ChatGPT’yi geliştiren yapay zeka alanının önde gelen ismi OpenAI, Chat.com alan adını satın aldı ve ChatGPT’ye yönlendirdi.
1996 yılında tescil edilen ve daha sonra HubSpot kurucu ortağı ve CTO’su Dharmesh Shah tarafından tam 15,5 milyon dolara satın alınan Chat.com alan adı, artık OpenAI’ın elinde bulunuyor. OpenAI’ın bu alan adını satın almak için ne kadar ödediği bilinmiyor. Chat.com artık doğrudan ChatGPT’ye yönlendirme yapıyor. Şirket geçtiğimiz günlerde iki önemli gelişmeyle gündeme gelmişti. Bloomberg’in haberine göre Sam Altman liderliğindeki OpenAI, kâr amacı güden bir işletme olmak amacıyla kurumsal yapısını değiştirmek adına Kaliforniya’da görüşmelerde bulunuyor. Kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak kurulan ve bu sayede aralarında Elon Musk’ın da olduğu birçok isimden ciddi yatırımlar alan OpenAI, bu yapıyı artık değiştirmek istiyor. Bu durum özellikle Elon Musk’ın hiç hoşuna gitmiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Musk, ilk aşamada kâr amacı gütmeme amacıyla kurulan OpenAI’ın daha sonra odak değiştirerek insanlığa fayda sağlayan yapay zeka geliştirme misyonu yerine kâr peşinde koşar hale gelmesinin, “orijinal sözleşme anlaşmalarını ihlal ettiğini” düşünüyor. Bunu daha önce de sık sık dile getiren ve ticari dönüşümü esas amaca ‘ihanet’ olarak gören Musk, şirkete bu konuda iki farklı dava açmıştı.
Bu arada Meta’nın VR/AR başlıklar üzerinde çalışan eski yetkilisi Caitlin Kalinowski de OpenAI’a katılıyor. Apple’da donanım ürün tasarım mühendisi olarak da çalışan Kalinowski, aktarıldığı kadarıyla OpenAI’da robotik sistemler ve tüketici donanımları alanına liderlik edecek.
Bundan önce bazı açıklamalar ses getirmişti. Reddit AMA kapsamında birçok soruya cevap veren OpenAI CEO’su Sam Altman, OpenAI’ın yeni yapay zeka modellerinin ve sistemlerinin çıkışının neden bu kadar uzun sürdüğüne yönelik bir soruya yanıt olarak, “Tüm bu yeni modeller oldukça karmaşık hale geldi. Ayrıca, elimizdeki bilgi işlem gücünü birçok harika fikre nasıl tahsis edeceğimiz konusunda birçok sınırlama ve zor kararla karşı karşıyayız.” demişti.
Birçok rakibi gibi yeni yapay zeka sistemleri için yeterli güce ulaşamayan şirket, bunu değiştirmek adına önemli planlar yapıyor. OpenAI‘ın geliştirdiği ChatGPT gibi sistemler çok büyük sunucu sistemleri sayesinde çalışıyor ve bu sunucuların büyük bölümünde Nvidia tarafından üretilen çipler bulunuyor. Bunun aşırı yüksek bir maliyet ürettiğini bilen firmalar, üretken yapay zeka sistemleri için kendi çiplerini geliştiriyor.
OpenAI haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi