İlk olarak Batı’da keşfedildiğini düşündüğümüz birçok buluşun aslında çok zaman önce Orta Doğu düşünürleri tarafından yapıldığını görmek, sizi oldukça şaşırtacak.
Okullardaki kitaplarda genellikle Batı keşiflerine yoğunlaşılsa da aslında Orta Doğu’da birçok Batı çıkışlı sanılan buluşlardan çok daha önceden bahsedilmiş. Bu buluşların neler olduğu internette birkaç site taraması yapılarak bulunabiliyor. Ya da dilerseniz buluşları Orta Doğu ve Batı karşılaştırması yaparak listeleyen bu grafiğe de bir göz atabilirsiniz. Grafik Information is Beautiful sitesinde bulunuyor ve Internet Encyclopedia of Philosophy ve Encyclopedia Britannica gibi kaynaklardan referanslar alınarak hazırlandı.
Grafiğin sol tarafında ilk olarak Orta Doğu düşünürleri tarafından yapıldığı gösterilen buluşlar sağ taraftaki Batı tarihleriyle ilişkilendiriliyor
Grafiğin sergilendiği sayfanın sonunda astronomi, fizik, tıp ve matematik gibi ana başlıklarda dikkat çeken buluşlara da yer verilmiş. Örneğin İranlı bilge Nasîrüddin Tûsî, Kopernik’ten yaklaşık 940 sene önce Dünya’yı Güneş Sistemi’nin merkezine koyan isimdi. Yine 11. yüzyıl düşünürü Birûni, Colombus’tan 400 sene önce Amerika kıtasının yeri ve büyüklüğü hakkında konuşmuştu. Mısırlı matematikçi Ebu Kamil Şuca‘ysa belirsiz problemler ve irrasyonel katsayılarla Fibonacci’den tam 300 yıl önce ilgileniyordu. Bunun gibi çeşitli buluşların karşılaştırılmalı gösterimine buraya tıklayarak grafikten daha detaylı ulaşabilirsiniz.
Google, yeni teknolojisiyle kanser tespitinde çığır açıyor