Türkiye’de de açık olan Google NotebookLM hizmeti artık yüklenen ses ve YouTube videolarını kaynak olarak kullanabiliyor.
NotebookLM’in sizin için önemli olan bilgilere dayalı yanıtlar vermesine olanak tanıyan “kaynaklar” altyapısında artık ses ve YouTube videoları da kullanılabiliyor. Yüklenen içerikleri özetleyerek üretmek istediğiniz içeriklerde kullanan NotebookLM hizmeti için kısa süre önce de dikkat çeken bir “Audio Overview” özelliği gelmişti. Sistem bu özellik sayesinde verilen metin dosyalarından podcast tarzı sesli içerikler oluşturmaya başladı. Bu altyapıda yapay zeka tarafından oluşturulan iki sanal kişi karşılıklı olarak konuşma gerçekleştiriyor. Sesli içeriklerin şu anda sadece İngilizce olarak seslendirildiği altyapı, ilginç görünüyor ve gösterilen ilk örnekler gerçekten güzel duruyor.
Toplam 100 farklı dile destek veren sistem, şirket tarafından şu şekilde tanımlanıyor: “Not defterine hoş geldiniz. Kişisel verileriniz hiçbir zaman NotebookLM’yi eğitmek için kullanılmaz. İnceleme uzmanları; sorun gidermek, kötüye kullanımı ortadan kaldırmak veya geri bildirimlerinize dayalı iyileştirmeler yapmak için sorgularınızı, yüklemelerinizi ve modelin yanıtlarını inceleyebilir. Lütfen inceleme uzmanlarının görmesini istemeyeceğiniz bilgileri göndermeyin. NotebookLM bazen Google’ın görüşlerini yansıtmayan yanlış veya rahatsız edici bilgiler gösterebilir. Tıbbi, yasal, finansal veya başka profesyonel öneriler için NotebookLM’ye güvenmeyin. Bu konularla ilgili tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla sağlanmakta olup nitelikli profesyonellerin önerisi yerine geçmez.”
Buradaki bağlantıdan erişilebilen NotebookLM, halen “deneysel” ibaresine sahip yani tam çıkış henüz yapılmadı. Uygulamaya erişim sağladığınızda, istediğiniz dokümanları seçerek sistemden bunlar hakkında bilgi vermesini ve sistemin bunlardan yeni şeyler üretmesini isteyebiliyorsunuz. Uzun bir belgeyi otomatik olarak özetleyebilen veya bir video taslağını senaryoya dönüştürme konusunda kişilere yardımcı olabilen yapay zeka, uzun ders notlarını da özetleyebiliyor ve otomatik olarak üretilen verilerin kontrol edilmesine de imkan tanıyor.