reklamı kapat

POPÜLER

OpenAI Sora LOG Tasarım

OpenAI, yazılanları video haline getiren Sora’yı tanıttı

 - Güncelleme: 16 Şubat 2024 10:08

ChatGPT ile sundukları ve diğer hizmetleriyle büyük ses getiren OpenAI, bugün yazılanları video haline getiren Sora’yı tanıttı.

OpenAI, yazılanları görsel hale getiren DALL-E sonrasında video üretimi tarafına da el attı. Firmanın yeni yapay zeka modeli “Sora”, kişilerin yazdıklarından 60 saniyelik videolar üretebiliyor (Bu süre rekabetin oldukça ötesinde) ve aşağıdaki X paylaşımı içerisinde gösterildiği kadarıyla çok ama çok iyi sonuçlar ortaya koyuyor. Bu alana biraz geç giriş yapan ancak çok iddialı bir altyapı hazırlayan firma, Sora’nın olası güvenlik risklerine karşı ilk aşamada belirli kişilere açılacağını belirtiyor. Sistemin kötüye kullanımını engellemek adına herkese açık genel çıkışı daha sonra yapacaklarını söyleyen firma, Sora’nın çok sayıda karaktere / insana / canlıya / objeye sahip kompleks sahneler üretebildiğini belirtiyor, gösterilen ilk örnekler de bunu doğruluyor. Kişilerin isteklerini fiziksel gerçeklik ile harmanlayan sistem, henüz mükemmel değil ve OpenAI da bunu kabul ederek bazı zayıf yanların olduğunu açık olarak belirtiyor. Elbette DALL-E gibi zaman içerisinde daha iyi hale getirilecek Sora, daha şimdiden çok büyük bir gelecek potansiyeli ortaya koyuyor. Sora’nın yapabildiklerini burada da görebilirsiniz.

Firma bu aralar birçok farklı gelişme ile gündeme geldi. Örneğin bugün şirketi direkt olarak Google’a rakip bir arama çözümü sunabileceği iddia edildi. Kaçıranlar için The Information, ChatGPT’yi geliştiren OpenAI firmasının Google’a rakip olacak bir arama çözümü / motoru üzerinde çalıştığını iddia etti. Henüz bu konuda çok fazla detay yok ancak kaynaklar, bu merak uyandıran çözümün temelinde son dönemde OpenAI destekli Copilot ile oldukça gelişen arama motoru Microsoft Bing’in olacağını belirtiyor. Arama motoru tarafında Google’ın karşısına çıkmak için çok büyük bir adım atması gereken ve bu tarz bir büyük sürprizi yapabilecek nadir firmalardan olan OpenAI, son yıllarda Google’ı en çok korkutan isim olmayı başardı. Kısa süre önce ismi “Gemini” yapılan üretken yapay zeka temelli sohbet botu Google Bard, direkt olarak ChatGPT’nin patlama yapması sonrasında doğmuştu ve başta çok aceleye getirildi eleştirileri almıştı. Bu arada Google’ın da arama tarafını kaderine terk etmediğini belirtelim. Firma arama sonuçlarına üretken yapay zekayı uzun süre önce entegre etti ve bu konuda bazı ülkelerde herkese açık testler gerçekleştiriyor.

OpenAI dün de gündemdeydi. Uzun süredir ortak çalışmalar gerçekleştiren Microsoft ve OpenAI, dün “Hacker’lar siber saldırılarını geliştirmek için ChatGPT kullanıyor” açıklamasını yaptı. Bu aslında büyük de bir sürpriz olmadı çünkü ChatGPT gibi sistemler, büyük faydaları yanında kötü anlamda birçok farklı kapıyı aralayarak istenmeyen durumlara karşı ciddi zaman kazandırabiliyor.

Yeni yayınlanan araştırma kapsamında bu temelde bilgiler veren Microsoft ve OpenAI, “Rusya, Kuzey Kore, İran ve Çin” destekli grupların belirledikleri hedefleri araştırmak, hack sürecinde kullandığı komut dosyalarını geliştirmek ve hepsinden önemli sosyal mühendislik teknikleri oluşturmak için ChatGPT gibi araçları kullandıklarını tespit ettiklerini belirtiyor.

Microsoft ve OpenAI henüz GPT-4 gibi LLM’leri kullanan herhangi bir önemli saldırı tespit etmediklerini ancak hack gruplarıyla ilişkili tüm hesapları kapattıklarını belirtiyor. Günümüzde sohbet botları ya da büyük dil modelleri üzerinde çalışan her firmanın bu konuya büyük önem vermesi gerekiyor, özellikle açık kaynak büyük dil modellerinde bu durumlara karşı özel güçlü koruma sistemlerinin olması gerekiyor.

OpenAI ve Sora yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu