OpenAI ve Microsoft’a üç yeni telif hakkı ihlali davası açıldı

29 Şubat 2024 09:31

ChatGPT’yi geliştiren dünyanın en önemli yapay zeka firması OpenAI ve en büyük destekçisi Microsoft‘a yeni davalar geldi.

The Intercept, Raw Story ve AlterNet, OpenAI ve Microsoft‘a ayrı ayrı davalar açtı. Bu davaların arkasında, ChatGPT’nin temelinde yer alan GPT’lerin eğitiminde kullanılan içeriklerin izinsiz olarak alınması ve neredeyse kelimesi kelimesine veya bazen kelimesi kelimesine kopyalanarak düzgün şekilde kaynak belirtilmeden kullanılması yer alıyor. Davacılar OpenAI ve Microsoft’un potansiyel telif hakkı ihlallerinin farkında olduğunu söylüyor, buna kanıt olarak OpenAI’ın web sitesi sahiplerinin içeriklerinin GPT eğitimi için alınmasını engelleyecek bir altyapı hazırlaması gösteriliyor. OpenAI ve Microsoft bu konuda ilk defa gündeme gelmiyor. Yazarlar Nicholas Basbanes ve Nicholas Gage OpenAI ile Microsoft’a, LLM’lerin yani büyük dil modellerinin eğitimine yardımcı olmak adına (GPT) telif hakkıyla korunan eserlerinin çalınması nedeniyle dava açmıştı. Bu konuda ilk olmayan yazarlar, iki şirketten hırsızlık iddiası üzerinden tazminat almaya çalışacaklar. Bundan önce iki isme The New York Times dava açacağını duyurdu, bu dava kapsamında ünlü yayın kuruluşu OpenAI’ın ChatGPT ve Microsoft Copilot’a güç veren büyük dil modellerini (GPT) eğitmek için milyonlarca makalesini izinsiz olarak kopyaladığını iddia etti.

Times bu dava kapsamında her iki şirketin de milyarlarca dolarlık tazminattan sorumlu tutulmalarını istiyor. Bu olay The New York Times tarafından kısa süre önce paylaşılan Apple merkezli bir haberin üstüne geldi. Şirket tarafından elde edilebilen bilgilere göre teknoloji devi Apple, üzerinde çalıştığı kendi yapay zeka modelini 50 milyon dolarlık çok yıllı bir anlaşma üzerinden haber sitelerindeki bilgileri / içerikleri kullanarak eğitmeyi hedefliyor.

Adı geçen haber siteleri arasında Condé Nast, NBC News, Vogue, Wired, Vanity Fair, Ars Technica, Glamour, The New Yorker, GQ ve fazlası yer alıyor, listeye zamanla başka platformların da dahil edilmesi bekleniyor. Söylendiği kadarıyla sürece şu an sıcak bakanlar yanında soğuk kalanlar da bulunuyor ancak Apple’ın kesinlikle böyle bir veriye ihtiyacı bulunuyor. Kendi yapay zeka modelini eğitmek adına Google’dan çekeceği verileri kullanması çok riskli olan teknoloji devi, sürece hem etik hem de yasal olarak doğru şekilde yaklaşmak istiyor. Bunun arkasında böyle davalar kaçınmak yer alıyor.

OpenAI ve Microsoft tarafına yönelik davalar yanında bu da ilginizi çekebilir: GMC imzalı kaslı elektrikli bisiklet HUMMER EV

Paylaş