OpenAI, “Voice Engine” ile şimdi de ses kopyalama tarafına el attı

29 Mart 2024 20:17

Halen inanılmaz seviyede etkileyen yapay zeka sistemi OpenAI Sora sonrasında firmadan sese odaklanan Voice Engine geldi.

İnanılmaz ses getiren OpenAI Sora sonrasında karşımıza çıkarılan Voice Engine, firma tarafından yapılan açıklamaya göre 15 saniyelik tek bir ses örneğini kullanarak orijinal konuşmacıya çok benzeyen sanal sesler üretebiliyor. Yani temelde kişilerin seslerini kopyalayan ve bunu doğal şekilde yaparak farklı alanlarda kullanılabilir hale getiren sistem, bu yapay zeka modelini “sorumlu ve güvenli” bir şekilde geliştirdiklerini belirtiyor. Konuda, “Voice Engine’i ilk olarak 2022’nin sonlarında geliştirdik ve metinden sese API’da bulunan önceden ayarlanmış seslerin yanı sıra, ChatGPT Voice ve Read Aloud özelliğine güç sağlamak için kullandık” diyen OpenAI, sistemi şu aşamada herkese açmıyor. Voice Engine’i bir süredir üçüncü parti ortaklar ile test ettiklerini belirten şirket, sistem ile içerik üreticilerin videolarını kendi sesleriyle beraber bilmedikleri başka dillere çevirebileceğini (YouTube bir benzerini geliştiriyor), sistemi sesini kaybetme riski taşıyan kişilerin kullanabileceğini (Apple bir benzerini geliştiriyor), konuşma sorunu yaşayanlara yardımcı olacağını ve birçok kalemde iletişim bariyerlerini ortadan kaldırabileceğini belirtiyor. Potansiyeli çok yüksek olan ancak yine de dolandırıcılık ve fazlası için korkutan (Hali hazırda ses klonlayan sistemler ile dolandırıcılık ve fazlası yapılıyor) sistem, ileride daha detaylı hale getirilecektir.

OpenAI’ın yazılanları 60 saniyelik inanılmaz gerçekçi videolara dönüştüren servisi Sora bugün de gündemdeydi. Geçtiğimiz saatlerde öğrendiğimiz kadarıyla Sora’nın yapabildikleri yakın zaman önce direkt olarak OpenAI CEO’su Sam Altman tarafından Universal, Paramount ve Warner Bros Discovery gibi dev şirketleri üst düzey yöneticilerine gösterildi. OpenAI yönetimi, daha fazla para kazanmak için Hollywood stüdyoları, medya yöneticileri ile ajanlarla eğlence sektörü tarafında ortaklıklar kurmak ve film yapımcılarını Sora’yı çalışmalarına entegre etmeye teşvik etmek istiyor.

Sora, daha şimdiden çok büyük bir gelecek potansiyeli ortaya koyuyor ve yapabildikleriyle özellikle film / dizi yapımcılarını oldukça korkutuyor. O isimlerden birisi olan Tyler Perry, bir röportaj kapsamında şok etkisi yaratan Sora’yı gördükten sonra tam 800 milyon dolarlık prodüksiyon stüdyosu genişletme planını beklemeye aldığını söylemişti. Sora gibi akıllara durgunluk veren sistemlerin iyi ya da kötü anlamda sektörün her köşesine dokunacağını belirten Perry, bu sistemlerin film / dizi sektörünü derinden etkileyeceğini düşünen tek isim konumunda da yer almıyor, yeni bir dönem kapıda bulunuyor.

OpenAI Voice Engine yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş