Toyota mühendislerinin fantastik bir düşünceyle geliştirdiği araç içerisinden pedal fikri, geleceğin bir parçası olabilecek mi?
Bugün kullanılmakta olan pek çok teknolojinin çıkış noktalarının başında patent işlemleri var. Bir gün hayata geçirmek üzere ortaya atılan pek çok fantastik proje ise bazen tozlu raflarda yer almanın ötesine geçemiyor. Sıkı LOG takipçilerinin anımsayabileceği üzere, son dönemlerde patent ve otomobil denildiğinde akla daha çok Ford‘un fantastik işleri geliyor. Tekerlekten hava yastığı ve otomobilin içerisinden ayrılabilen motosiklet gibi patent başvuruları ile gündeme gelen Amerikalı markaya “ben de varım!” cevabını Toyota veriyor. Geleceğin kaçınılmaz sonlarından birisi olarak kabul gören otonom sürüş teknolojisini “oturmaya mı geldik?” felsefesiyle bir araya getiren Japon markanın mühendisleri, bedava elektrik gücünün yolunu bulmuş gibi gözüküyor. Yani en azından çıkış noktasını(!)
Halihazırda beş aşama üzerinden sınıflandırılan otonom sürüş teknolojisi, önümüzdeki 10 yıllık süre içerisinde dördüncü seviye odaklı gelişmekte. Bu seviyeye sahip otomobillerde sürücüye ihtiyaç duyulmayacak nitelikte yazılım ve donanım barındırılırken, direksiyon üzerinden kullanım da mümkün kılınacak. Beşinci seviyede ise direksiyon ve pedal gibi geleneksel parçalara tamamen veda edip, bir evin salonunda oturur gibi seyahat edebilme ayrıcalığı yollarda bizleri bekliyor olacak. İşte Toyota’nın karşımıza çıkarttığı patent teknolojisi de tam da bu nokta ile kesişiyor
Elektrikli otonom araçlarda seyahat eden kullanıcılar için kokpite pedal ekleme fikrini ortaya atan mühendisler, azalan batarya yüzdesi için kullanıcılara “bacaklarınıza kuvvet” diyerek ücretsiz güç üretme imkanı sunuyor. Tabi ki buradaki temel nokta, dört kişinin pedal çevirerek bir elektrik otomobilin ne kadarlık ihtiyacını karşılayabileceği. Pek çok kişiye bu fikir teorik olarak güzel olsa da pratikte pek mümkün değil. Lakin bu fikir gerçekten ciddi anlamda değerlendirmeye alınırsa, yapılacak çeşitli geliştirmelerle bir nebze de olsa yer yer hayat kurtarıcı da olabilir. Siz de bu projeyle ilgili düşüncelerinizi bize yorum olarak iletebilirsiniz.