OpenAI: “Kâr amacı güden bölümümüz, kâr amacı gütmeyen bölümün sürdürülebilir olmasını sağlayacak”

27 Aralık 2024 16:17

OpenAI bugün “Kâr amacı güden bölümümüz, kâr amacı gütmeyen bölümün sürdürülebilir olmasını sağlayacak” dedi.

OpenAI, büyük oranda kâr amacı güden bir şirket olmak odağıyla kurumsal yapısını değiştirmek adına çalışmalarda bulunuyor. Kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak kurulan ve bu sayede aralarında Elon Musk’ın da olduğu birçok isimden ciddi yatırımlar alan OpenAI, bu konuda bugün yeni bir paylaşımda bulundu. Burada yer alan resmi paylaşımda, “Bugün kâr amacı gütmeyen ve kâr amacı güden iki ayrı bölümümüz var ve bu yapı korunacak. Kâr amacı güden bölümün başarısı, kâr amacı gütmeyen bölümün iyi şekilde finanse edilmesini, daha sürdürülebilir hale getirilmesini ve genel olarak daha güçlü bir konumda olmasını sağlayacak” denildi. Yapay genel zekanın (AGI) tüm insanlığa fayda sağlar hale getirilmesi misyonunun sadece bu şekilde mümkün olabileceğini düşünen şirket, üsttekilere ek olarak, “2025’e girerken bir laboratuvardan veya bir startup’tan daha fazlası olmak zorundayız. Biz artık kalıcı bir şirket olmak zorundayız” dedi.

OpenAI’ın  özellikle Elon Musk’ın hiç hoşuna gitmiyor. Musk, ilk aşamada kâr amacı gütmeme amacıyla kurulan OpenAI’ın daha sonra odak değiştirerek insanlığa fayda sağlayan yapay zeka geliştirme misyonu yerine kâr peşinde koşar hale gelmesinin, “orijinal sözleşme kurallarını ihlal ettiğini” düşünüyor. Bunu daha önce de sık sık dile getiren ve ticari dönüşümü esas amaca ‘ihanet’ olarak gören Musk, şirkete bu konuda iki farklı dava açmıştı. Bu yasal adımlar arasına yakın zaman önce bir yenisi daha eklenmişti. Elon Musk’ın avukatları, OpenAI’ın kâr amacı güden bir kuruluşa dönüşmesini engellemek için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti. 

Geçtiğimiz haftalarda sosyal medya devi Meta’nın da engellemek istediği süreçle alakalı sürpriz bir paylaşım geldi. Sitesinde bir blog yazısı paylaşan OpenAI, “Elon Musk kâr amacı güden bir OpenAI istedi” dedi ve şunları aktardı

-Kasım 2015: OpenAI kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak doğdu. Elon bu durumu sorgulamıştı.
-Aralık 2015: Şirket resmi olarak kamuoyuna duyuruldu.
-2017’nin başları: Araştırmalarımız, AGI’yi inşa etmek için milyarlarca dolara ihtiyacımızın olduğunu fark etmemizi sağladı.
-Yaz 2017: Elon Musk ile birlikte OpenAI’ın misyonunu ilerletmesi için bir sonraki adımın kâr amacı güden bir şirket olması gerektiği konusunda anlaştık.
-Sonbahar 2017: Elon Musk çoğunluk hissesini, mutlak kontrolü ve kâr amacı güden şirketin CEO’su olmayı talep etti.
-Eylül 2017: Elon Musk, “Open Artificial Intelligence Technologies, Inc.” adlı kamu yararına çalışan bir şirket kurdu.
-Eylül 2017: Elon Musk’ın şartlarını reddettik, çünkü OpenAI ve teknolojisinin kontrolünü tek olarak ona vermek misyonumuza aykırı olacaktı.
-Ocak 2018: Elon Musk, Tesla ile birleşmediği sürece OpenAI’ın kesin bir başarısızlık yolunda olduğunu söyledi.
-Şubat 2018: Elon Musk, OpenAI eş başkanlığından istifa etti.
-Aralık 2018: Elon Musk bize “yılda milyarlarca dolar toplamamızı ya da bunu unutmamızı (batarsınız tarzında)” söyledi.
-Mart 2019: Kâr amacı gütmeyen OpenAI bünyesinde kâr amacı güden OpenAI LP’yi duyurduk.
-Mart 2023: Elon Musk, OpenAI rakibi xAI’ı başlattı.

Elon Musk 2017’de, OpenAI’ın kâr amacı güden bir şirket olmasını istemekle kalmadı, aynı zamanda bunu yarattı. Çoğunluk hissesini ve tam kontrolü alamadığında çekip gitti ve bize başarısız olacağımızı söyledi. Şimdi OpenAI önde gelen bir yapay zeka şirketi oldu. Bize rakip bir yapay zeka şirketini yönettiği için de Musk, mahkemeden misyonumuzu etkin bir şekilde sürdürmemizi engellemesini istiyor.”

OpenAI haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

Paylaş