WESTERN DIGITAL BLACK D30 SSD PERFORMANS
Biz SSD’yi hem Lenovo Legion 5, hem de 500 GB’lık depolama kapasitesine sahip PlayStation 4’te test ettik. Taşınabilir SSD, PS4 haricinde PS5 ve PC/Mac bilgisayarlar da uyumlu şekilde çalışıyor. SSD’nin kurulum aşamasına geçecek olursak cihazı kabloyla PS4’e taktıktan sonra PS4’ün depolama ayarlarından diskin biçimlendirilmesi gerekiyor. Bunun için konsolumuzda Ayarlar-Cihazlar-USB Depolama Cihazları’nı seçtik.
Biçimlendirme işleminin tamamlanmasının ardından konsolda iki farklı disk oluştu. Bu disklerden ilki PlayStation 4’ün dahili hafızası diğer ise WD’nin SSD’si. SSD disk PS4’ün Ayarlar-Depolama kısmında ”Genişletilmiş Depo” olarak karşımıza çıkıyor.
Options tuşuna basıldığında diskler arasında geçiş yapılabiliyor. Western Digital, 2 TB’lık SSD’nin ortalama 36 GB büyüklüğe sahip 50 oyunu depolayabileceğini belirtiyor. Bizim incelediğimiz model de belirttiğimiz bu rakamın yarısını depolayabiliyor. Pek tabii daha büyük boyutlarda oyun arşivine sahipseniz oyun adedi düşüyor. Biz konsolumuzda yüklü olan Gran Turismo 7, Red Dead Redemption 2 ve FIFA 20 oyunlarını SSD’ye aktardık. Bu işlemin nasıl yapıldığını da aktaralım. PS4’te Ayarlar-Depolama-Sistem Depolama’sını seçtik. Sistem Depolama Alanı’nda Uygulamaları açtık. Uygulamaları açtıktan sonra Options tuşuna bastık ve konsolumuzda yüklü tüm oyunların listesini gördük.
115 GB boyutundaki Gran Turismo 7‘yi konsoldan SSD’ye yaklaşık 23 dakikada aktardık. 50 GB’lık bir oyunun SSD’ye aktarılma süresi ise yaklaşık 10 dakika. Eğer arşivinizde çok fazla oyun varsa ve bu oyunları SSD’ye aktarmayı düşünüyorsanız bu işlemin bir kaç saati bulabileceğini belirtmek istiyoruz. . PlayStation 4’ün dahili hafızasında Gran Turismo 7’yi oynadığımız zamanlarda oyun yavaş çalışıyordu. Gran Turismo 7’yi SSD’ye aktardıktan sonra oyun daha hızlı çalışmaya başladı. Oyuna giriş ve oyuna başlayış sürelerindeki artış açıkcası bizi mutlu etti.
SSD’nin performansını RTX 2060 ekran kartlı Lenovo Legion 5‘te de test ettik. İçerisinde fotoğraflar ve videoların olduğu 30 GB boyutundaki bir dosyayı bilgisayardan SSD’ye yaklaşık dört dakikada aktardık. Bu aktarım için USB-A-USB-C adaptör kullandık. WD, SSD için vadettiği okuma hızı 900 MB/saniye. Blackmagic uygulamasında test ettiğimiz SSD, 800 MB/saniye hıza ulaşarak WD’nin vadettiği hıza yaklaştı.