Japonya’da satışa sunulmasının ardından 22 Şubat’ta Avrupa, Amerika ve Orta Doğu ülkeleri ile aynı anda Türkiye’de piyasaya sunulan Sony PS Vita, piyasaya çıktığı ilk saatlerde soluğu ofisimizde aldı. Tam olarak bir sene önce Sony NGP adıyla dergimize konu olan cihazı uzun zamandır heyecanla bekliyorduk. Sony’nin PSP cihazını andıran kasa, çeşitli eklemelerle oyuncuların aradığı özellikleri kazanmış. Bunun yanında sosyal ağlar ve artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla da yalnızca çekirdek oyuncu kitlesine değil çok daha geniş bir hedef kitleye hitap ediyor.
HAYRANLIK UYANDIRAN DETAYLAR
Mükemmel malzeme kalitesi süper şık bir kasayla birleşince ortaya karşı konulamaz derecede çekici bir cihaz çıkmış. Maalesef böyle cümleler kurmak her akıllı telefon ve tablet için pek mümkün olmuyor. Biz de hazır bu sözleri hak eden bir cihaz varken sözümüzü sakınmak istemedik. PS Vita’nın kasası gerek tasarımı gerekse malzeme kalitesiyle mükemmel. Daha ilk bakışta bir çocuk oyuncağı olmadığını anlayabiliyorsunuz. Ekranı ve arka yüzündeki paneli dokunmatik olan cihazın üzerinde standart dört yön tuşu, PlayStation komut tuşları ve çift analog çubuk yer alıyor. Oyunları oynamak için ön ve arka kameraların yanı sıra PlayStation 3 ile hayatımıza giren Sixaxis yani ivme ölçer ve jiroskoptan da sıklıkla faydalanıyorsunuz. Tüm bu komut girişlerini Wi-Fi, Bluetooth ve 3G bağlantılarıyla birleştirdiğinde ortaya karşı konulamaz bir “oyun makinesi” çıkıyor. Özellikle First Person Shooter oyuncularının olmazsa olmazı çift analog çubuk, açıkçası oyuncuların baş parmaklarını kurtarmış. PSP’nin analog çubuğunu kontrol ederken baş parmağımızın su topladığı günler geride kaldı. İlk başta arkadaki dokunmatik panele karşı çekimser yaklaştıysak da doğru kullanıldığında oyun deneyimine katkıda bulunduğunu söylememiz gerekiyor.
KULAKLIK ÖNERİSi
PS Vita’nın üzerinde çift kamera olduğundan bahsetmiştik fakat bu cihazı fotoğraf çekmek için kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Tamam, biraz abartmış olabiliriz ama yanınızda daha iyi kameralı bir cep telefonu varsa onu tercih edebilirsiniz. Tabii ki içinde bir fotoğraf uygulaması bulunuyor fakat kameralar daha çok artırılmış gerçeklik oyun ve uygulamaları için tasarlanmış. İdeal ışık koşullarında kullanabileceğiniz kameralarla düşük ışık koşullarında artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanmak biraz zorlaşıyor. Cihazın hoparlörleri biraz zayıf kalıyor. Bunun için kulaklık kullanmanızı öneririz. Zaten taşınabilir konsolda iyi bir oyunun keyfinin kulaklıkla çıkacağına inanıyoruz. PS Vita’nın kutusundan kulaklık çıkmıyor. Bu yüzden kendinize küçük ama oyun için uygun bir kulaklık almanızı öneririz. Sony’nin bu cihaza özel olarak Vodafone ile yaptığı anlaşma ile 4,5 TL’den başlayan fiyatlarla 3G data paketi satın alabiliyorsunuz. PS Vita’yı ya da data paketini Vodafone’dan alan kullanıcılara WipeOut 2048 oyunu hediye ediliyor.
OYUNLAR
Eski UMD disklerin aksine PS Vita kendisine özel olarak üretilmiş flaş disklerle çalışıyor. Bir SD karttan biraz daha ufak olan oyunları, cihazın üzerindeki yuvaya takıyorsunuz. Mini SD kart kadar minik boydaki PS Vita kart ise oyunları, çektiğiniz fotoğrafları, kısacası Vita üzerinde kaydetmeniz gereken ne varsa üzerine kaydettiğiniz bir alan. Vita’da dahili hafıza bulunmadığından tüm bilgilerinizi bu karta kaydediyorsunuz o yüzden PS Vita satın alacaksanız 4, 8, 16, 32 GB seçenekleriyle sunulan bu karttan bir tane edinmeyi unutmayın. Yoksa oyunlar dahil hiçbir şeyi çalıştırmanız mümkün olmuyor. Sony’nin standart SD kartlar yerine yalnızca kendi kartları ile çalışan bir cihaz üretmesi sanırım pek çoğumuzu şaşırtmadı. Oyunları isterseniz mağazalardan kart ile satın alabiliyorsunuz, dilerseniz dijital olarak PS Store’dan da satın almanız mümkün. Fakat dijital olarak satın aldığınız oyunların karta yazılı olanlardan pek fiyat farkı yok ve örneğin Uncharted: Golden Abyss oyunu 4 GB ve bu oyunu indirmek istediğinizde oyunu PS Vita kartınıza kaydediyor. Tabii ki 4 GB’ı internetten indirmek oldukça uzun sürüyor. Bu sebeple oyunları kart içerisinde satın almanızı tavsiye ederiz.
OYUN FİYATLARI
Ufak boyutlarıyla kartlar az yer kaplıyor fakat boyutları sebebiyle her an kaybolabilecek oyunları bir kutu içinde taşımakta fayda var. Oyunlarla ilgili en büyük eleştirimiz fiyatlarına yönelik olacak. En gelişmiş oyunlar 130 TL’ye kadar çıkabiliyor. PlayStation 3 oyunlarına yaklaşan fiyatlar, oyuncuların cihazı almadan önce epey düşünmelerine sebep olacaktır. PS Vita ile fiyatları 70 TL’ye kadar çıkabilen eski PSP oyunlarının bir kısmı ve Minis olarak adlandırılan daha minik oyunlar oynanıyor. Bunların fiyatlarıysa 12 TL’ye kadar çıkıyor. İçinizi çok fazla karartmadan iyi yanlarıyla devam edelim. PS Vita şimdiye kadar lansmanında en çok oyun tanıtılan konsol. Bu da demek oluyor ki siz cihazı aldığınızda anında oynayabileceğiniz pek çok oyun satın alabileceksiniz. Oyunları dijital olarak satın alırken kredi sistemi bulunuyor. En az 10 TL’den başlayarak krediler satın alıyorsunuz ve oyunun fiyatı bu kredilerden düşülüyor. Yani 2,99 TL’lik bir oyun almak istediğinizde önce 10 TL’lik kredi satın alıyorsunuz, ardından oyunu satın alıyorsunuz. Fakat 87 TL’lik bir oyun almak istediğinizde yalnızca 87 TL’lik bir alım yapmanız yeterli. Yani sistemde harcanmamış para kalmıyor.
KULLANICI ARAYÜZÜ
PS Vita’yı açtığınızda sizi karşılayan kullanıcı arayüzü, cihazın “cool” havasına gölge düşürüyor. Öncelikle belirtmek isteriz ki PS Vita’nın arayüzüne alışmanız için en az 1-2 saat vakit harcamanız gerekiyor. Yuvarlak Jelibon gibi üç boyutlu, her dokunduğunuzda sallanmaya başlayan, bıraktığınızda kendi kendine salınıp duran ve parlak ikonlardan oluşan ekranları pek sevemedik. Sevebileceğimizi de sanmıyoruz. Cihazın hedef kitlesiyle hiçbir şekilde örtüşmeyen bir tasarım anlayışının ürünü. Ana ekranların kullanımı kolay olsa da cihazın kullanımı bir öğrenme süreci gerektiriyor. Cihaz çoklu uygulama desteğine sahip fakat bu sadece kendi üzerindeki uygulamalarla çalışıyor. Örneğin Facebook uygulaması açıkken bir oyun açamıyorsunuz. Bunun için önce Facebook uygulamasını kapatmanız gerekiyor. Bunun tam tersi de geçerli. Birinden çıkış yapmadan diğerine geçmek ne yazık ki mümkün değil. Oyunların yüklenme süreleri PSP’de de olduğu gibi bir hayli uzun. Biliyoruz oyunlar çok büyük fakat örneğin WipEout 2048’de yarış yüklenirken uzun süre beklemek sıkılmanıza sebep olabiliyor. Bu sorunun aşılamamış olması üzücü.
SON SÖZ
Eminiz PS Vita hakkında önümüzdeki günlerde her yerde yazılar ve yorumlar okuyacaksınız fakat önce bizden duyun istedik. PS Vita hiç şüphesiz şimdiye kadar yapılmış en güçlü ve en iyi el konsolu. Cihazı aldığımız andan itibaren gözlerimizi ve ellerimizi üzerinden ayıramadık desek yeridir. Eğer oyun oynamayı seviyorsanız mutlaka deneyin. Eminiz vazgeçemeyeceksiniz.