reklamı kapat

POPÜLER

nomofobi

Nomofobi dünyanın en büyük fobisi olabilir mi?

 - Güncelleme: 08 Mayıs 2019 22:15

Cep telefonları hayatımıza girdiğinden beri insanlarda bazı korkular başladı. Fobilerin teknoloji ile şekil değiştirdiğinin kanıtı olarak karşımızda Nomofobi var. Telefonunun ya da bilgisayarının bataryasının bitmesi ve insanda oluşturduğu anksiyete ilişkisi ortaya çıktı.

Teknoloji her geçen gün ilerliyor, bununla beraber fobilerle bağlantısının gelişmesi ise olası bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Fobilerle batarya arasında nasıl bağlantı kurabiliriz ki…

Telefon bağlantısını kaybetme korkusu: Nomofobi

Her yıl o yılın kelimesi seçiliyor. Bu seneki seçimlerde Nomofobi rakibi kelimeler arasında “cinsiyet ayrımı” (gender gap), “ekolojik tahribat” (ecocide) ve “kürsüsüz bırakma” (no-platforming) yer aldı. “Nomophobia” kelimesi Türkçe sözlükte “telefon bağlantısını kaybetme korkusu” anlamına geliyor ama tüm bunların ötesinde sözcük telefonu kullanamama fikrinden duyulan muazzam endişeyi kapsıyor. 2008’de İngiltere’de ortaya çıkan kelime “no mobile phone phobia” (cep telefonsuz kalma korkusu) cümlesinin kısaltması olarak kabul görüyor. Söz konusu kelime 2018’in başında Cambridge’in online sözlüğüne girmişti.

Nomofobi, günümüz dünyasında büyüyen bir korkuyu karşılayan terim olarak karşımıza çıkıyor. Bir mobil cihaz olmadan veya cep telefonundan uzakta olma korkusu olarak tanımlanabilir. Günümüzde bu fobi daha çok lise ve üniversite öğrencilerinde görülen bir korku. Her geçen gün telefonlara olan bağlılığımız artıyor, bunun sonucu olarak da onlara bağlanıyoruz ve ayrılamaz parçamız haline geliyor.

Nomofobi

Erkeklerin yüzde 58’i kadınların ise yüzde 47’si muzdarip

Bir lise öğrencisinin sorunu olduğunda bunu arkadaşları ile paylaşmaktan ziyade sosyal medya hesabından takipçileri ile paylaştığına şahit olmuşsunuzdur. Ya da her işimizi telefon üzerinden yapan bizler için de bu durum geçerli, bir e-posta göndereceğiz ve eğer şarjımız biterse ne olacak gibi kaygılara düşüyoruz. En iyi teknolojiyi kullanan bir telefona sahip olsak bile telefonlar hala 1970’lerde geliştirilen bir batarya sistemine sahip bu nedenle bataryalarda büyük bir ilerleme olmasına rağmen lityumu demir piller, ağır, patlayıcı ve tehlikeli sınıfına sokulabilir.

Telefon bataryaları aslında o kadar zayıf ki yıllar içinde kullanılamaz hale geliyor. Apple‘ın yakın zaman önce ortaya çıkan batarya eskitme sorunu ise buna  bir örnek. Kısaca bataryaların ömrü, özellikle ilerleyen yıllarda güvenilir değil. Ancak telefonunuz 18 bin mAh gibi bir bataryaya sahipse durum başka olabilir.

Nomofobi daha çok teknolojisi gelişmiş ülkelerde görülüyor. 2010 yılında İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, cep telefonu kullanıcılarının yaklaşık yüzde 53’ünün “cep telefonlarını kaybettikleri, bataryaları veya internet paketleri bittiğinde veya şebeke kapsama alanı dışında kaldığında” endişeli olma eğiliminde olduklarını tespit etti. Yine yapılan bir araştırmada gazetecilerin ellerinden telefonları alındı. Alınan telefonlar görecekleri ancak ulaşamayacakları yerlere koyuldu ve sürekli bildirim gelmesi sağlandı, yüzde 90’nı telefonlarına yarım saat içende baktılar ve bu bağımlılığın sonuçlarını gösterdiler.

İnsanların telefonlarından uzak olduklarında yaşadıkları kaygıların nedenleri arasında arkadaşları veya aileleri ile iletişim halinde olamadıkları olduğu görüldü. Araştırmaya göre, erkeklerin yüzde 58’i kadınların ise yüzde 47’si bu fobiden muzdarip oldukları ortaya  çıktı.

Durum ABD’de daha kötü

ABD’de üniversite öğrencilerinin yüzde 65’i uyurken baş uçlarında akıllı telefonlarını tutuyorlar. Yüzde 44’ü ise yanlarında bir kişi varken cep telefonlarıyla oynuyor. Büyük bir çoğunluk ise telefonlarını hiç kapatmıyor. Bütün yetişkinlerin yüzde 66’sı nomofobiden muzdarip diyebiliriz.

Nomofobi nasıl sonlanır?

Eğer cep telefonunuzla çok fazla vakit geçirdiğinizi gözlemlediyseniz –ve bu günde 3 saati geçiyorsa– bir şeyler yapmanın zamanı gelmiş. Bu bağımlılıktan kurtulmak için öncelikle cep telefonunuzu belirlediğiniz zamanlarda kapatmak. Sessizce dinlenmeye ve ekransız vakit geçirmeye zaman ayırmaya başlamalısınız. Ekran başında geçireceğiniz her saatinizi insanlara ayırmayı deneyin. Her ay kontrollü bir şekilde, bilgisayar, tablet veya telefon olmadan bir gün veya daha uzun süre boyunca çalıştığınız bir teknolojiyi deneyin. Rahatlamış hissedeceksiniz

Söz konusu fobiye dair araştırma yapan Doç. Dr. Şengül Uysal, nomofobi ile öğrencilerin sosyal kaygısı arasındaki bağlantıyı araştırdı. Araştırmada akıllı telefonlarının kaybolmasından korkan öğrencilerin sayısı şaşırtıcı derecede yüksek çıktı. Uysal, endişeli insanların, kişisel ilişkilerini sürdürmek için cep telefonlarına daha fazla güvendiğini keşfetti. Uysal,”Cep telefonunun temel amacı, insanların iki farklı yerde anında iletişim kurmasını sağlamak, yalnızlık hakkındaki insan endişesini ortadan kaldırmak” dedi. Ancak nomofobisi olan kişiler telefonu kişisel ilişkilerden kaçmak için kullanıyor.

İletişimden kaçan insanların yakalandığı bu sorunun kökeninde iletişim korkusu yatıyor. Zira bu insanlar telefonlara bağımlı hale geliyor ve telefonlarının şarjlarının biteceğini bilmeleri bile anksiyete sorunlarına neden olabiliyor. Uysal da bu durumun kısır döngüye neden olacağını buldu. Cep telefonlarının bataryası bittiğinde eğer kişi telefonunu şarj edemiyorsa kendisini iletişimden kesen kişi, asosyalliğe daha çok yaklaşıyor.

İlginizi çekebilir

Akıllı telefon modelleri için hazırlanmış artırılmış gerçeklik temelli ilginç arayüz

İLGİLİ HABERLER