Orta seviye DSLR

26 Eylül 2013 10:26

PENTAX K-5 II

YENİLİKÇİ ANLAYIŞINI SÜRDÜREN PENTAX, K-5 II İLE CANON VE NIKON HEGEMONYASINDAN SIYRILIP, YEPYENİ BİR DENEYİM YAŞAMAK İSTEYEN FOTOĞRAF TUTKUNLARINA HİTAP EDİYOR. MAKİNE, RAKİPLERİNDE BULUNMAYAN SIRA DIŞI ÖZELLİKLERE DE SAHİP

Farklı seviyelerde, farklı ihtiyaçlara cevap veren fotoğraf makinelerine sahip olan Pentax, K5 modelinin yerine çıkardığı K-5 II ile farklı bir yol izlemekten yana olan fotoğraf tutkunlarını hedefliyor. K-5 II tasarım anlamında K-5’in üzerine çok fazla bir şey katmıyor. Ana hatlarıyla iki makinenin görünümleri birbirine çok benziyor. K-5 II’nin gövdesi, selefi gibi hava koşullarına dayanıklı yapıda. Magnezyum ve paslanmaz çelikten mamul gövdenin üzerinde yer alan tüm giriş çıkışlar, su ve toz geçirmeyen özel kapaklarla kapatılmış. Olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için makineyi WR ibareli, hava koşullarına dayanıklı lenslerle birlikte kullanmanız gerekiyor. Aksi takdirde ciddi bir mali yük altına girebilirsiniz.

K-5 II’nin gövdesinin sağ tarafında kart yuvası ve uzaktan kumanda girişi, sol tarafında ise güç, PC/AV, HDMI ve mikrofon bağlantıları yer alıyor. Gövdenin her tarafında farklı bir düğme veya bir teker yer alıyor. Bunlar ilk bakışta biraz kafa karıştırıyor ancak alıştığınızda kolaylık sağladığını anlıyorsunuz. Hepsinin kullanımı süper rahat değil ne yazık ki. Arka yüzde yer alan odak seçimi tekerini hareket ettirmek biraz zor. Aynı şekilde flaş senkron girişini kapatan ufak parçanın konumu ve yerinden çıkarılması da sıkıntılı. Bir de her kullanıcının sevmediği bas-çevir ana mod tekeri var. Tekeri döndürmek için üstündeki düğmeyi basılı tutmanız gerekiyor. Üst orta DSLR’ların olmazsa olmazı üst ekran K-5 II’de de mevcut. Deklanşörün hemen arkasında konumlanan ekranda çekime dair tüm ayrıntıları görebiliyorsunuz. Makine açıkken, deklanşörün etrafındaki halkayı saat yönünde çevirdiğinizde ekran yeşil bir ışıkla aydınlanıyor. K-5 II’nin 3 inç büyüklüğündeki dokunmatik olmayan ekranı 921 bin noktalı. Doğrudan güneş ışığı altında dahi görülebilen ekranın parlaklık ve ton ayarlarını değiştirebiliyorsunuz.

SAFOX X
Megapiksel yarışında 24 megapiksele çıkan rakipleri varken Pentax K-5 II 16,3 megapiksellik mütevazı çözünürlüğüyle her şeyin bundan ibaret olmadığını gösterir kalitede sonuçlara imza atmayı başarıyor. Titreşim engelleme özelliği gövdesi üzerinde olduğu için makineyle birlikte kullanılan tüm lensler titreşimin neden olduğu bulanıklıktan kurtuluyor. Pentax, otomatik odaklama sisteminde de iyileştirmeye gitmiş. SAFOX X otomatik odaklama sistemini kullanan K-5 II, Pentax’ın iddiasına göre 100 ISO’da sınıfındaki en geniş pozlama değeri aralığında (-3EV – 18EV) otomatik odaklama yapabiliyor. Odaklama oldukça hızlı ancak makineyle gelen 18-55’lik kit lens fazlasıyla sesli çalışıyor.

Çoklu pozlama yapabilen makine ile 2’den 9’a kadar farklı kareyi üst üste çekebiliyorsunuz. Bu fonksiyonu kullanarak, çok garip sonuçlar elde edebileceğiniz gibi oldukça sanatsal kareler yaratmanız da mümkün. Her şey sizin yeteneğinize kalmış. Makine canlı izleme yeteneğine de sahip. Ancak önemli bir farkı var, çekim ayarlarında yaptığınız değişikliklerin (ISO veya diyaframla oynama gibi) sonuçları ekranda görünmüyor. Ekran, vizörde olduğu gibi yalnızca çekeceğiniz alanı görmenizi sağlıyor. Makinenin ISO değeri standart olarak 100 ile 12.800 arasında (80-51.200 aralığına da çıkarabiliyorsunuz) ve istediğiniz takdirde, makine ISO’yu otomatik olarak ayarladığında ISO değerinin maksimum ve minimumda ne olacağını belirleyebiliyorsunuz. 3200 ISO’ya kadar kabul edilebilir kumlanma, ortam ışığına da bağlı olarak 6400’den sonra rahatsız edici olmaya başlıyor.

FARK YARATAN ÖZELLİKLER
K-5 II, Sunduğu tüm zengin ayar seçeneklerinin yanı sıra dosyamızda hiçbir makinede olmayan ve hatta birçok üst seviye makinede bile bulamayacağınız kişiselleştirme fonksiyonlarına sahip. Menüdeki C sekmesi altından ulaşılabilen bu fonksiyonlar arasında deklanşöre basıldığında odaklamayla birlikte pozlamayı da kilitleme, flaş kullanırken beyaz ayarı, sıcaklık değerini kelvin veya mired olarak gösterme, LCD panel aydınlatması gibi tam 27 farklı fonksiyon yer alıyor. HDR desteği de bulunan makine dinamik aralık optimizasyonu fonksiyonu sayesinde yüksek kontrast değişikliklerinin olduğu veya gölgeli sahnelere ince ayar yapabiliyor. Hazırda bulunan dijital filtreleri ister çekim esnasında isterseniz de çekimden sonra uygulayabiliyorsunuz. Üstelik her filtrenin de detaylı ayarları var. Son olarak makine içinde küçük bir Photoshop olduğunu da belirtelim. Kolay bir şekilde çektiğiniz fotoğraf ve videolar üzerinde birçok basit düzenleme işlemi yapabiliyorsunuz.

Makinenin üç inç büyüklüğündeki ekranı hareket edemiyor ama görüntü kalitesi çok iyi.

Sol üstteki mod tekeri ve ölçümleme tekeri bas-çevir özellikli.

Gövde üzerindeki tüm bağlantı yuvaları ve girişler su ve toz korumalı.

ÖRNEK KARELER


DETAY (1/100 enstantane, f/5,6 diyafram, 100 ISO)
Kimi bölgelerde odak kayıpları dikkat çekiyor. Bunun yanında genel olarak biraz daha keskinliğe ihtiyacı var gibi görünüyor.

MANZARA (1/100 enstantane, f/10 diyafram, 100 ISO)
Çözünürlüğünün düşüklüğüne rağmen gün ışığı altında fazlasıyla detaylı bir kare ortaya çıkmış. Neredeyse tüm kadraj net ve keskin.

ARTI-EKSİ

+ ISO, fotoğraf ve video düzenleme, büyük vizör, malzeme kalitesi
Videoda otomatik odaklama yok, özel video düğmesi yok, kit lens sesli

Sayfa: 1 2 3 4 5 6

Paylaş