Bu ayki test sayfalarımızın en ilgi çeken konuğu Philips 58PFL9956H/12’ydi. Ofisin orta yerinde duruyor olmasının ve 58 inçlik boyutunun bunda etkisi büyük tabii ki. 58PFL9956H/12’nin piyasadaki en başarılı üç boyutlu televizyonlardan biri olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Philips’in hala aşamadığı bazı eksiklere de sahip ama bunlar sunduğu performansın yanında önemini yitiriyor.
21:9’UN AVANTAJLARI
Philips’in birkaç yıl önce hayatımıza soktuğu Cinema 21:9 serisi, en gerçekçi ev sineması deneyimini kullanıcılara sunmayı amaçlıyor. 21:9, oldukça yaygın bir şekilde kullanılan ve tercih edilen bir görüntü oranı. Bu oranın tercih edilmesinin nedeni, yatay düzlemde çok daha fazla öğenin görüntüye sığdırılabilmesi. Bizler bu filmleri sinemada izlerken perdenin yapısından ötürü görüntü oranının pek farkına varmıyoruz. Ancak evimizdeki 16:9 veya klasik 4:3 görüntü oranına sahip televizyonla, Blu-ray veya DVD’den o filmi yeniden izlediğimizde altta üstte siyah şeritler görüyoruz. Yani görüntü ekranı tam olarak doldurmuyor. Veya film, kendini televizyonla uyumlu hale getirip filmin sağ ve solundan kırpıyor ve bu sayede görüntüyü ekrana oturtuyor. Ancak bu da filmde olan ama göremediğimiz öğelere neden oluyor. 21:9 ekran oranı tüm bu sorunları ortadan kaldırıyor ve filmleri tam olarak olduğu gibi ekrana yerleştiriyor. Ekseriyetle film izleyecekseniz memnun kalmanız garanti. Ama “Yok, ben televizyon yayınlarını da takip edeceğim” derseniz ülkemizdeki yayın standardının hala 4:3 olmasından ötürü oldukça basık ve garip bir görüntü izlemeniz gerekecek. Televizyon yayını izlerken oranı 4:3’e ayarlamanız da mümkün pek tabii. Bu durumda yayının sağında ve solunda siyah bantlar oluşuyor. Televizyonun bir diğer sıkıntı yaratabilecek özelliği de boyutları. Her eve uygun olduğunu söylemek mümkün değil. 58PFL9956H/12 LED olmasına rağmen fazla ince de değil. Bu da duvara sabitlediğinizde fazlaca bir alan kaplayacağı anlamına geliyor.
PERFECT PIXEL HD VE LED PRO
58PFL9956H/12 bugüne kadar televizyonlarda gördüğümüz görüntü ayarlarından çok daha öte şeyler sunuyor. Renk, kontrast ve netlikle ilgili profesyonel ayar seçenekleri dahi bulunuyor. Clear LCD, Süper çözünürlük, Mükemmel kontrast, Dinamik arka ışık, MPEG parazit azaltma, Renk geliştirme ve Gama görüntü ayar menüsünün çeşitli öğeleri. Anlayacağınız bu televizyonla istediğiniz görüntüyü elde edememeniz pek mümkün değil. Görüntüyü güzelleştiren en önemli özelliklerden biri Perfect Pixel HD görüntü motoru. Görüntüdeki her pikselin yakınındaki piksellerle daha uyumlu olması için geliştiren bu teknolojiyle daha doğal bir görüntü elde ediliyor. Keskinlik artıyor, renkler canlanıyor, kontrast ortaya çıkıyor ve netlik belirginleşiyor. Ödüllü LED Pro ise ekranın arka aydınlatması için kullanılan 1000’den fazla LED’i kontrol ediyor. Parlak görüntülerde parlak ışık üreten LED’ler, karanlık sahnelerde tamamen kısılarak hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de tam siyaha yakın renk veriyor. Televizyonda aktif 3D desteği de bulunuyor. Üstelik de birçok rakibinden çok daha etkileyici bir performans sergiliyor. İki boyutlu görüntüleri üç boyutlu hale dönüştürmeniz de mümkün.
DAHİLİ UYDU ALICISI
Her Philips televizyon testimizde belirtiyoruz, 58PFL9956H/12 de bir istisna değil ne yazık ki. Philips’lerin medya format desteği sınırlı. USB veya SD hafıza kartı üzerinden videolar izlemeye çalıştığınızda hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz çünkü oldukça seçici. Ayrıca altyazı desteği bulunmuyor. Şayet amacınız buysa harici bir medya oynatıcı da almanızı tavsiye ederiz. 2012 model Philips’lerde geliştirilmesini umduğumuz bir diğer şey de kullanıcı arayüzü. Test televizyonumuzda da bulunan, siyah üzerine beyaz ikonların tercih edildiği arayüzü kullanmak sıkıntılı. Televizyonun işlemci gücünün de etkisinden olsa gerek menüler arasında geçiş yapmak, verilen komutların uygulanması çok yavaş. Philips bu anlamda rakiplerinin gerisinde kalıyor. Bu eksikliklerini kapatan iki şey var; birisi dahili uydu alıcısına sahip olması diğeri ise üç taraflı ışık veren Ambilight Spectra 3. Şayet bir çanak anteniniz varsa ondan gelen kabloyu televizyona bağlamanız uydu yayınlarını izlemeniz için yeterli. Ekrandaki görüntünün renklerine göre televizyonun arkasındaki LED’lerin ışık yaydığı bir teknoloji olan Ambilight’ın Spetra 3 versiyonu etkileyici.
NETTV VE MULTIVIEW
Dahili Wi-Fi özelliğine sahip televizyonda sayıları az da olsa yeni nesil NetTV uygulamaları bulunuyor. Bunlar arasında yerli içerikler de var. Flash desteği olmayan internet tarayıcısını kullanmak için harici klavye ve fare takılabiliyor olması bir avantaj ama tarayıcının verdiği tepkiler de arayüz gibi yavaş. Ekranı iki kutuya bölen Multiview özelliği ise bir yandan televizyon yayınlarını takip ederken diğer yandan uygulamaları kullanmayı sağlıyor. Nihayetinde tamamen sinemaya odaklı, üç boyutlu bir televizyondan söz ediyoruz. Görüntü kalitesi standartların üzerinde ve 21:9 olması büyük keyif veriyor. Ancak arayüzü biraz hantal ve fiyatı her cebe uygun değil.