Canon ve Nikon arasında yıllardır devam eden savaşta her iki marka da kendine has özelliklerle donanmış makineler üretmeye ve kullanıcıları kendi cephesine çekmeye çalışıyor. Bu savaş DSLR kategorisinde daha kıyasıya devam etmekte. Nikon, profesyonelliğe geçiş yapmak isteyenlere, tam kare sensöre sahip en iyi alternatiflerden birini D600’le sundu. D7100 ise tam kare sensörlü makinelere geçiş yapmaya bütçesi elvermeyen ama belli bir seviyenin de altına inmek istemeyen kullanıcılara hitap eden üst sınıf bir makine. Bunu söyleyen yalnızca biz de değiliz. Her yıl fotoğrafçılık ödülleri veren TIPA, D7100’ü yılın en iyi ileri seviye DSLR’ı seçti. 15’i çapraz toplamda 51 otomatik odaklama noktasına sahip olması, seri çekimde saniyede tam çözünürlüklü 6 kare yakalayabilmesi, 3 inçlik 1,2 milyon noktalı ekranı, ileri seviye fotoğraf ve video ayarları ile
150 binlik deklanşör ömrü D7100’ü rakiplerinden ayırmayı başarıyor.
GÖVDEDE YOK YOK
Makinenin rakiplerine kıyasla daha büyük olan (ve bu sayede daha profesyonel görünen) magnezyum alaşımlı gövdesi hava koşullarına ve toza karşı korumalı. Gövdenin sağ tarafında kalan hafıza kartı yuvası iki girişli. İki yuva da SDXC UHS-I hafıza kartlarına destek veriyor. İlk kart dolunca ikinciye geç, her iki karta da yaz ve birinci karta RAW ikinciye JPEG kaydet seçeneklerini kullanabiliyorsunuz. Mikrofon, micro-USB, HDMI, GPS ve kulaklık bağlantıları farklı kapaklar altında gövdenin sol tarafına dizilmiş. Üst tarafta sağda deklanşörün hemen arkasında pozlama, ölçüm ve video kayıt düğmeleri ile ikinci kontrol ekranı yer alıyor. Yine bu bölgede ana çekim ayarlarını kontrol etmenizi sağlayan iki teker bulunuyor. Teker demişken mod tekerinden de bahsedelim.
Nikon, D7100’de bas-çevir mod tekeri kullanmış. Bu tekerin hemen altında ise deklanşör modunu ayarlayabileceğiniz ikinci bir bas-çevir teker yer alıyor. Deklanşör modlarından biri olan “sessiz” özellikle az ses çıkarmanız gerektiği durumlarda işe yarıyor. Video ve fotoğraf arasında geçiş yapmanızı sağlayan canlı izleme anahtarı arka yüzde, ekranın sağında. Bu anahtarı ilgili konuma getirdikten sonra ortasında kalan düğmeye basarak canlı izlemeyi aktif hale getiriyorsunuz. Canlı izleme açıkken vizör tamamen devre dışı kalıyor. Ayrıca yaptığınız çekim ayarı değişikliklerini de canlı izleme modunda ekran üzerinde göremiyorsunuz. Nikon D7100’ün en etkileyici donanım öğelerinden biri ekranı. RGBW renk dizilimli ekranın, cam ve paneli arasındaki hava boşluğu alındığı için görünürlüğü ciddi oranda iyileştirilmiş. Parlaklık ve renk ayarı yapmanıza da izin veren ekran dokunmatik özellikte değil ve hareket edemiyor.
FULL FRAME OLMAZSA D7100 OLSUN
Nikon D7100, sensörüyle de oldukça iddialı. 24,1 megapiksellik sensörde, AA olarak da bilinen optical low-pass filtresi yok. Bu da çekimlerinizin daha keskin olmasını sağlıyor. Yüksel piksel sayısı da fotoğrafları kestiğinizde dahi yüksek çözünürlükte kalmasını sağlıyor. Sensörün ISO değerini standart olarak 100 ile 6400 arasında belirleyebiliyorsunuz ancak maksimumda 25.600’e denk gelen Hi 2 seviyesine kadar çıkarabiliyorsunuz. ISO performansında D7100 çok iyi iş çıkarıyor. Makinenin EXPEED 3 görüntü işlemcisi hem verilerin işlenmesinde hem de yazılmasında oldukça hızlı çalışıyor. Devrimsel bir iyileştirme olarak bahsedebileceğimiz 15’i çapraz 51 noktalı AF sistemi ise D7100’ün hızına hız katıyor.
Makine bunun yanında DX format görüntü açısını artırmaya yarayan 1.3x DX çarpan fonksiyonuna da sahip. Bu fonksiyonu aktif hale getirdiğinizde çözünürlük 15 megapiksele düşüyor ve kadrajınız, objeye daha da yaklaşıyor. Yani makineye taktığınız 50 mm’lik bir prime lens makine DX formatlı olduğu için 75 mm’ye dönüşürken, 1.3x çarpanını aktif hale getirdiğinizde 98 mm oluyor. Nikon’un yeni geliştirdiği noktasal beyaz dengesi fonksiyonu sayesinde canlı izleme modunda çekim yaparken ekrandaki istediğiniz bir noktayı işaretleyerek beyaz ayarı yapabiliyorsunuz. Active D-Lighting olarak geçen teknoloji ise yüksek kontrastlı ve gölgeli sahnelerde detay kaybını önlüyor ve görünmesi zor olan alanları ortaya çıkarıyor. HDR desteği de olan makineyle, biri otomatik beş farklı seviyede HDR fotoğraflar çekebiliyorsunuz. D7100, farklı efektlere de sahip ve bu efektleri hem fotoğraf hem de videolara uygulayabiliyorsunuz.
DETAY (1/100 enstantane, f/5,6 diyafram, 100 ISO)
Renk tutarlılığı ve detaylarda Nikon’un bariz bir üstünlüğü söz konusu. Odaklı alanlarda keskinlik yüksek seviyede.
MANZARA (1/100 enstantane, f/10 diyafram, 100 ISO)
Çok gerilere bakılmadığı takdirde kadraj içindeki tüm bölgelerin odaklı ve keskin olduğu görülebiliyor. Renkler yine çok iyi.
+ 51 noktalı AF, ISO performansı, 1.3x çarpan, malzeme kalitesi, vizör
– Video otomatik odaklama, dahili GPS yok
► GİRİŞ
► CANON 700D
► NIKON D7100
► PENTAX K-5 II
► Sony A77
► KARŞILAŞTIRMA TABLOSU