Pirinç tanesini bile devasa gösteren “dünyanın en ufak bilgisayarı”

25 Haziran 2018 18:30

Geçtiğimiz mart ayında IBM‘in duyurduğu modele kadar dünyanın en ufak bilgisayarı Michigan Üniversitesi‘ne aitti. Bunun altında kalmayan üniversite, karşımızda rekoru tekrardan eline aldığı yeni bilgisayar modeliyle çıktı.

Bu sistemler elbette oyun oynamak ya da güvenlik işleri halletmek için tasarlanmıyor. Ancak bu sistemler barındırdıkları donanımlar ve işlem gücüyle bilgisayar sınıfına sokuluyor. İşte bu noktada karşımızda çıkan Michigan Üniversitesi imzalı “dünyanın en ufak bilgisayarı”, sadece 0.3 mm boyuta sahip. Yukarıdaki fotoğrafta bir pirinç tanesinin yanında görünen bilgisayar, bu inanılmaz ufak boyuta rağmen RAM, fotovoltaik güç sistemi ve bir işlemciye sahip. Boyutu gereği standart bir anten kullanmayan bilgisayar, bunun yerine görünür ışığı kullanarak veri aktarımı yapıyor. Gücünü de bu ışıktan alan sistemi, güç aldığı süre boyunca çalışabiliyor. Çok özel teknik altyapılarla hazırlanan bilgisayar, hassas bir sıcaklık sensörü olarak tasarlanmış ve sıcaklığı elektronik darbelerle tanımlanan zaman aralıklarına dönüştürme görevini üstleniyor. Çok ufak noktalara yerleştirilebilen ve anlık veri aktarabilen bilgisayar, çok ufak ısı değişikliklerini dahi algılayabiliyor.

Dünyanın en ufak bilgisayarı nerelerde kullanılabilir?

Michigan Üniversitesi’nin açıklamasında birçok alan yer alıyor. Glokom teşhisi için göz içinde basınç algılama, kanser çalışmaları, petrol rezervuar izleme, biyokimyasal süreç izleme ve gözetleme dikkat çekenler arasında yer alıyor.

İlgili Video

Google’dan ölçüm için yeni uygulama

Paylaş