Oyun sektöründe “yapay zeka” odaklı bir grev başladı

26 Temmuz 2024 09:36

Oyun sektöründe bir yapay zeka grevi başladı. “İnteraktif Medya Anlaşması” kapsamında geniş çaplı bir eylem kararı alındı.

Bir yıldan daha uzun süredir devam eden müzakerelerin ardından SAG-AFTRA, sendikanın “İnteraktif Medya Anlaşması” kapsamındaki kişilere grev çağrısında bulundu. Grev, Activision Blizzard, EA, Insomniac Games ve WB Games gibi büyük oyun şirketlerinde çalışan SAG-AFTRA oyuncularını, seslendirme sanatçılarını ve hareket yakalama (motion capture süreci) oyuncularını kapsıyor. Yapılan resmi açıklamaya göre sendika ve video oyun şirketleri, çalışanları yapay zeka sistemlerine karşı koruma konusunda bir anlaşmaya varamadı. Bu konuda yapılan açıklamada, “Video oyun endüstrisi her yıl milyarlarca dolar kâr elde ediyor. Bu başarının arkasındaki itici güç, bu oyunları tasarlayan ve yaratan yaratıcı insanlar. Unutulmaz ve sevilen oyun karakterlerine hayat veren SAG-AFTRA üyeleri de buna dahildir ve film, televizyon, yayıncılık ve müzik alanındaki sanatçılarla aynı temel korumaları hak ve talep ediyorlar” denildi. Grev kararı hakkında aynı zamanda, “Şirketlerin yapay zeka sistemlerini üyelerimizin zararına olacak şekilde kötüye kullanmasına izin veren bir sözleşmeye onay vermeyeceğiz” açıklaması yapıldı.

Geçtiğimiz yıl Hollywood merkezli grevler çok ses getirmişti. Hollywood senaristleri yanında oyuncular da grev kararı almıştı ve bu konuda detaylı görüşmeler yapılıyordu. Bir aşamada Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları’nın (AFTRA) iş garantisi ve maaş güvencesi talebiyle başlattığı grevi sonlandırmak amacıyla Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği’yle (AMPTP) yürüttüğü görüşmeler askıya alınmıştı. Oyuncuların istediği talepler, “çok büyük maliyet yaratacak” gerekçesiyle kabul görmüyordu.

Yapımcı şirketlerin yapay zekaya karşı koruma, maaşları artırma ve film kazançlarından yüzde iki oranında pay vermeyi kabul etmediğini belirten SAG-AFTRA, üyelerini yeniden greve çağırmıştı. Daha sonra ise anlaşmanın sağlandığı ve bu bağlamda grevin sona erdirildiği duyurulmuştu. 118 günlük grev yapılan açıklamaya göre oyuncuların yapay zekaya karşı korunması konusunda alınan garantiler ve yeni yıl için yapılacak ciddi maaş / ödeme kazanımları ile sonlandırıldı.

Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ise büyük Hollywood stüdyoları ile yapılan sözleşme görüşmelerinin olumlu sonuçlanmamasının ardından oybirliğiyle grev kararı almıştı. Bu kapsamda binlerce Hollywood televizyon ve sinema yazarı 15 yıl sonra ilk kez greve başlamıştı. Amerika Yazarlar Birliği, sendikanın temsil ettiği binlerce sinema ve televizyon yazarı için yaklaşık 350 büyük stüdyoyu ve Netflix, Disney, Amazon, Apple ile Sony gibi çevrimiçi yayın servisini temsil eden bir grup olan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği’nden (AMPTP) daha yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşulları sağlamaya çalışıyordu.

Amerika Yazarlar Birliği, Netflix benzeri servislere geçişin yazarların geçimini sağlamasını zorlaştırdığını savunarak, 11.500 üyesi için üç yıllık yeni bir sözleşme yapmaya çalışıyor. Hepsine ek olarak WGA son dönemde patlama yapan yapay zeka odaklı bir adım da istiyordu. Birlik yapay zekanın senaryo yazımında kullanımını düzenleyecek ve gerçek yazarlar tarafından sözleşmeye bağlanmış işleri yeniden yazmak için kullanılmasını engelleyecek güvenceler de istiyordu. Daha sonra yaklaşık 5 ay süren grev stüdyolarla varılan anlaşmanın ardından resmen sona erdi. 2026 yılına kadar sürecek bir anlaşmaya imza atan taraflar, içerik üretiminde üretken yapay zeka araçlarının kullanımına ilişkin düzenlemelerin yanı sıra çevrimiçi içerik servisleri ve izleyicilere dayalı bonusların nasıl hesaplanacağına ilişkin yeni kurallar belirledi.

Yapay zeka grevi yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X

Paylaş