Orta seviye DSLR

26 Eylül 2013 10:26

SONY A77

PİYASAYA ÇIKALI BİRAZ ZAMAN GEÇMİŞ OLSA DA SONY’NİN APS-C SENSÖRLÜ EN İYİ MAKİNESİ OLAN A77, HALEN DAHA ÇOK İDDİALI. GEÇİRGEN AYNA TEKNOLOJİSİ VE HIZIYLA RAKİPLERİNİN GÖZÜNÜ KORKUTUYOR

Minolta’dan kalma mirasla A serisi DSLR’larla piyasada kendine bir yer edinmeye çalışan Sony, yenilikçi bir adım attı ve SLT konsetpiyle ortaya çıktı. İngilizce karşılığı Single Lens Translucent olan bu teknoloji, DSLR makinelerde bulunan ve deklanşöre bastığınız her seferde hareket ederek sensöre ışık düşmesini sağlayan ayna teknolojisini tamamen değiştirdi. SLT’lerde bulunan ayna, yarı geçirgen yapıda olduğu için hareket etmiyor. Dolayısıyla ışık sensöre ve aşama algılamalı AF sensörüne aynanın içinden geçerek düşüyor. Aynanın yapısından ötürü bir miktar ışık kaybı yaşanıyor elbette ama bunun çok da bariz etkileri olduğunu söylemek güç.

SLT teknolojisini getirdiği bir diğer avantaj ise hız. Aynanın hareket etmiyor oluşu odaklama ve çekim hızını ciddi ölçüde artırıyor. A77, seri çekim modunda, bir saniye içinde tam çözünürlüklü 12 kare yakalayabiliyor. Sony, A77’de yalnızca SLT ile değil, ekran ve vizör teknolojileriyle de farklılaşmayı başarıyor. Makinenin 3 inç büyüklüğündeki 921 bin noktalı Xtra Fine ekranı True Black teknolojili ve görüntü kalitesi gerçekten çok iyi. Gün ışığı altında dahi iyi bir görüş sağlıyor. Ekran aynı zamanda üç farklı eksende hareket ederek zengin çekim olanakları sağlıyor. SLT’den ötürü makinede klasik vizör yerine elektronik vizör kullanılıyor. 2,3 milyon noktalı OLED vizör sektördeki en başarılı elektronik vizör belki de. Yüzde 100 görüş açısına sahip OLED vizör bir optik vizör kadar iyi değil belki ama kalitesi kusursuza yakın. Yaptığınız tüm çekim ayarı değişikliklerinin vizörde de anlık olarak gösteriliyor olması ise işe yarar bir özellik.

KULLANICI DOSTU VE ERGONOMİK
Sony A77’nin kasası üst seviye birçok makinede olduğu gibi magnezyum alaşımlı. Tüm bağlantı noktaları ve yuvaları da hava koşullarına karşı korumalı. Çift kontrol tekeri çekimlerde kolaylık sağlıyor ve Sony’nin kullanıcı dostu işleyişi birçok fonksiyonunun farklı şekillerde halledilebilmesini sağlıyor. Örneğin çektiğiniz fotoğraflar arasında joystick ile de teker ile de gezebiliyorsunuz. Bunun gibi kolaylıklar atlanmamış. Joystick dedik, biraz açalım. A77’nin arka yüzünde normalde dört yönlü bir düğme olarak görmeye alışık olduğumuz ana işlev kontrolünü bir joystick üstleniyor. Alışması biraz zaman alıyor ve açıkçası idaresi düğme kadar kolay olmadığı için biz pek ısınamadık. Sağ üst kısımda deklanşörün arkasında ikinci bir ekran bulunuyor. Çekim bilgilerini turuncu ışıkla aydınlanan bu ekrandan görebiliyorsunuz. Tek hazneli SD kart yuvası sağ tarafındaki bir kapak altında bulunan A77’nin uzaktan kumanda, flaş, güç, mikrofon, mini-HDMI ve mini-USB bağlantıları sol tarafta ayrı ayrı kapaklar altına yerleştirilmiş. Makinenin dahili GPS algılayıcısı da yine bu alanda yer alıyor.

SLT FARKI
Sony, hız canavarı makinesinde 24,3 megapiksellik çözünürlük veren kendi üretimi bir sensör kullanıyor. Yüsek çözünürlüklü sensör, standart olarak 16.000 ISO hassasiyetine kadar çıkabiliyor. Ancak Sony’nin ISO performansı çok çok iyi değil. 1600 değerinden itibaren sert hatlar kaybolmaya başlıyor ve kumlanma gözle seçilebilir hale geliyor. 6400 ise sınır niteliğinde. Sonrasındaki ISO değerleri düşük çözünürlükte dahi fark edilebilen izler bırakıyor.

A77’de Sony’nin BIONZ görüntü işlemcisi kullanılıyor. Bu işlemci SLT’nin kazandırdığı hızı hiç boşa harcamıyor ve seri çekimde dahi çok yüksek hızda görüntüleri işlemeyi başarıyor. 11 çapraz sensörlü 19 noktalı aşama algılamalı AF sistemi de kontrast algılamalı sisteme göre daha tutarlı otomatik odaklama yapmanızı sağlıyor. Zaten SLT sayesinde artan odaklama hızı bu teknoloji ile daha da hızlanıyor. Deklanşöre dokunmanızla makinenin odaklama yapması anlık gerçekleşiyor. A77’nin deklanşör hızı da çok yüksek. Odaklama yaptıktan sonra deklanşöre basmanız ile karenin çekilmesi arasında yalnızca 0,05 saniye geçiyor. Çoklu kare gürültü giderme adını taşıyan fonksiyonu sayesinde makine gece elde yapılan çekimlere özel bir işlem uyguluyor. Bir saniye içinde altı farklı kare yakalıyor ve bu karelerdeki verileri işleyerek kirliliği azaltılmış tek bir kare ortaya çıkarıyor. Makine bu saydıklarımızın yanı sıra HDR, dinamik alan optimizasyonu, anti toz teknolojisi, SteadyShot titreşim engelleme ve panorama desteğine de sahip.

Geçirgen ayna, gelen ışığı doğrudan sensöre ve AF sensörüne aktarıyor.

Magnezyum alaşımlı gövde hem darbelere dayanıklı hem de hava koşullarına karşı korumalı.

Üç eksende hareket edebilen ekran, DSLR makineler arasındaki en kabiliyetli ekran.

ÖRNEK KARELER


DETAY (1/100 enstantane, f/5,6 diyafram, 100 ISO)
Keskinlik üst seviyede ve detaylar çok başarılı. Ancak kırmızı tüylü oyuncağın saçlarında bulanıklık söz konusu.

MANZARA (1/100 enstantane, f/10 diyafram, 100 ISO)
Gün ışığı altında detay kayıpları söz konusu. Kimi alan ve objelerde kirlilik de göze çarpıyor. Birazcık yumuşatmaya da ihtiyacı var.

ARTI-EKSİ

+ Geçirgen ayna, seri çekim hızı, ekran, OLED vizör, video performansı
ISO performansı, pil ömrü

Sayfa: 1 2 3 4 5 6

Paylaş