The New York Times kısa süre önce OpenAI ve OpenAI’ın en büyük yatırımcısı konumunda bulunan Microsoft’a dava açacağını duyurdu.
The New York Times, açtığı dava kapsamında OpenAI’ın ChatGPT ve Microsoft Copilot’a güç veren büyük dil modellerini (GPT) eğitmek için milyonlarca makalesini izinsiz olarak kopyaladığını iddia etti. Times bu dava kapsamında her iki şirketin de milyarlarca dolarlık tazminattan sorumlu tutulmalarını istiyor. İşte tam olarak bu konuya bugün resmi blog yazısı ile bir cevap veren OpenAI, açılan telif hakkı davasının temelde “dayanaksız” olduğunu iddia ediyor. OpenAI ayrıca, The New York Times‘ın paylaştığı gibi haber makaleleri de dahil olmak üzere internet üstündeki kamuya açık verilerin kullanılarak yapay zeka modellerini (LLM / Büyük Dil Modeli) eğitmenin, bir adil kullanım olduğu görüşünü aktarıyor. Bunu sık sık gündeme getiren firma, internette açık olarak duran, herkesin rahatlıkla erişebildiği veriler için tek tek ödeme yapması gerekmediğine inanıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu olay The New York Times tarafından kısa süre önce paylaşılan Apple merkezli bir haberin üstüne gelmişti. Şirket tarafından elde edilebilen bilgilere göre teknoloji devi Apple, üzerinde çalıştığı kendi yapay zeka modelini 50 milyon dolarlık çok yıllı bir anlaşma üzerinden haber sitelerindeki bilgileri / içerikleri kullanarak eğitmeyi hedefliyor. Adı geçen haber siteleri arasında Condé Nast, NBC News, Vogue, Wired, Vanity Fair, Ars Technica, Glamour, The New Yorker, GQ ve fazlası yer alıyor, listeye zamanla başka platformların da dahil edilmesi bekleniyor.
Söylendiği kadarıyla sürece şu an sıcak bakanlar yanında soğuk kalanlar da bulunuyor ancak Apple’ın kesinlikle böyle bir veriye ihtiyacı bulunuyor. Kendi yapay zeka modelini eğitmek adına Google’dan çekeceği verileri kullanması çok riskli olan teknoloji devi, sürece hem etik hem de yasal olarak doğru şekilde yaklaşmak istiyor. Bunun arkasında böyle davalar kaçınmak yer alıyor.
Bu konu elbette ilk defa gündeme gelmiyor. 8.500’den fazla kişinin imza atarak destek olduğu bir açık mektupta, ChatGPT, Bard ve LLaMa gibi büyük dil modellerini merkeze alan yapay zeka sistemlerinin arkasındaki teknoloji şirketlerinin, yazılı eserleri izinsiz ve ödeme olmaksızın kullanması eleştiriliyor ve burada önemli adımlar atılması isteniyor.
“Bu teknolojiler dilimizi, hikayelerimizi, üslubumuzu ve fikirlerimizi taklit ediyor. Milyonlarca telifli kitap, makale, deneme ve şiir yapay zeka sistemleri için adeta bir gıda oluyor, onlar faturası olmayan sonsuz yemekler gibi görülüyor” diyen yazarlar, bu sistemleri geliştiren firmaların yayıncılara lisans vermediklerini belirtiyor ve bu konuda zarara uğradıklarını aktarıyor.
Bu konuda genel olarak haklı olan yazarlar, yapay zeka ve büyük dil modeli geliştiren firmalardan şu adımları atmasını talep ediyor:
1. Telif hakkıyla korunan materyallerimizi üretken yapay zeka programlarınızda kullanmak istiyorsanız önce gelin izin alın.
2. Üretken yapay zeka programlarınızda çalışmalarımızın geçmiş ve devam eden kullanımları için yazarlara adil bir şekilde tazminat ödeyin.
3. Yapay zeka sistemleri tarafından sağlanan içerikler mevcut yasaları ihlal etsin ya da etmesin, eserlerimizin yapay zeka sonuçlarında kullanımı oluyorsa yazarları adil bir şekilde tazmin edin.
ChatGPT gibi üretken YZ sistemleri verilen komutlar sonrasında şaşırtıcı derece iyi yazılar / makaleler / şiirler oluşturabiliyor, aynı şekilde çok sayıda kitabın özetini de geçebiliyor. Bu bilgileri “gerçek” eserler / veriler üzerinden öğrenen sistemler, “telif / telif hakkı” konusunda tartışma yaratmaya devam ediyor.