OpenAI, Google rakibi arama motoru SearchGPT için bekleme listesini kapattı

19 Ağustos 2024 10:21

ChatGPT’yi geliştiren OpenAI şirketinin Google rakibi arama sistemi/motoru SearchGPT için açılan bekleme listesi kapatıldı.

Kısa süre önce SearchGPT prototipini test etmek için bekleme listesine kayıt yaptıran kişilerin büyük bölümüne olumsuz bir e-posta gitti. Yeni sistemin test sürecini 10 bin kullanıcıyla sınırlayan şirket, test sürecine dahil edemediği kişilere e-posta göndererek haber verdi. Buna ek olarak sistemin bekleme listesini kapatan OpenAI, altyapıyı önümüzdeki aylarda daha fazla kişiye açmayı planlıyor ancak bununla ilgili henüz net detaylar paylaşılmadı. Üretken yapay zeka temelli sohbet botu ChatGPT ile internetin görünen yüzünü kontrol eden Google’ı oldukça korkutan OpenAI, temmuz ayında tanıttığı SearchGPT ile gerçekten çok ses getirmişti. İnternet erişimi olduğundan güncel konularda sorulan sorulara net ve hızlı cevaplar verebilen bir arama sistemi ya da motoru olan SearchGPT, sorulan sorulara yazılı yanında görsel cevaplar da verebiliyor ve cevap oluştururken yararlandığı kaynakları açık olarak gösteriyor. Devam sorularına da destek veren sistem, ChatGPT’den farklı olarak daha çok genel geçer sorulara ve güncel olaylara odaklanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

SearchGPT hakkında bir açıklama yapan Open AI CEO’su Sam Altman, “Arama altyapılarını bugün olduğundan çok daha iyi hale getirebileceğimizi düşünüyorum. Yeni sisteme eski usul arama altyapılarına oranla çok çabuk adapte oldum ve bu beni oldukça şaşırttı.” demişti. Bing arama motorunun arkasındaki Microsoft ile önemli ortaklıklar kuran OpenAI, arama sürecine yapay zekayı dahil etmek isteyen tek firma da değil. Google da uzun süredir yapay zeka temelli bir arama sistemi geliştiriyor. Ancak Google’ın yeni nesil arama altyapısında işler pek de istenildiği gibi gitmiyor.

 

 

OpenAI bundan önce ise özel bir proje ile dikkat çekmişti. OpenAI içinde “Strawberry” projesi olarak isimlendirilen yeni bir teknoloji, aktarıldığı kadarıyla muhakeme yeteneğine sahip olan ve internette detaylı araştırma yapabilen daha gelişmiş yapay zeka modellerini merkeze alıyor. Projenin hedefleri arasında, şirketin yapay zeka modellerinin daha karmaşık görevler için önceden plan yapmak amacıyla interneti otomatik olarak taramasını sağlamak yer alıyor.

Strawberry projesiyle ChatGPT’yeinsan benzeri akıl yürütme ve problem çözme” yeteneği getirmek istediği aktarılan şirket, yakın zaman önce “CriticGPT” adını verdiği yeni modeliyle de dikkat çekmişti. “GPT-4’ün oluşturduğu kodlardaki hataları tespit etmek için CriticGPT adlı yeni bir model eğittik. Sistem, kişilerin zor görevlerde yapay zekayı denetlemesine yardımcı olacak” açıklamasını yapan OpenAI, burada direkt olarak son kullanıcıya odaklanmıyor.

Ancak buradaki iyileştirmeler herkesin faydasına olacak. ChatGPT tarafından oluşturulan yazılım kodlarını inceleyen gerçek insanlar bulunuyor, CriticGPT spesifik olarak o insanların hayatını kolaylaştırma amacıyla karşımızda bulunuyor. GPT-4 temelli CriticGPT, şirketin açıklamasına göre oluşturulan kodları analiz ediyor ve olası hatalara işaret ederek, insanların normalde fark edemeyeceği bazı hataları tespit etmesini kolaylaştırıyor. OpenAI’ın en büyük amaçları arasında yapay genel zeka seviyesine ulaşmak yer alıyor.

SearchGPT yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş