İnternet devi Google, kullanımda olan popüler servislerini geliştirmeyi sürdürüyor. Bu sefer direkt olarak Google Dokümanlar gündemde.
Google Dokümanlar (Google Docs), şirketin en çok kullanılan servisleri arasında yer alıyor. Yazı düzenleme konusunda milyonlarca insanın hayatını değiştiren bulut tabanlı ücretsiz servis, dediğimiz gibi iki kalemde iyileştiriliyor. İlk olarak 2015 yılından beri kullanımda olan “sesle yazma” aracına güncelleme yapılıyor. Google bu konuda detaylı bilgiler vermiyor ancak yeni sistemin söylediklerinizi daha iyi şekilde yazıya geçirebildiği belirtiliyor. Gelecek güncelleme “transkripsiyon hatalarını azaltacak ve ses kaybını en aza indirecek” diyen Google, bu konuda maalesef herhangi bir spesifik karşılaştırma örneği paylaşmıyor. Bu arada Dokümanlar’a “yazdırılmayan karakterler” desteği de geliyor. Çok uzun zamandır talep edilen bu özellik için şirket şunu aktarıyor:
“Bir dokümanı görüntülerken veya düzenlerken şimdiye kadar “satır sonları, bölüm sonları, sekmeler ve boşluklar gibi yazdırılmayan karakterler görünmüyordu. Bugünden itibaren bir belgenin nasıl düzenlendiğini görmek için yazdırılmayan karakterleri görüntülemeyi seçebilirsiniz.” Bu bazı kişiler için faydalı özellik yakında herkes için aktif edilecek. İmkân henüz Türkiye’de açık değil.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Eğer doküman ve yazı konusunda halen Google Dokümanlar kullanmıyorsanız bunu en kısa zamanda değiştirmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü yazı yazmak için kullandığınız bilgisayar her zaman bir fiziksel sorun yaşayabilir ve bu yüzden oluşturduğunuz çok önemli içerikler saniyeler içerisinde kaybolabilir. Bu yüzden aktif internet bağlantınızı varsa lütfen Dokümanlar veya benzeri bir servis kullanarak oluşturduğunuz içerikleri buluta aktarın.
Bu sayede hem içeriklerinize istediğiniz her cihazdan ve konumdan ulaşabilir hem de onları güvenle saklamanın konforuna varabilirsiniz. Bu tarz bulut sistemlerde içeriklerinizin başına bir şey gelmemesi imkânsız değil ancak çok ama çok düşük bir ihtimal. Google’ın sunucu sistemleri sürekli olarak yenileniyor ve büyük içerik kayıpları yıllardır yaşanmıyor.