Oculus Rift incelemesi [Video]

11 Haziran 2016 16:30

TARTIŞMALI DENEYİM


HTC Vive’da en çok beğendiğimiz şey tam anlamıyla oyunun içinde gibi hissedebiliyor oluşumuzdu. Ayakta hareket ederek oyunun bir parçası olmayı başarıyorduk. Ayrıca odada belirlediğimiz koskoca bir alan da tamamen bizim oyun alanımızdı ki bu da serbestçe hareket edebilmeyi sağlıyordu. Oculus Rift’te bunların hiçbiri yok. Xbox One kumandasıyla kös kös oturup bilgisayarda oynayabileceğiniz bir oyunu Oculus Rift ile oynuyorsunuz. Oyun alanınız da sensörün sizi gördüğü alanla sınırlı. Oyuna yeni bir şey katmayan Oculus Rift sadece size 360 derece görüş açısı sağlıyor. Arkaya, sağa, sola bakma imkanı buluyorsunuz. Ancak bu HTC Vive’la kıyaslanınca yeterince etkili olamıyor, çünkü Vive aynılarını ve daha fazlasını yapabiliyor zaten. Oculus Rift ile uygulama içinde seçmek istediğiniz noktaları başınızla nişan alarak seçiyorsunuz ki bu boynunuzu bir hayli ağrıtıyor. Ayrıca cihaz rahatsız edici seviyede ısınıyor ve yüzünüze baskı yapıyor. Çıkardığınızda ise yüzünüzde komik izler oluşuyor.

Sürekli oturduğunuz için fiziksel olarak yorulmuyorsunuz ancak gözleriniz ağrıyor. Tabii göz ağrısı hiçbir şey. Asıl sorun mide bulantısı. Oculus Rift oynarken siz hareketsiz, görüntü hareketli olunca inanılmaz bir mide bulantısı oluşuyor. Özellikle üçüncü şahıs oyunlarında belirli bir sürenin sonunda hasta gibi hissetmemek pek mümkün değil. FPS oyunlar bu konuda bir parça daha başarılı. Ayrıca sanal gerçeklik keyfi FPS ile daha anlamlı oluyor.

Tüm bu negatif özellikler birleşince de Oculus Rift ile uzun bir oyun seansı imkansız hale geliyor.


Halbuki cihazda başına oturunca kalkmak istemeyeceğiniz oyunlar mevcut. Bizim favorimiz Oculus Rift için geliştirilmiş olan Edge of Nowhere. Üçüncü şahıs oyunu olan Edge of Nowhere başarılı bir macera gerilim oyunu. Ancak mide bulantısı bir süre sonra katlanılmaz hale geliyor. Bir başka Oculus Rift oyunu olan Lucky’s Tale de eğlenceli bir platform oyunu. Denemekte fayda var. Project Cars’ı da test ettiğimiz Oculus Rift, özellikle araba yarışı tutkunlarının beğenisini toplayacaktır. Hele bir de direksiyonunuz varsa sanal gerçeklik tam bir keyfe dönüşebiliyor. Eğitici videolar ise işin gelecekteki potansiyelini gösterir nitelikte. The Body VR uygulaması ile geleceğin biyoloji derslerini hayal etmek çok zor değil.

Ancak Oculus Rift’in eksileri bitmek bilmiyor. Bir kere cihazın HTC Vive gibi önünde bir kamerası yok. Yani istediğinizde etrafınıza bakamıyorsunuz. Kumandaları değiştirmek, masadan su içmek ya da telefonunuzu cevaplamak için ya başlığı çıkaracaksınız ya da hislerinize güveneceksiniz. Başka yolu yok. Cihazın burun kısmından hafif ışık alıyor olması da bir başka problem ama saydığımız onca şeyin yanında bu en önemsizi diyebiliriz. Heyecanlı oyunlarda fark edilmiyor bile. Ayrıca oyunları oynarken dönen bir sandalye kullanmanız da tavsiyemiz. Sağa, sola veya arkaya bakmak standart sandalyelerle çok yorucu oluyor. Dönen bir sandalye işleri hayli kolaylaştırıyor. Tabii kabloların sandalyeye dolanmadığından emin olun. Deneyim kısındaki en iyi şey ise Oculus Rift’in ses performansı. Kulaklıkların beklentilerimizin çok üstünde bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. Dış sesi önleyen kulaklıklar oyuna adapte olmanıza yardımcı oluyor.

ALMALI MI?

Oculus Rift, tıpkı HTC Vive’da olduğu gibi güçlü konfigürasyona sahip bir PC’ye ihtiyaç duyuyor. Yani iyi bir oyun bilgisayarınız yoksa Oculus Rift de sizin için bir seçenek değil. Fiyatı ise HTC Vive’a kıyasla daha uygun. 800 dolarlık HTC Vive’ın yanında 600 dolara satılan Oculus Rift’in sunabildikleri ise fiyatıyla orantılı olarak daha az. Tabii bu fiyata Oculus Rift’in gelecek olan çift el kumandası dahil değil. Henüz satışta olmayan kumandalarla fiyat biraz daha artacaktır. Sanal gerçeklik keyifli bir alan ancak Oculus Rift ne yazık ki sunduklarıyla rakibinin bir hayli gerisinde kalıyor.

Bilgisayarınızın sanal gerçekliğe hazır olup olmadığını merak ediyorsanız rehberimizden yardım alabilirsiniz. Oculus Rift uyumlu cihazlara ise buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfa: 1 2 3 4 5 6

Paylaş