Döviz kurunda yaşanan istikrarsız tablo ve çip krizi etkileri sıfır kilometre ikinci el otomobil pazarındaki karar sürecini sıkıntıya sokuyor.
Geride bırakmaya hazırlandığımız 2021 yılı içerisinde otomobil pazarını daha önce görmediğimiz bir maceranın başrolünde izleme fırsatına erişiyoruz. Koronavirüs ile birlikte başgösteren çip krizi sebebiyle üretim adetlerinin önemli oranlarda gerilediği fabrikalardan aralık ayında da hala benzer sıkıntılar ışığında adımlar atıldığına şahit olduk. Tüm bunlarada ek olarak Türkiye’deki döviz kurlarında yaşanan ani yükselişle birlikte otomobilin adeta karaborsaya düştüğü ve kullanıcıların bir çıkış yolu bulamadığı dinamikler karşımızda. Geçtiğimiz hafta atılan adımlarla birlikte TL’deki düşüşün önüne nispeten geçilmesine paralel olarak, üreticilerin yüzde 10’ün üzerinde indirim yaptığına şahit olduk. Bu güncellemeyle birlikte gözlerin çevrildiği ikinci el otomobil pazarında ise adeta bir satranç oynanıyor. Fiyatlardaki istikrarsız artışların bir süredir devam etmesinden ötürü araçlarını yüksek fiyattan alan kullanıcılar/kurumlar, sıfır km versiyonlardaki indirimi gözetmeksizin bu araçları düşük fiyattan satmak istemiyor. Araç tedariğinde yaşanan sıkıntının da etkisiyle karşılıklı bir stratejiye dönen bu ortamda kullanıcılar ise bilinmezlik içerisinde. Şu aşamada yapılması gereken en mantıklı seçenek ise 2022 yılını beklemek olacak. Buradaki en temel dayanak ise üretici markalardan gelen olumlu geri dönüşler.
Geçtiğimiz günlerde Volkswagen tarafından yapılan açıklamada, 2022 yılında üretimde artışa gidileceğini öğrendik. Uzun süredir devam eden düşüş sonrası ilk kez gelen bu olumlu geri bildirim, başka markalar tarafındanda destekleniyor. Şu aşamadaki genel kanı, 2022’nin 2021’e göre talebin daha fazla karşılanabildiği senaryolar üzerine kurulu. Sıfır kilometre araçlardaki bulunabilirlik sorununun ortadan kalkması ve döviz kurunun oturmasıyla birlikte de fiyatların kademeli olarak düşeceği şu anda masadaki en yüksek ihtimaller arasında. Geçtiğimiz hafta içerisinde araç ilanlarında yüzde 15’e kadar görülen gerilemelerin de bunun ilk yansımaları olduğunu sizlerle paylaşmıştık.