Plastik şişeleri 3D yazıcılarda kullanılabilen filamente çeviren bir taşınabilir cihaz dikkat çekti. Bu cihazın adı PETFusion 2.0.
Bağış platformu Kickstarter üzerinde konulan ufak hedefe başarıyla ulaşan PETFusion 2.0, küçük olmasa da taşınabilir yapıda tasarlanmış. Plastik PET şişeleri keserek iki hattan standart 3D yazıcılarda kullanılabilecek 1,75 mm’lik filamente çeviren cihaz, çıktıyı üzerine boya damlatılan pamuk ile renklendirebiliyor. Filamentleri birbirine bağlamak için özel bir ısıtma bölümü de bulunan ürün, aynı anda iki farklı hattan çıktı verebiliyor. Kickstarter bağışçılarına üretimi için gereken dosyalar sağlanan yani komple bitmiş bir ürün olarak satılmayan modelin arkasında Creative3DP şirketi yer alıyor. Creative3DP’nin resmi verilerine göre 1 litrelik PET şişeden 15 gram veya 7 metreye kadar filament üretilebiliyor. 2 litrelik PET şişeden ise 30 grama veya 15 metreye kadar filament elde edilebiliyor.
Bundan önce açık kaynak taşınabilir üç boyutlu yazıcı modeli Lemontron dikkat çekmişti. Birçok parçası üç boyutlu yazıcı kullanılarak basılabilen, satın alınması gereken diğer parçaları ise burada listelenen Lemontron, yapılan açıklamaya göre 413 dolarlık bir toplam maliyete sahip. Filamenti doğrudan arkasında taşıyan kompakt gövdeli yazıcı, taşınabilir bir seçenek olarak fark yaratıyor. Oluşturmak için gereken dosyaları burada paylaşılan ürün, birçok benzerinden farklı olarak ters şekilde baskı yapıyor. Yani ürünün taban plakası altında değil, üstünde yer alıyor. Bu bağlamda baskı yukarıya doğru oluşuyor; buna rağmen temel 3D baskı mantığı kullanılıyor. Ufak baskılara özel tasarlanan ürün, aşağıdaki videoda görebileceğiniz üzere iyi kalitede baskılar verebiliyor.
3D yazıcı dünyasında daha önce ise Nike ses getirmişti. Şirket neredeyse tamamen 3D yazıcı kullanarak bir spor ayakkabı üretmişti. Bu özel ayakkabı modeline Nike Air Max 1000 adı verilmişti. Dikkat çeken bir tasarıma sahip olan Air Max 1000 projesi için 3D baskılı ayakkabılar konusundaki uzmanlığıyla tanınan Berlin merkezli Zellerfeld şirketiyle iş birliği yapılmış. Ticari satış amacı taşımayan bu ayakkabı, 1987’deki Air Max 1’den esinlenilerek hazırlanmış. Nike’ın İnovasyondan Sorumlu Başkanı John Hoke’un, “Air Max 1000, daha önce mümkün olmayan üretim çözümlerini keşfetmemizi sağlayarak yeni yaratıcı olasılıkların önünü açıyor.” dediği ayakkabı, kırmızı renkte sergileniyor ancak istenilen renkte üretilebiliyor. Tabandaki “hava yastığı” haricinde tek parça 3D baskı olan ayakkabı, önümüzdeki yıllarda resmi olarak satışa sunulabilir.