reklamı kapat

POPÜLER

Organları taklit eden çiplerle hayvan deneyleri tarihe karışacak

İlaçlar piyasaya sunulmaya hazır hale gelmeden önce pek çok aşamadan geçmesi gerekiyor, bunların en önemlileri de büyük ihtimalle hayvan ve insan deneyleri. Ancak özellikle hayvanlar üzerindeki deneylerde insanlar için geçerli olan etik değerler söz konusu olmadığından her yıl yüz binlerce hayvan ilaçların korkunç yan etkilerine maruz kalıyor. Neyse ki bilim insanları deneylerde hayvanların yerini alabilecek yapay sistemler üzerinde çalışıyor. ABD’de geliştirilen çip üzeri organ da bu konuda umut vadeden teknolojilerden biri.

İnsan organlarının mekanik ve moleküler özelliklerini taklit eden Emulate adlı platform ve yazılım Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirildi. Ufak bir memory stick boyutlarındaki cihaz, mikroçip üretim teknikleri kullanılarak üretilmiş. Cihazın üzerindeki gözenekli esnek zar, orta kısımda bulunan iki kanalı birbirinden ayırıyor. Kanallarda ise, insan vücudu ortamını taklit eden bir sıvı içinde geliştirilmiş canlı insan hücreleri ve dokuları bulunuyor. Çip üzerindeki teknoloji sayesinde hücrelerdeki biyokimyasal, genetik ve metabolik fonksiyonlar gerçek zamanlı olarak analiz edilebiliyor.

Çipin esas amacı insan organlarını gerçekçi bir şekilde tekrar etmek. Bu şekilde bilim insanları ve klinisyenler yeni ilaçların, kimyevi maddelerin ve kozmetiklerin etkililiğini ve güvenliliğini hayvanlar üzerinde deney yapmadan anlayabilecek.

İLGİLİ HABERLER