Philips’in DesignLine serisi televizyonları o kadar güzel görünüyor ki açıp izlemek yerine, sergilemeyi bile düşünebilirsiniz. Üstelik tüm yenilik dış görünümden de ibaret değil. Akıllı televizyon özelliklerini barındıran NetTV de geliştirilmiş. Eski modellere kıyasla artıları bir hayli fazla.
İNCİ BEYAZI
42PDL7906H/12’nin arkası beyaz plastikle kaplı (beyaz olması, televizyon çalıştıkça fazlasıyla tozlanması demek. Sık sık temizlik istiyor anlayacağınız) kasasının ön yüzünde boydan boya uzanan, ekranın da altına inen tek parça bir cam bulunuyor. Bu camın, ekranın altında kalan kısmında dokunmatik kontrol düğmeleri yer alıyor. Ana ekran, ses ve kanal tuşları haricinde Philips’in kendine özgü bir teknolojisi olan Ambilight da burada bulunan tuşla açılıp kapatılabiliyor. Televizyon, “V” şeklinde ve oldukça ağır bir metal ayak üzerine oturuyor. Ayağın görünümü gerçekten göz alıcı ama ne yazık ki fonksiyonellik konusunda sıkıntıları var. Ayak sabit olduğu için, televizyonu öne arkaya eğmek veya sağa sola çevirmek mümkün değil. Televizyonun kumandası uzunca bir süredir Philips’in televizyonlarıyla birlikte gelen elips şeklindeki kumandalardan. Tek farkı onun da televizyon ve tüm aksesuarları gibi beyaz olması.
İKİNCİ BOYUTTAN ÜÇÜNCÜ BOYUTA
Akıllı televizyon satın almak isteyen kullanıcılar için önemli olan diğer şeylerden bahsedelim biraz da. 42PDL7906H/12, internete bağlanabilmek için Ethernet veya dahili Wi-Fi bağlantısını kullanıyor. DLNA sayesinde bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlardaki fotoğraf, video ve müzik dosyalarını oynatabiliyor. DesignLine serisi televizyonlar da tüm diğer yeni nesil Philips televizyonlar gibi USB bağlantı noktası üzerinden harici medyalardaki içerikleri oynatabiliyor. Medya desteği de oldukça zengin. Açamadığı popüler bir format yok ancak ne yazık ki Philips televizyonlarda altyazı desteği yok. Bunun tüketiciler için (özellikle de Türkler) için oldukça önemli bir özellik olduğunu anlamalarını bekliyoruz. Televizyondan sinema tadını almak isteyen 42PDL7906H/12’de üç boyut desteği de bulunuyor. Pasif özellikli üç boyut özelliğinden yararlanmak için televizyonla birlikte gelen iki adet polarize 3D gözlük kullanılıyor. Televizyonun üç boyut özelliği tatmin edici kalitede. Bazı rakiplerinde olan 2D’den 3D’ye görüntü çevirme 42PDL7906H/12’de yok. Bunun ne kadar gerekli olduğu tartışılır ama kullanmayı sevenler elbette vardır. Sol yandaki SD kart yuvası yalnızca izlenen televizyon yayınlarını kaydetmek için kullanılabiliyor. Hafıza kartlarındaki dosyalar görüntülenemiyor.
NETTV VE YERLİ UYGULAMALAR
Son dönemde piyasaya çıkan televizyonların birbiriyle rekabette olduğu en önemli alanlardan biri de internet bağlantılı servisler ve televizyona yüklenebilen uygulamalar. Philips, bu anlamda arada bir yerde duruyor. Hem çeşitli servislere hem de işe yarar uygulamalara sahip ancak bunların sayısı oldukça az. Yine da haklarını vermek lazım, çalışıyorlar. Yakın zamanda gelen güncellemeyle NetTV uygulamaları arasına yerli haber ve video servisleri eklendi. Bunlar arasında NTV, Habertürk, CNN Türk, NTV Spor, Sporx, Fox ve Vimeo bulunuyor. Bu noktada Philips’in arayüz sıkıntısına da değinelim. NetTV arayüzü fena değil ama televizyonun siyah üzerine beyaz ikonlardan oluşan normal kullanıcı arayüzünü kullanmak pek zevkli değil. Biraz daha canlılık ve kolaylık getirilmesi şart. 42PDL7906H/12’de dahili bir internet tarayıcı da bulunuyor. Flash desteği olmayan tarayıcıyı kullanmanın pek kolay olduğunu söyleyemeyiz. Hele ki uzaktan kumanda ile gezinti yapmak gerçekten oldukça zor ve yorucu. Philips’in üzerinde çalışması gereken konulardan biri de kesinlikle bu tarayıcı. Artık her büyük markada gördüğümüz Android ve iOS uygulamaları Philips’te de var. Akıllı telefon veya tabletinize kurabileceğiniz bu uygulamalar aracılığıyla televizyonunuzu uzaktan kumandaya ihtiyacınız olmadan kontrol edebilmeniz mümkün. Üstelik oldukça eğlenceliler ve uzaktan kumandayla yapamayacağınız birçok şey sunuyorlar.
İKİ TARAFLI AMBILIGHT SPECTRA
Philips’i rakiplerinden bir adım öne çıkaran bir şey varsa o da Ambilight özelliği. Ekrandaki görüntüye göre, televizyonun arkasındaki LED’lerin renk değiştirdiği bir teknoloji olan Ambilight, seyir keyfini büyük oranda artırıyor. Her şeyden bahsettik, televizyonun görüntü kalitesine de biraz değinelim. Son zamanlarda gelişen televizyon teknolojisi aslında pek fazla söze gerek bırakmıyor. Çok çok yüksek meblağlar ödemediğiniz sürece satın alacağınız televizyonlar birbirine yakın görüntüler veriyor. Bunu anlamak için de teknik değerlerle kıyaslama yapmak yeterli oluyor. Meraklı okurlar için belirtelim, kısa süreli kullanımımızda televizyonda clouding tabir edilen bulutlanma, arka aydınlatma ve ışık sızması sorunlarıyla karşılaşmadık. Toparlamak gerekirse, 42PDL7906H/12, olması gereken akıllı televizyon özelliklerinin neredeyse tümüne sahip. Üstelik özel ve farklı tasarımı da var. Ambilight’ı da ekleyince fazla düşünmeye gerek kalmıyor.