Plastik yiyen mantarlarla yiyecek üreten mini çiftlik [Video]

09 Ocak 2015 19:33


Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre denizlerdeki plastik madde oranı 5 trilyon parçayı geçmiş durumda. Bu da 250 tonun üstünde plastik atığın okyanuslarda olduğunu gösteriyor. Plastik atık kirliliği ise ekosistemi büyük ölçüde etiliyor. Bu noktada ortaya çıkan “Bu atığı nasıl değerlendirebiliriz?” sorusunun cevabı Katharina Unger‘den geliyor. Yiyebiliriz!

Avusturyalı tasarımcının Julia Kaisinger ve Utrecht University ile yaptığı çalışma plastik yiyen mantarları “yenilebilir” kılıyor. Unger’in kurduğu sistem aslında 2012 yılında Yale University tarafından yapılan bir araştırmaya dayanıyor. Araştırmacıların poliüretan parçalayan yeni bir çesit mantar (Pestalotiopsis microspora) bulmasıyla tetiklenen araştırma, mantar çeşitlerinin plastik içindeki toksik materyalleri almadan ayrıştırabilmesine dayanıyor. Uther’in bir çevre problemini, çözüme dönüştüren araştırması da bu şekilde başlıyor.


Fungi Mutarium isimli bir sistem kuran Uther, plastiği mantarlar tarafından “yenilebilir” bir maddeye dönüştürmek için ilk olarak UV ışınların plastiği sterilize ettiği ve ayrıştırma işlemine başladığı bir aktivasyon çemberine yerleştiriyor. Daha sonra yumurta şeklinde jelatinimsi bir ekim alanına (kapsül) yerleştirilen plastik, üstüne eklenen mantarın seyreltilmiş bitkisel kısmı tarafından tüketilmeye başlanıyor. Bu madde daha sonra büyüyerek yumuşak, mantar benzeri bir yapıya dönüşüyor. Bu noktada seyreltirmiş maddenin plastiği tamamen tüketmesi bir kaç ayı buluyor.

Bu garip süreç sonucunda ortaya çıkan “şey” insanların tüketebileceği bir “yiyeceğe” dönüşüyor. Bu noktada Unger ve Kaisinger farklı tatlar katacak konsept tarifler bile üretmiş durumda. Her ne kadar üretim işlemi gerçekleşmiş olsa da bu mantarların yüzde 100 zararsız ve yenilebilir olduğu konusu ise bir parça şüpheli. Unger ürettiği mantarı yiyerek kendi üzerinde bir deney gerçekleştirmiş bile ancak bu konu üzerinde hala pek çok araştırma yapılması gerekiyor.

VİDEO

Paylaş