reklamı kapat

POPÜLER

Panik atakları önleyen giyilebilir cihaz

Giyilebilir cihazlar artık salt birer eğlence aracı olmaktan çıkıp sağlık alanında da ciddi çözümler sunmaya başladı. “Akıllı saati sayesinde ölümden döndü” benzeri haberlerin artmasıyla işin ciddiyeti iyice anlaşılmaya başlandı. Bu alandaki çalışmalarını hızla sürdüren Xerox’un arge şirketi Xerox PARC da panik atakları önceden tespit edip önlemeye yarayan bir giyilebilir cihaz üzerinde çalıştığını duyurdu.

Xerox PARC’ın üzerinde çalıştığı teknoloji, panik atak hastalarının kalp ritmi, nabız, terleme, solunum ve vücut sıcaklık değerlerini izleyerek, atak geçirmeden çok önce kişiyi uyaran bir giyilebilir akıllı cihaz ve mobil uygulama teknolojisinden oluşuyor. Panik atak belirtilerinin doğru tahmin edilebilmesi için bir grup panik atak hastası ile işbirliği yapan Xerox PARC uzmanları bu kişilerden, birkaç hafta boyunca hayati bulgularını her an takip edebilecek giyilebilir cihazlar kullanmalarını ve panik atak geçirdikleri esnada mobil cihazları ile bildirimde bulunmalarını talep etti. Böylece panik atak öncesi, esnası ve sonrasını tanımlayan fizyolojik bulgulara dair bir veri tabanı oluşturmayı başaran bilim insanları, panik atak gelişim sürecini kayıt altına almayı başardılar. Xerox PARC uzmanları, elde ettikleri veriler ışığında geliştirdikleri algoritma ile yüzde 93,8 oranında doğru öngörüde bulunmayı başardı.

Xerox PARC’ın panik atak belirtilerini tespit eden ve kişiyi uyaran çalışması 3 ana bileşenden oluşuyor:

Giyilebilir cihaz: Xerox PARC bilim insanları, kişinin fiziksel belirtilerini anlık olarak takip edecek ve ölçümleyecek cihaz olarak göğüs bölgesine takılan paraşüt kemeri benzeri bir aparat kullandı. Ancak Xerox PARC uzmanları diğer giyilebilir cihazların da ölçüm aracı olarak kullanılabileceğini söylüyor.

Mobil uygulama: Bluetooth teknolojisi ile giyilebilir cihazla bağlantı kuran uygulama, cihazın topladığı tüm verileri anlık olarak sunucusuna aktarıyor, yaklaşmakta olan bir atağı tespit ettiği an kişiyi akıllı telefonu veya tableti üzerinden uyarıyor.

Müdahale: Müdahalenin ne şekilde olacağı kullanıcının insiyatifine bırakılıyor. Kullanıcının panik atakla kendi kendine başa çıkamayacağı düşünülüyorsa, ilk panik atak belirtilerinin saptanmasının ardından kişinin akıllı telefonu üzerinden yakınlarına ve doktoruna otomatik yardım çağrısı gidiyor. Eğer kişi bu atakla kendi kendine baş edebiliyorsa, panik atak yaşamadan önce, kişinin rahatlamasını, düzgün nefes almasını sağlamak için akıllı mobil cihazı ekranında solunum egzersizleri beliriyor ve kişinin bunları yapması isteniyor. Hasta, atak öncesinde telefonunda gösterilen egzersizleri yaparak, atağı en kısa sürede ve daha kolay atlatabiliyor.