellerinden netbooklara kadar geniş bir yelpazede kullanım alanı buluyor. Intel’in Moblin ve Nokia’nın Maemo platformlarının birleşmesiyle oluşan MeeGo, Microsoft Windows 7 işletim sisteminin Atom işlemcilere tam anlamıyla destek vermemesinden ötürü geliştirilmiş. Harmattan adı verilen arayüz aslında Nokia’nın Maemo 6’sına karşılık geliyor. Nokia’nın Microsoft ile anlaşmasının ardından son verme kararı aldığı proje 2012’de büyük değişimlere sahne olacak. Samsung ve Intel iş birliği ile MeeGo yerini yine açık kaynak kodlu Linux tabanlı platform Tizen’e bırakırken, geçen ay yapılan açıklamaya göre Nokia’da Seri 40 platformunun yerini alması için Meltemi projesini hayata geçirecek.

İLGİLİ HABERLER