Orta seviye DSLR

26 Eylül 2013 10:26

CANON 700D

FOTOĞRAFA YENİ YENİ MERAK SALAN HER KULLANICI CANON’UN ÜÇ BASAMAKLI SERİSİNDEN BİR MAKİNEYİ MUHAKKAK Kİ DÜŞÜNMÜŞTÜR. SERİNİN EN YENİ VE EN GELİŞMİŞ MODELİ OLAN 700D, BİRÇOK YENİLİĞİ BÜNYESİNDE BARINDIRAN İYİ BİR ALTERNATİF

Canon’un giriş üstü üç haneli (bkz: 550D, 600D, 650D) serisinin bir üyesi olan 700D aslında dosyamızdaki diğer makinelerle eş değil. 60D ve 7D eski olduğundan, henüz çok yeni olan 70D ise dünya genelinde piyasaya çıkmadığından dosyamızda 700D’ye yer vermeyi tercih ettik. 650D’nin üzerine gelen makine devrimsel yenilikler getirmiyor esasında. Belli başlı iyileştirmeler söz konusu, o kadar. 18 megapiksel çözünürlük sunan sensör aynı kalmış. İşlemci de yine Canon’un DIGIC 5’i. Teknik özellikler anlamında iki makine neredeyse birbirinin kopyası.

Esas dikkat çeken (zor da olsa) değişiklikler gövdede. Gövdenin malzemesi yenilenmiş. Daha üst seviye makinelerdeki hissi vermeyi amaçlayan bir malzeme kullanmayı tercih etmiş Canon. Malzemenin yapısından ötürü kasa çizilmeye müsait. Tırnağınızla bile kasa üzerinde izler bırakabiliyorsunuz. Açıkçası biz eski kasayı tercih ederdik. Ana mod tekeri de değiştirilmiş. İkonlar ve dizilimlerde ufak bir yenilenme olmuş. 700D’de tek bir ana kontrol tekeri bulunuyor. Bunun kullanım kolaylığını azalttığı yadsınamaz. İkinci tekerin eksikliğinde ayar yapmak için arka yüzdeki AV düğmesinden yardım almanız gerekiyor.

HAREKETLİ EKRAN
Makinenin penta ayna olarak geçen optik vizörü yaklaşık yüzde 95’lik (rakiplere kıyasla az) bir alanı görüntüleyebiliyor. 3 inç büyüklüğündeki hareketli ekran da 650D’den miras. 1 milyon noktalı ekran dokunmatik özellikli. Ekranda beliren Q ikonuna basarak kolay çekim ayarlarına müdahale edebiliyorsunuz. Canlı izleme açıkken, ekran deklanşörü seçeneğini aktif hale getirdiğinizde yalnızca ekrana dokunarak fotoğraf çekebiliyorsunuz. Bu seçenek devre dışı iken ekranda dokunduğunuz alan netleniyor. Canlı izleme açıkken vizör kullanılamıyor. Canlı izlemeyi kapattığınızda vizör açılıyor ve çekime ait bilgiler ekranda görüntüleniyor. Gözünüzü vizöre yaklaştırdığınızda vizörün hemen üstündeki algılayıcı sayesinde ekran kararıyor. Gözünüzü vizörden çektiğinizde tekrar ekran açılıyor. Ekranın hareket kabiliyeti oldukça yüksek. Kendi ekseni etrafında 270 derece dönebiliyor. Sola doğru açıldığı için, açıp çevirdiğinizde kendi fotoğraflarınızı kendinizi görerek çekebiliyorsunuz.

HİBRİT OTOMATİK ODAKLAMA SİSTEMİ
Canon, giriş seviyesi makinelerinde megapiksel çılgınlığına girmeyi tercih etmeyen markalardan. Farklı alanlara yatırım yapıp görüntü kalitesini iyileştirecek çözümler üretiyor. 700D’de kullanılan sensör ve DIGIC 5 görüntü işlemcisi bu çözümlerin en öne çıkanı. 18 megapiksellik sensör detaylı ve renk tutarlılığı oldukça iyi fotoğraf kareleri yakalamayı başarıyor. DIGIC 5’in hızı sayesinde de hem çekim esnasında hem de hemen sonrasında makinede bir yavaşlık olmuyor.

Makine Hybrid AF olarak geçen bir odaklama teknolojisini kullanıyor. Kontrast ve aşama algılamanın bir arada olduğu bu sistem sayesinde odaklamalar daha hızlı, sonuçlar ise daha keskin oluyor. Çapraz tip dokuz otomatik odaklama noktasına sahip olan makine odaklama hızında kimi rakiplerinin gerisinde ama genel olarak oldukça hızlı. Canlı izleme açıkken de odaklama hızı değişmiyor. Canlı izlemeye getirilen yenilikler sayesinde artık fotoğraflara verdiğiniz, vermek istediğiniz efektleri anlık olarak ekranda görebiliyorsunuz. Aynı şekilde çekim ayarları üzerinde yaptığınız değişiklikleri de ekranda görebiliyorsunuz. Örneğin ISO’yu azalttıkça ekranınız kararıyor. Ekranda gördüğünüzle ortaya çıkan fotoğraf arasında çok az bir fark oluyor.

Makinede gölgeli ve yüksek kontrast değişimleri içeren karelerde etkili farklar yaratan otomatik aydınlatma iyileştiricinin yanı sıra uzun pozlamada ve yüksek ISO’lu çekimlerde kumlanmayı gidermeye yönelik fonksiyonlar da var. 100 – 12.800 arası ISO hassasiyetine sahip olan makine, kullanmak istediğiniz maksimum ISO değerini belirlemenize da izin veriyor. HDR fotoğraflar çekebileceğiniz 700D, seri çekimde art arda 5 kare yakalayabiliyor. Bir Sony kadar hızlı değil ama olsun. Makinenin ana modlarından biri olan yaratıcı otomatik (CA), özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayanlara yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu moddayken çok temel bir iki ayara müdahale ederek başarılı sonuçlar elde edebileceğiniz fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

APS-c boyutlu sensörün çözünürlüğü 18 megapiksel. Maksimum ISO 12.800.

Hareket kabiliyeti yüksek dokunmatik ekran odaklama ve çekim için kullanılabiliyor.

DIGIC 5 işlemci, makinenin ihtiyacı olan gücü ve hızı fazlasıyla sağlıyor.

ÖRNEK KARELER


DETAY (1/100 enstantane, f/5,6 diyafram, 100 ISO)
Sarı stüdyo ışığıyla çektiğimiz fotoğraflarda beyaz ayarını tutturmamız biraz sorunlu oldu. Bunun dışında Canon’da detaylar oldukça başarılı.

MANZARA (1/100 enstantane, f/10 diyafram, 100 ISO)
Kenarlara yakın ağaçlı bölgelerde arka plandaki objelerde hafif detay kayıpları göze çarpıyor. Kirlilik neredeyse hiç yok.

ARTI-EKSİ

+ Hareketli dokunmatik ekran, video performansı, mikrofon girişi, HDR
Sınırlı AF noktası, plastik hissi veren gövde, 650D ile neredeyse aynı

Sayfa: 1 2 3 4 5 6

Paylaş