Nvidia devasa çeyrek sonuçları açıkladı, yeni rekorlar kırdı

22 Şubat 2024 09:28

Ekran kartı pazarının en büyük ismi olmayı sürdüren Nvidia, devasa çeyrek sonuçları açıkladı, oldukça büyük rekorlar kırdı.

Nvidia, kısa süre önce Amazon ve Alphabet’in piyasa değerini geride bırakmayı başarmasıyla ses getirmişti. O zaman dünyanın en değerli dördüncü şirketi olan firma, son yıllarda hem ekran kartı pazarında hem de yapay zeka sistemlerine güç veren sunucu tarafına yönelik çözümleriyle inanılmaz bir yükseliş ivmesi yakalamış durumda. İşte tam olarak bunun etkisiyle firmanın son çeyrek sonuçları da devasa geldi. Şirket dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğe oranla yüzde 22, bir önceki yıla oranlandığı zamansa tam yüzde 265 artış elde etti ve toplamda 22,1 milyar dolarlık büyük bir çeyrek geliri duyurdu. Son çeyrekte 12,2 milyar dolarlık net gelir açıklayan Nvidia, bugün yüzde 126’lık artışa işaret eden 60,9 milyar dolarlık rekor bir tüm yıl geliri de paylaştı ve aynı zamanda üçüncü çeyreğe oranla yüzde 27, bir önceki yıla oranlandığı zamansa yüzde 409 artışla 18,4 milyar dolara ulaşan bir rekor seviyede çeyrek bazlı veri merkezi (Sunucu sistemlerine, özellikle yapay zeka sunucularına satılan donanımlardan gelen para) geliri açıkladı. 2024 yılında da adeta para basmaya devam edecek Nvidia, ChatGPT gibi sistemlere güç veren sunuculara satılan özel donanımlar sayesinde harika zamanlardan geçiyor.

Nvidia bundan önce ise demo olarak kullanıma sunulan Chat with RTX isimli sistemiyle ses getirdi. Bu sistem kişilerin kendi PC’lerinde LLM yani ChatGPT gibi sistemlerin merkezinde yer alan büyük dil modellerini çalıştırmasına imkan tanıyor. Çevrimdışı kullanıcı deneyimi özelinde hazırlanan sistem, RTX 40 serisi yanında RTX 30 serisi ekran kartlarına da destek veriyor. Kullanmak için 8 GB VRAM’in yeterli olduğu altyapı, Meta’nın oldukça iyi bulunan Llama 2 LLM’ini de yerleşik olarak çalıştırabiliyor.

Seçilen modele göre 50 GB ila 100 GB arasında bir yer kaplayan uygulama (İndirme yapılıyor), elbette ChatGPT ya da Google Gemini (Eski adıyla Bard) kadar gelişmiş bir deneyim sunmuyor ancak birçok farklı işlem için çevrimdışı yapıdan dolayı daha güvenli bir seçenek oluyor. Tanıtım videosunu hemen aşağıda izleyebileceğiniz Chat with RTX, girilen metin dosyalarını analiz ederek cevaplar üretebiliyor ya da bağlantısı verilen YouTube videolarını analiz ederek, video hakkında sorulan sorulara hızlı şekilde cevap verebiliyor. Dikkat çekmeyi başaran ve büyük bir potansiyel ortaya koyan sisteme buradan ulaşabilirsiniz.

Nvidia haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş