OpenAI, 13 Mayıs tarihinde ChatGPT ve GPT-4 odaklı bir yayın yapacak. Sam Altman’a göre bu yayında söylentileri geçen arama motoru ya da bir GPT-5 gösterilmeyecek.
OpenAI CEO’su Sam Altman, biraz önce duyurulan ChatGPT ve GPT-4 odaklı yeni özellikler/imkanlar için demo gösterimlerinin olacağı 13 Mayıs tarihli yayın için, “GPT-5 değil. Bir arama motoru da değil. İnsanların seveceğini düşündüğümüz bazı yeni şeyler üzerinde çalışıyoruz! Bana bunlar sihirli gibi geliyor.” dedi. Şirket son dönemde sık sık bir arama motoruyla gündeme geliyor. Bu konu eğer kaçırdıysanız ilk defa geçtiğimiz hafta gündeme gelmişti çünkü OpenAI’ın “search.chatgpt.com” alan adını aldığı ortaya çıkmıştı. O zaman Google Arama rakibi bir arama motorunu spesifik olarak 9 Mayıs tarihinde tanıtacağı iddia edilen OpenAI, bu konuda bugün bir kez daha gündeme geldi çünkü kaynaklar bahsi geçen arama motorunun 14 Mayıs tarihli Google I/O 2024 öncesinde resmi olarak tanıtılacağını belirtti.
Artık Google I/O 2024 öncesinde gelmeyeceği netleşen sistem için çok sayıda Google çalışanını bünyesine kattığı söylenen OpenAI, ChatGPT üzerinden kullanılacak arama motoruyla internet üstündeki bilgileri GPT dil modelleriyle harmanlayacak ve böylece çok etkili cevaplar sunacak. Bu sistem için daha önce en büyük yatırımcısı Microsoft’un Bing’inden destek alacağı iddia edilen ve bu rekabet açısından biraz garip olan şirket, yakında gerçekten büyük bir adım atacak gibi duruyor.
ChatGPT için geçtiğimiz günlerde faydalı bir “Geçici Sohbet” özelliği kullanıma sunulmuştu. ChatGPT için sayfanın altındaki resmi paylaşım ile duyurulan “Geçici Sohbet” özelliği, kişilerin herhangi bir kaydı tutulmayan yani geçmiş görüşme verilerinde görünmeyen ve içerikleri LLM yani GPT büyük dil modeli eğitiminde kullanılmayan sohbetler başlatmasına imkan tanıyor. Bu arada artık model geliştirme eğitimi ayarını seçip seçmediğinizden bağımsız olarak sohbet geçmişinize erişim de sağlayabiliyorsunuz.
Bunun web için bugün itibarıyla aktif edildiği, mobile ise daha sonra geleceği belirtiliyor. Bundan önce ChatGPT için “hafıza” özelliği hemen hemen tüm “Plus” abonelerine açılmıştı. Artık Avrupa veya Güney Kore’dekiler hariç tüm “ChatGPT Plus” aboneleri istedikleri bilgileri sohbet botunun hafızasına kaydedebiliyor. Daha önce belirli kişilere açık bu özellik, sohbet botunun yeni görüşmelerde daha önce kaydetmesini istediğiniz bilgileri dikkate alıp cevaplar vermesini sağlıyor, bu sayede karşılıklı kurulan iletişime hız katıyor.
Birçok kişinin olmazsa olmazı olacak bu özellik, sohbet botunu sürekli olarak kullanan ve spesifik konuları veya durumları sık sık hatırlatmak zorunda kalan kişilere gerçekten büyük fayda sağlayacak. Bu konuda daha önce bir açıklama yapan geliştirici firma OpenAI, “ChatGPT’nin hafızasının kontrolü sizdedir. Bir şeyi hatırlamasını açıkça söyleyebilir, neyi hatırladığını sorabilir ve konuşarak ya da ayarlar aracılığıyla verdiğiniz bilgileri unutmasını söyleyebilirsiniz. Ayrıca bu özelliği tamamen de kapatabilirsiniz.” demişti.