OpenAI tarafından geliştirilen ve son dönemde çok ses getiren ChatGPT sonrasında bu sefer Point-E gündemde.
OpenAI imzalı ChatGPT, direkt olarak buradan giriş yapılarak herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabiliyor olmasıyla geçtiğimiz hafta en çok konuşulan yapay zekâ sistemlerinden oldu. ChatGPT, henüz prototip aşamasında ve doğal dili anlayarak doğal dilde yanıt verebilen bir sohbet robotu olarak karşımızda bulunuyor. Sistem sorduğunuz sorulara ya da normal olarak yazdıklarınıza çok ilginç ve detaylı cevaplar verebiliyor, bunun için insan elinden çıkmış gibi görünen metinler üretilmesini sağlayan derin öğrenme temelli dil modeli GPT-3.5’i kullanıyor.
ChatGPT öncesinde metinleri / cümleleri fotoğraflar / tasarımlar haline getiren DALL-E ile ses getiren OpenAI, bugün Point-E teknolojisi ile karşımızda yer alıyor. Point-E, temelde DALL-E’nin üç boyutlu modelleme versiyonu olarak tanımlanıyor. Açık kaynak kodlu geliştirilen ve tek bir GPU ile çalışabildiği aktarılan verimli sistem, girdiğiniz cümleleri 3D modeller haline getirebiliyor. Bu açıdan büyük zaman kazandıracak bir potansiyel ortaya koyan teknoloji, henüz aşırı mükemmel çalışmıyor ve yüksek çözünürlük sunmuyor.
Sistem hakkında bir açıklama yapan firma mühendisleri şunları aktarıyor: “Örneğin sisteme -dürüm yiyen ked- gibi bir metin girdiğinizde, Point-E ilk olarak söz konusu dürüm yiyen kedinin sentetik görünümlü 3D görüntüsünü oluşturuyor. Sistem daha sonra bu görüntünün 3D (RGB) nokta bulutunu oluşturmak için bir dizi difüzyon modelinden geçirerek önce kaba bir 1.024 noktalı bulut modeli, ardından daha detaylı bir 4.096 noktalı bulut modeli üretiyor.”
“Bu difüzyon modellerinin her biri, hepsi standart bir formata dönüştürülmüş -milyonlarca- 3D model üzerinde eğitildi” açıklamasını yapan OpenAI, sistem üzerinde çalışmaya devam edecek. Bu arada 3D obje oluşturma sürecini hızlandıran başka sistemler de bulunuyor. Bunların en son ses getireni Epic Games imzalı bir iPhone / iPad uygulaması olmuştu. Onun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.