Ön kamerayı saklama sanatı; telefonları değiştiren motorlu, kızaklı ve dönen sistemler!

01 Eylül 2019 21:52

Akıllı telefon modellerindeki sevilmeyen çentikleri hayatımızdan çıkarması için birçok farklı kamera sistemi geliştiriliyor. Gelin bu sistemlerin faydalarına ve gelecekte bizleri nelerin beklediğine yakından bakalım.

Kullanıcılar telefon üreticilerinden sürekli olarak daha ince çerçeveli telefonlar istiyor. Firmalar da bunu sağlamak adına ince çerçevelerin bir numaralı engeli olan ön kamera için yeni arayışlara girdiler. Burada ilk olarak ekran çentikleri kullanılmaya başlandı. Ancak biliyorsunuz ekran çentikleri kullanıcılar tarafından hiç ama hiç sevilmedi. İşte tam da bu noktada motorlu ve dönen kameralar yanında kızaklı sistemler karşımıza çıkmaya başladı. Ön kamerayı gizleme sanatının temelini Çin merkezli üretici Vivo, “gelecekten gelen” akıllı telefon modeli NEX S ile attı. Ön kamerayı motorlu bir sistem aracılığıyla direkt olarak telefonun gövdesine gizleyen firma, herkese “gerçek tam ekran” deneyiminin bu şekilde mümkün olabileceğini gösterdi. Bu konsepti diğer firmalar da benimsedi ve karşımıza son 2 yıl içerisinde birçok motorlu kamera sistemi kullanan akıllı telefon çıktı.

Vivo NEX, OPPO Find X, OPPO Reno

Yeni dönem temel olarak üçe ayrılıyor: Motorlu, dönen ve motorsuz kızaklı sistemler

Vivo’dan sonra bu yeni döneme giriş yapan ilk isimlerden birisi büyük üretici OPPO oldu. Firma göz alıcı tasarıma sahip Find X modeliyle Vivo NEX S’ten farklı olarak sadece ön kamera değil tüm üst kısmı yukarıya doğru açılır hale getirdi. Bu sistemin de arkasında rakibi gibi kamera hareketini otomatik olarak sağlayan bir mikro motor yer alıyordu. Daha sonra sürece farklı yaklaşan isimler ortaya çıkmaya başladı. Çin merkezli bir diğer üretici olan Xiaomi, Mi Mix 3 ile “kızaklı” sistemi öne çıkardı. Bu telefonun ön kamerası gövdeye yerleştirilen kızak sistemiyle elle kaydırarak açılıyor ve Find X ile NEX S’ten farklı şekilde bir motor kullanmıyordu. Bu sistemi benimseyen başka firmalar da oldu.

Honor Magic 2 ve Xiaomi Mi Mix 3

Örneğin Huawei alt markası Honor, Türkiye’de maalesef satılmayan Magic 2 modelinde, Lenovo ise Z5 Pro GT’de benzer bir kızaklı altyapıyı kullandı. Süreçte zaman içinde başka farklı tasarımlar da karşımıza çıktı. Örneğin OPPO, detaylı incelemesine buradan ulaşabileceğiniz Reno ailesiyle “köpekbalığı yüzgeci” adını verdiği bir gövdeye gizlenen motorlu ön kamera sistemini hayatımıza soktu. Daha sonra büyük sürpriz yaratan detaylı incelemesine burada ulaşabileceğiniz Samsung Galaxy A80 modeli tanıtıldı. Bu telefon ile beraber modern zamanların dönen kamera konsepti yeniden gündeme geldi. Buna benzer sistemler daha önce de kullanılmıştı ancak bu sefer çerçevesiz yapı hedefleniyordu.

Son dönemde çıkan en ilginç telefonlardan olan Galaxy A80’de yukarıda da söylediğimiz gibi motorlu bir dönen sistem yer alıyor. Bu sistem sayesinde ön ile arka kamera bir araya geliyor ve ayrı bir ön kameraya olan ihtiyaç ortadan kalkıyor. Buna benzer bir sistem daha sonra Asus’tan geldi. Firma, son amiral gemisi Zenfone 6 ile pazarda fark yaratmayı başardı. Bu telefonda arkadan öne doğru dönebilen ve istenilen açıklarda tutulabilen motorlu bir kamera sistemi bulunuyor. Bu kamera da ayrı bir ön kameraya olan ihtiyacı bitiriyor.

Samsung Galaxy A80 vs Asus Zenfone 6

Burada bazı firmaların ön kamera için farklı bir çözümü daha bulunuyor. Bu da akıllı telefon gövdesinde bir yerine iki adet ekran kullanmaktan geçiyor. Bu yapıyı benimseyen telefonların en bilindiği Vivo Nex Dual Display Edition modeli. Telefonun arkasında da ekran olduğu için ön kameraya ihtiyaç bitiyor. Arka kamerayla ekran sayesinde kolaylıkla selfie çekilebiliyor. Bu yapıyı yine çift ekranlı Nubia X modeli de benimsiyor.

Çift ekranlı Nubia X

Burada ön kamerayı gizlemeye ancak çerçevesiz yapıyı hedefleyen ekran delikleri de hayatımıza girdi. Samsung ve Huawei başta olmak üzere birçok firma ön kamerayı ekrana açılan deliğe yerleştirdi. Ancak bu da kişilerden çok iyi geri dönüşler almadı. Firmalar son dönemde yeniden gövdeden çıkan standart motorlu kameraya dönmeye başladı. Burada son aylarda özellikle Türkiye’de de satılan detaylı incelemesine buradan ulaşabileceğiniz Xiaomi Mi 9T ile detaylı incelemesine buradan ulaşabileceğiniz Huawei Y9 Prime 2019 modelleri öne çıkmaya başladı.

Xiaomi Mi 9T

Bu yeni nesil akıllı telefon sistemlerinin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Önce avantajlardan başlayalım. Bu kamera sistemleri sayesinde gerçekten çok ince çerçevelere sahip telefonlara sahip oluyoruz. Bu sayede de tek elde kullanılabilecek boyuttaki telefonlar oldukça büyük ekranlara sahip olabiliyor. Burada tam ekran deneyimine ek olarak dönen kamera sistemlerinin çok önemli bir avantajı daha bulunuyor. Bu sistemler daha önce de söylediğimiz gibi temel olarak ön ile arka kamerayı birleştiyor. Normal birçok telefonun arka kamerası ön kameradan çok daha kaliteli oluyor. Dönen kameralı telefonlarda ise böyle bir durum söz konusu olmuyor. Bu yüzden de Asus Zenfone 6 ya da Samsung Galaxy A80 gibi telefonların selfie yani özçekim performansı oldukça yüksek oluyor.

Bu yeni dönemin elbette bazı dezavantajları da bulunuyor. Burada ilk olarak sağlamlık konusu karşımıza çıkıyor. Motorlu, kızaklı ya da dönen kameralı cihazlarda doğal olarak hareketli parçalar bulunuyor. Hareketli parçalar da her zaman “arıza / bozulma” riskini artırıyor. Birçok firma cihazlarına koyduğu motor / kızak sistemlerinin 300 binden fazla açılıp kapanmaya dayandığını belirtiyor. Bu sistemleri kullanan kişiler şimdilik şikayette bulunmuyor. Biz de incelemelerimizde bir sıkıntı yaşamadık. Ancak burada kesin konuşmak için çok erken. Şimdilik sorun olmasa da yine de hareketli parça kullanımı her zaman kullanım ömrü başta olmak üzere ciddi bir risk oluşturuyor.

OnePlus 7 Pro ve Huawei Y9 Prime 2019

Motorlu sistemlerin getirdiği bir diğer dezavantaj ise suya ve toza karşı dayanıklı yapıyı bozmaları. Açılıp kapanan altyapı nedeniyle bu sisteme sahip telefonlar diğer birçok cihaz gibi suya ve toza karşı dayanıklı yapılamıyor. Bu da uzun kullanımda sıkıntı yaratabilecek detaylar arasında yer alıyor. Bu sistemlerin içine girecek su ya da toz ile bozulma ihtimali birçok kişiyi oldukça korkutuyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu yeni nesil cihazlar ucuza satılmıyor.

Bu kameralar yukarıdakilere ek olarak düşme durumlarında da birçok kişiyi korkutuyor. Kişiler, kamera gövde dışındayken meydana gelecek bir düşme durumunda sistemin kolaylıkla kırılabileceğinden korkuyor. Fakat firmalar bu kameraları çok ciddi şekilde darbelere dayanıklı üretiyor. Ayrıca birçok modelde özel bir düşme algılama sistemi de bulunuyor. Telefon yerleşik sensörler ile düştüğünü belirliyor ve kamerayı düşmeden hemen önce geriye çekebiliyor.

Bu yeni nesil kamera sistemlerinin getirdiği bir olumsuzluk da ağırlığı artırıyor olmaları. Cihazlar içerisine yerleştirilen mikro motorlar, akıllı telefon gibi ince ve hafif cihazlarda az da olsa bir fark yaratıyor. Xiaomi bu farkı ortadan kaldırdıklarını belirtiyor ancak yine de birçok model olması gerekenden daha ağır bir gövde kullanıyor. Bu sistemler için paylaşacağımız son olumsuzluk ise hız oluyor. Ortada motora bağlı bir hareket mekanizması olduğu için ön kameranın açılması normalden daha çok zaman alıyor. Yeni modeller alandaki ilk örneklerden daha hızlı çalışıyor fakat yine de bir hareket süresi bulunuyor.

Akıllı telefon modelleri için gelecekte bizi ne bekliyor?

OPPO ekran altı kamera teknolojisi

Gelecekte ekran deliklerinin, çentiklerin, kızaklı yapının, motorlu ya da dönen kameraların yeri bulunmuyor. Bu sistemler ortadan kalktığı zaman yine kalın çerçeveli telefonlara mı geri döneceğiz? Elbette hayır. Ön kamerayı direkt olarak ekranın altına alacağız. Evet doğru okuyorsunuz fonksiyonel olarak görevini yerine getirebilen ekranın altına. Geçtiğimiz dönem yenilikçi firma OPPO, kendi ekran altı kamera teknolojisini tanıttı. Firma burada özel bir şeffaf materyale sahip ekran kullanıldığını belirtiliyor.

Özel yazılım algoritmasıyla bu ekran katmanının görüntüye olan olumsuz etkisini ortadan kaldırdıran OPPO, USC (Under-screen Camera) adını verdiği modülün normal selfie kameralarından daha büyük bir sensör kullandığını da belirtiyor. 2017 yılından bu yana bu teknoloji üzerinde çalışan firma, burada gerçekten çalışan prototipler de gösteriyor. Bu arada ekran altı kamera teknolojisi konusunda sadece OPPO çalışmıyor. Bu alanda Xiaomi ve Samsung da ciddi çalışmalar yapıyor. İki firmanın da 2020 başında kamerası ekranın altında yer alan telefonlar tanıtacağı tahmin ediliyor. Burada özellikle Samsung Galaxy S11 ailesi için büyük bir beklenti bulunuyor.

Sonuç

Akıllı telefon sektörünün geldiği son nokta gerçekten çok heyecan verici görünüyor. Firmalar yeniden akıllı telefon öncesi dönemdeki gibi farklı ve yaratıcı çözümler ile karşımıza çıkıyor. Kullanıcıların bildirimlerine göre adımlar atan üreticiler, ön kamerayı ekranın altına aldıktan sonra birçok istenmeyen sorundan kurtulacak gibi duruyor. Dev üreticilerin bundan sonra tam olarak nereye odaklanacakları ise büyük merak uyandırıyor.

İlgili Video

OPPO’nun geleceği gözler önüne serdiği video

Paylaş