OpenAI’ın “çok iyi olduğu” iddia edilen yeni GPT-5 dil modeli yaz aylarında gelebilir. Firma bu konuda büyük çalışmalar içerisinde.
GPT-4 dil modelinin yerini, eğer gelen iddialar doğru çıkarsa yaz aylarında GPT-5 alabilir. Çok uzakta olmayan yeni dil modeli, yüksek ihtimalle kendi içinde farklı versiyonlara sahip olacak. Sürpriz olmayacağı üzere GPT-4’ten çok daha yetenekli ve geniş yapıda karşımıza çıkarılacak model, bazı tahminlere göre ilk aşamada sadece ücretli ChatGPT kullanıcılarına açılacak. Aynı zamanda tek yani API olarak da sunulacak sistem, OpenAI’a çok daha farklı ve büyük gelir kapıları açabilir, aynı zamanda birçok insanı daha işinden edebilir. Bundan önce spesifik olarak bir ChatGPT adımı gündeme gelmişti, sistem çok faktörlü kimlik doğrulama ile güvenliği artırmıştı. Güvenlik için mantıklı bir adım atan firma, çok faktörlü kimlik doğrulama ile hesap güvenliğini ciddi şekilde güçlendirdi. Bu sistemin ne olduğu bilmeyenler için kısaca şöyle açıklanıyor: “Çok faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcıların yalnızca bir paroladan daha fazla bilgi girmesini gerektiren, hesapta çok adımlı oturum açma sürecidir. Örneğin, kullanıcılardan parolanın yanı sıra e-posta adreslerine gönderilen bir kodu girmeleri, gizli bir soruyu yanıtlamaları ya da parmak izlerini taratmaları istenebilir. İkinci bir doğrulama yöntemi, bir sistem parolası ele geçirildiği takdirde yetkisiz hesap erişimini önlemeye yardımcı olabilir.”
ChatGPT için bundan önce ise ses odaklı bir adım atılmıştı. Servis, iOS ile Android uygulamaları ve aynı zamanda web sürümünde artık isterseniz hazırladığı cevapları sesli olarak okuyabiliyor. Nasıl çalıştığı buradaki videoda gösterilen altyapı, bazı kişilerin çok hoşuna gidecek ve sohbet botuyla iletişimi daha doğal hale getirecek gibi görünüyor. Sistem için elbette başka çalışmalar da var. Örneğin Mishaal Rahman tarafından aktarıldığı kadarıyla Android için ChatGPT uygulamasına 1.2024.052 sürümüyle beraber bir ana ekran widget’ı da eklenecek. Bu widget ile beraber sohbet botuna ana ekrandan hızlı şekilde erişim sağlanabiliyor, sistemi sık sık kullananlara güzel bir kolaylık veriliyor. Herkese önümüzdeki günlerde açılacak widget, kompakt yapıda (4×2) ve metin ile görsel yanında hızlı sesli etkileşim de sunuyor.