Daha önce bilgisi gelen yeni karar resmi olarak duyuruldu. Otomobil satışı yapanlardan 30 milyon TL’ye kadar teminat alınabilecek.
Bu artık resmileşen “doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlama amacıyla” doğan konu, ilk olarak 22 Ekim 2022 tarihinde gündeme gelmişti. TBMM Başkanlığı’na sunulan torba teklifle, motorlu araç alıp satanlardan 30 milyon TL’ye kadar teminat alınması hedeflenmişti. “Vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak” amacıyla yapılan düzenlemede, alım-satımcıların sermaye büyüklüğü, çalışan sayısı, hakkında olumsuz rapor bulunup bulunmadığı, iş hacmi dikkate alınacak bilgisi verilmişti.
Yürürlüğe giren yeni süreçte, gerekli görüldüğü durumlarda teminat alınmayacağı gibi teminat miktarı iki katına kadar artırılabilecek. Teminat verme zorunluluğu getirilen mükelleflerin istenen teminatı vermemesi durumunda, önceki hesap dönemine ait brüt satışın binde 3’ü tutarında usulsüzlük cezası kesilecek.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu konuda 26 Kasım 2022 tarihli resmî gazetede direkt olarak şu resmi duyuru yapıldı:
“4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasına (9) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir:
10. 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda tanımlı bulunan motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden; doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla, 30 milyon Türk lirasına kadar, 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan türden teminat almaya, mükelleflerin; faaliyet alanı, hukuki statüsü, mükellefiyet süresi, aktif veya öz sermaye büyüklüğü, çalışan sayısı, hakkında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma yönünde olumsuz rapor ya da tespit bulunup bulunmadığı, iş veya üretim hacmi ile ürün ve mükellef gruplarını ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak, teminatın; türünü, tutarını, verilmesi gereken zamanı, iadesi ile tamamlanmasına ilişkin hususları belirlemeye, bentte yer alan tutarı sıfıra kadar indirmeye ve iki katına kadar artırmaya, hangi hâllerde teminat aranılmayacağını ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye,”