Almanya merkezli dev otomobil üreticisi Volkswagen sonrasında Peugeot da araçlarına ChatGPT ekleyeceğini duyurdu.
Bu güzel gelişme Peugeot Türkiye tarafından şöyle duyuruldu: “ChatGPT tüm modellerde i-COCKPIT ile sunuluyor. Peugeot, E-Lion projesinin 5 unsurundan biri olan müşteri deneyimini, ChatGPT teknolojisini tüm binek ve ticari araç (2024’ün ikinci yarısından itibaren öncelikle 5 pilot pazarda) ürün gamında sunarak daha da ileri taşıyor. Bilinen en iyi üretken yapay zeka modeli olan ChatGPT, Peugeot i-Cockpit’e entegre ediliyor ve OK Peugeot sesli asistan üzerinden her türlü konuda sayısız soruyu ve isteği yanıtlayabilen gerçek bir yol arkadaşına dönüşüyor. OK Peugeot sesli asistanı etkinleştirildiğinde, ChatGPT’nin zenginleştirilmiş bir şekilde yanıt vermesi için sorgunun seslendirilmesi yeterli oluyor. Üretken yapay zeka belirli sorulara yanıtlar sağlayabiliyor. Örneğin bir şehirde gezilecek yerleri önerebiliyor ve navigasyon sistemi ile koordineli olarak kullanıcıyı oraya yönlendirebiliyor. Ancak aynı zamanda yolcularla etkileşim kurarak yolculuğa renk katabiliyor ve kullanıcının yaratıcılığını destekleyebiliyor.”
CES 2024 kapsamında yapılan açıklamaya göre OpenAI tarafından geliştirilen üretken yapay zeka temelli sohbet botu ChatGPT, 2024’ün ikinci çeyreği itibarıyla Volkswagen araçların bir parçası halini de alacak. Tiguan, Passat ve Golf gibi popüler modeller yanında ID serisi elektrikli araçlara da gelecek sistem, kişilerin araçlarıyla daha önce hiç olmadığı düzeyde iletişim kurmasına imkan tanıyacak, ChatGPT sayesinde birçok konuda sürüş sırasında detaylı bilgi alınabilecek ya da araç özellikleri sohbet botuna söylenerek yönetilebilecek. Bu konuda ilk adım atan isim ise Volkswagen değildi.
Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Mercedes-Benz, geçtiğimiz aylarda bazı araçlara ChatGPT getirdi. Bu adımı ilk olarak ABD merkezli olarak atacağı duyurulan Mercedes-Benz, OpenAI tarafından GPT dil modeli üzerine kurulan ChatGPT ile sürücülere ve yolculara çok daha gelişmiş bir dijital ya da sanal yardımcı getiriyor. “MBUX” araç içi sistemi merkezli atılan bu adım kapsamında ChatGPT beta testlerini 16 Haziran tarihinde başlatan firma, süreci “Hey Mercedes” altyapısına entegre etmişti.
Bu sayede MBUX’a “Hey Mercedes” denildikten sonra sorulan sorulara cevaplar ChatGPT’den alınarak sürücüye aktarılıyor. Sesli çalışan sistem, bu sayede kişilere hemen her konuda detaylı bilgiler sağlayabiliyor. Bu sistem hakkında bir açıklama yapan Mercedes-Benz, “Kullanıcılar araçlarında yalnızca bir insan gibi sesli komut algılamakla kalmayıp, aynı zamanda sohbet de edebilen bir sesli asistanı deneyimleyecek. Yakında sürücüler elleri direksiyonda ve gözleri yoldayken sesli asistandan gidecekleri yerle ilgili ayrıntılar, yeni bir yemek tarifi veya karmaşık sorulara yanıt alabilecekler.” demişti.