Patlamış mısır ile çalışan robotik sistem; evet patlamış mısır! [Video]

11 Temmuz 2018 22:00

Şimdiye kadar birçok robotik sistemin haberini yaptık. Ancak hiçbiri Cornell Üniversitesi tarafından geliştirilen sistem kadar dikkatleri üzerine çekmemişti. Karşınızda patlamış mısır ile çalışan robotik sistem.

Sanıyoruz aramızda patlamış mısır yemeyi sevmeyen yoktur. Özellikle sinema filmleriyle çok iyi giden bu popüler atıştırma, biliyorsunuz mısır tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesi sonucu elde ediliyor. İşte burada ortaya çıkan hareket, Cornell Üniversitesi tarafından robotik aktüatörler oluşturmak için kullanılıyor. Steven Ceron, Aleena Kurumunda, Eashan Garg, Mira Kim, Tosin Yeku ve Kirstin Petersen tarafından hazırlanan sistem, mısır patlamasını bir harekete dönüştürüyor. Bu hareket görüldüğü üzere belirli materyaller ile sınırlandırıldığı zaman işlevsel hale getirilebiliyor. Gösterildiği kadarıyla bu altyapıyla yumuşak ancak yük kaldırabilecek kadar güçlü robotik sistemler kurulabiliyor.

Patlamış mısır temelli sistemin hem olumlu hem de olumsuz yanları var

İlk olumsuz yan elbette mısırın bir kere patladıktan sonra eski haline dönemiyor olması. Yani geliştirilen konsept sistem tek bir sefer için görev yapabiliyor. Olumlu olaraksa mısır inanılmaz ucuz olmasıyla öne çıkıyor. Patladığı zaman kendi boyutunun 15 katına büyüyebilen mısır, bu süreçte ısı haricinde hiçbir şeye ihtiyaç duymuyor. Bu altyapı ile tek kullanımlık robotların üretilebileceği söylenirken, altyapı insana zarar verecek malzemeler de kullanmıyor. Bakterilerle ayrışabilen robotlar için ilginç bir dönemde kapıda görünüyor.

Paylaş