Nokia Oro incelemesi

31 Ekim 2011 21:14


Nokia’nın lüks denince akla gelen ilk marka olmadığını söylersek yanlış olmaz. Ancak ara ara yaptığı iş birlikleriyle lüks tutkunlarına hitap eden ürünler piyasaya çıkarmayı da ihmal etmiyor. Bu ürünlerden en yenisi olan Oro’yu inceleme fırsatımız oldu. Özel tasarımlı telefon etiketindeki fiyatı hak ediyor mu bakalım.

ALTIN, DERİ VE SAFİRİN UYUMU
Daha cihazı görmeden Oro’nun küp şeklindeki simsiyah kutusu bizi etkilemeyi başardı. Kutuyu açtığımızda Oro ve Bluetooth kulaklık J ile karşılaştık. Onların altında yer alan ve yan yana dizilmiş farklı boyutlardaki üç kutudan da sırasıyla “J” Bluetooth kulaklığın taşıma klipsi ve kulaklık pedleri, telefonun bataryası ile şarj aleti, USB kablo ve temizleme bezi çıkıyor. En altta kalan kutu içinde de çeşitli kitapçıklar ve belgeler yer alıyor. Sert mukavvadan üretilen kutu mücevher saklamak için bile kullanılabilecek kadar güzel. Kutu bu kadar güzel peki Oro nasıl diyecek olursanız orası biraz göreceli işte. Bize teste gelen model beyaz ve altın sarısı renklerde olandı. Bu renk seçimimin herkese uygun olduğunu söylemek çok güç. Yanından ayırmak istemeyenler olacağı gibi hiçbir şekilde Oro’yu kullanmak istemeyecek olanlar da var. Bunun kişisel bir seçim olduğunu söyleyerek bu konuyu geçelim en iyisi. Nokia Oro, kasa olarak C7’nin bire bir aynısı. Yalnızca tasarımında değişiklikler yapılmış. İncelemesini yaptığımız model beyaz renkliydi. Beyaz renk, kasanın ön yüzünde ve kenarlarında kendini gösteriyor. Telefonun etrafını saran çerçeve, ses, kamera ve tuş kilidi tuşları ile kameranın kenarlarındaki malzeme ise 18 ayar altınla kaplı. Oro’nun arka kapağı ise deriden. Hardal tonlarına yakın bu kaplama, başka lüks ürünlerin de deri işlerini yapan Caledonian Vienna firmasının elinden çıkma. Verdiği dokunma hissi ise tartışmasız çok hoş. Telefonun lüks sınıfına girmesini sağlayan bir diğer şey ise tek parça safirden kesilen “Home” tuşu. Bu taşlı tuş, Oro’nun görünümünü tamamlayan oldukça şık bir detay. Safir olmasından ötürü de darbelere dayanıklı, çizilmiyor ve aşınmıyor.

SYMBIAN ANNA
Telefonun dışı gibi içi de C7’den bir hayli farklı. İlk dikkat çeken altın rengi görünüme uygun temalar. “Light” ve “Dark” tema seçenekleri, sarı ve siyah ağırlıklı tonlara sahip. Aynı şekilde Nokia’nın tüm ikonları da bu renklerde. Yalnızca dışarıdan yüklenen uygulamaların rengi ahengi bozuyor ama ona da yapacak bir şey yok. Oro, yılların eskitemediği Symbian işletim sisteminin yeni sürümü Anna’yı kullanıyor. Eskiye göre belli başlı iyileştirmelerin yapıldığı bu sürüm yine de beklenen performansı vermekten uzak. Takılmalar, donmalar ve uzun bekleyişler hiç eksilmiyor. Telefonun Flash destekli dahili internet tarayıcısı güncellenmesine rağmen harici tarayıcı uygulamalarının gerisinde. Tıklama ve çimdik hareketlerine verdiği tepkiler oldukça yavaş. Nokia telefonların tüm uygulama ve oyun içeriklerini sağlayan Ovi Mağaza, Oro’yu zenginleştirmenin en kolay yolu. Nokia’nın Türkiye’de oldukça popüler bir marka olmasından dolayı yerli uygulamaların ve oyunların bol oluşu Ovi Mağaza’nın en büyük artısı. Güncellenen bir başka dahili uygulama olan Haritalar’a ise diyecek yok. Birçok harita uygulamasından çok daha iyi olan Haritalar, tüm yol ve yön arayışlarınızda sağ kolunuz olmaya hazır. Oro’nun içinde yüklü gelen çeşitli harici uygulamalar da var. Bunlar arasında Quickoffice, Adobe Reader ve F-Secure’u sayabiliriz.

OTOFOKUSSUZ 8 MEGAPİKSEL
Başlıkta yazarak sürprizi bozduk belki ama binlerce lira vererek satın aldığınız Oro’nun kamerasında ne yazık ki otofokus özelliği yok. Bu haliyle 8 megapiksel olmasının da pek bir numarası kalmıyor aslında ama haksızlık etmeyelim, uygun koşullarda birçok Nokia telefon gibi Oro da piyasadaki rakiplerinden çok daha iyi fotoğraf ve videolar çekiyor. Telefonun arka yüzündeki ana kamera çift LED flaşa da sahip. Işığın yetersiz olduğu ortamlarda devreye giren bu flaşlar ellerinden geldiğince iş görüyor. Kameranın renk, beyaz dengesi, pozlama, ISO, kontrast ve netlik gibi değerlerinin ayarlanabiliyor olması da önemli artı. Ön yüzdeki kamera ise sohbet uygulamalarının yanı sıra 3G görüşmeler için de kullanılabiliyor.

DOKUN, PAYLAŞ
Kısa da olsa değinmemiz gereken bir diğer özellik ise NFC. Türkçeye Yakın Saha İletişimi olarak geçen bu teknoloji, telefonları birbirine dokundurarak veri paylaşmaya ve mobil ödemeler yapmaya yarıyor. Şayet uyumlu bir SIM karta sahipseniz Oro ile NFC’li POS cihazına sahip mağazalardan alışveriş yapabilir ya da toplu taşımayı kullanabilirsiniz.

“J” KULAKLIK
Tamamen altın kaplı bir aksesuar olan J, red dot ve IF Design’dan ödüllü bir Bluetooth kulaklık. Üzerinde görüşmelerinizi kontrol etmek için tek bir tuş bulunan J, kulağınızda değilken veya şarj etmek istediğinizde kullanabileceğiniz mıknatıslı özel bir aparata da sahip. Daha yazacak şeyler var aslında ama bize ayrılan alanın sonuna geldik. Bütçenize uyuyorsa ve tarzınızı yansıttığını düşünüyorsanız tercihiniz Oro olabilir.

Sayfa: 1 2 3

Paylaş