Elon Musk tarafından kurulan özel uzay şirketi SpaceX, son görevler sonrasında yılı 96 ticari kalkış ile kapattıklarını duyurdu.
SpaceX tarafından geçtiğimiz saatlerde yapılan son görev, “Falcon 9 roketimiz, 2023 yılındaki 96. ve son Falcon kalkışında 23 farklı Starlink uydusunu yörüngeye fırlattı.” açıklaması ile duyuruldu. Evet, firma yılı toplam 96 ticari görev ile kapattı, bu başarı için CEO Elon Musk, “SpaceX ekibini 2023 yılında 96 kalkış gerçekleştirdikleri için tebrik ediyorum!” açıklamasını yaptı. 2023 içinde Starship için de iki farklı deneme kalkışı yapan yani toplamda 98’i gören firma, sürpriz olmayacağı üzere 2024 yılına da oldukça hızlı başlayacak. 2023 içerisinde sadece Elon Musk’ın özel uzay şirketi SpaceX tek başına 90’dan fazla görev gerçekleştirdi ancak kalkış yapan başka özel uzay şirketleri ile resmi devlet kurumları da bulunuyor ve herkesin toplamı yapılan bir hesaba göre önemli bir kilometre taşına ulaşmış durumda. Gerçekleştirilen her kalkışı kayıt altına alan astronom Jonathan McDowell’e göre insanoğlu ilk kez yörüngeye bir yıl içinde 200’den fazla roket fırlattı. Bu gerçekten önemli bir başarı ancak çevreye ve ozon tabakasına yönelik olumsuz etkiler özelinde endişeler de yok değil.
Burada aktarıldığı kadarıyla London College Üniversitesi tarafından yönetilen bir ekip, roketlerden yayılan siyah karbon parçacıklarının atmosferdeki diğer tüm kurum kaynaklarının toplamından neredeyse 500 kat daha güçlü olduğunu buldu. Ekip, bu durumun küresel ısınmayı daha çok artırabileceğine dikkat çekiyor. Çalışmaya katılan isimlerden Dr Eloise Marais bu konuda yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Roket fırlatmaları uçak endüstrisinden kaynaklanan sera gazı ve hava kirletici emisyonlarla karşılaştırılıyor. Roket fırlatmalarından kaynaklanan kurum parçacıkları, uçaklara ve Dünya’ya bağlı diğer kaynaklara göre çok daha büyük etkiye sahip. Şu anda gerçekten ihtiyacımız olan şey, hızla büyüyen bu endüstriyi düzenlemek için en iyi strateji konusunda uzmanlar arasında bir görüşme.”
Görevler elbette 2024 içerisinde de aktif olarak sürecek, bunlardan bir tanesi Türkiye için de önem arz edecek. Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olarak seçilen Alper Gezeravcı, uzaya daha spesifik olursak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) özel uzay şirketlerinden Axiom Space tarafından yapılacak Ax-3 / Axiom Mission 3 görevi ile çıkarılacak. NASA ve ISS ortaklarının onayı aldıktan sonra kabul edilen dört kişilik çok uluslu ekip, bugün yapılan resmi açıklamaya göre bir aksilik olmazsa 17 Ocak 2024 tarihinde SpaceX’in Falcon 9’uyla yapılacak kalkış ile beraber ISS’in yeni konukları olacak.
Görevde “Görev Uzmanı” olarak geçen Gezeravcı yanında Ax-3 Komutanı Michael López-Alegría, Pilot Walter Villadei ve diğer Görev Uzmanı Marcus Wandt da olacak. Burada aktarıldığı kadarıyla Hava Harp Okulu’ndan elektronik mühendisi olarak mezun olan Gezeravcı, daha sonrasında ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü‘nde harekat araştırması bölümünde yüksek lisans yapmış.
Bir F-16 pilotu olan Gezeravcı, 21 yıl boyunca Hava Kuvvetleri’nde önemli görevlere ve başarılara imza atmış. Ax-3 görevi herhangi bir sıkıntı olmazsa ISS’e yönelik tamamı Avrupalı ekipten oluşan ilk ticari astronot görevi olacak. Axiom Space’in insanlı üçüncü görevi olarak geçen Ax-3 için İtalya, Türkiye ve İsveç, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) üzerinden bir araya gelmiş durumda.