Otizmli çocukların konuşmasına teşvik etmek amacıyla geliştirilen konuşma kartları, yenilikçi ürünleri kullanıcılarla buluşturan Arıkovanı’nda fon desteği toplamaya başladı.
Bilgisayar mühendisi iki gencin oluşturduğu Tolkido konuşma kartları otizmli çocuklara büyük kolaylık sağlıyor. Bilgisayar Mühendisi Can Yıldız, kuzeni Umut’a otizm teşhisi konulduktan sonra bu alanda araştırmalara başlıyor. Kuzenine görsel kartlar üzerinden yeni kelimeler öğretiyor. Daha sonra da bilgisayar mühendisi Kağan Karadoğan ile Tolkido projesini şekillendiriyor. Tolkido, eğitim sürecini oyunlaştırarak çocuğu konuşmaya teşvik ediyor. Tolkido, otizmli çocukların dil ve konuşma eğitimlerinde kullandıkları görsel eğitim kartlarını kişiselleştirilebilir ve seslendirilebilir hale getiriyor.
Sistem bir pelüş oyuncak ve kartlardan oluşuyor. Tolkido kartların üzerindeki görseller aile veya öğretmen tarafından hazırlanıp yapıştırılıyor. Kartların içerdiği ses kayıtları ise bilgisayar aracılığı ile oyuncağa kaydediliyor. Kartlar oyuncağa yaklaştırıldığında, oyuncak kartların içerdiği ses kayıtlarını seslendiriyor. Kart üzerindeki kelime veya cümleler öğrenildiğinde, Tolkido kartlar defalarca değiştirilip kullanılabilir hale geliyor. Bu sayede; aileler veya özel eğitim merkezleri yeni kart setleri satın almak zorunda kalmıyor.
Proje sürecince 50 adet prototip oyuncak üretildiğini ve projenin 1 yılda tamamlandığını belirtelim. Türkiye’de ücretsiz olarak özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde 6 ay süre boyunca kullanılan projenin başarılı şekilde üretilebilmesi için toplamda 100 bin TL’lik fon desteğine ihtiyaç duyuluyor. Şimdiye kadar 32.500 fon desteği toplayan proje başarılı bir şekilde fon desteği toplayabilirse önümüzdeki yılın ocak ayında yaklaşık 50 TL‘den satışa sunulacak.
VİDEO