Deprem sonrasında en çok dikkat çeken açıklamalardan birisini Prof. Dr. Cenk Yaltırak yaptı ve Türkiye’nin deprem haritaları da senaryoları da yanlış dedi.
T24’ten Cansu Çamlıbel, içinde bulunduğumuz durum ve gelecek riskler kapsamında ses getiren önemli bir röportaj gerçekleştirdi. Bu röportaj İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Doktor Cenk Yaltırak ile yapıldı. Yaltırak’ın en önemli açıklaması ise “Deprem yönetmeliğinin dayandığı tehlike haritasının kendisi tehlikeli” oldu. Çamlıbel, Yaltırak’a bu konuda şu soruları sordu ve oldukça şaşırtıcı cevapları aldı: ”
-O zaman deprem yönetmeliği de sıkıntılı, doğru mu?
Deprem yönetmeliğinin dayandığı tehlike haritası tehlikeli bir harita. Çünkü o harita elmayı, armudu, eriği aynı yere atıyor ve bunların ortalama ağırlığını bir istatistik olarak alıyor. Sonra da senin karşına ayva çıkma olasılığı 2500 yılda bir diyor. Öyle bir sınıflama yapılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
– Çok önemli bir konu olduğu için tekrar sorarak net biçimde kayda geçirmek istiyorum. Ülkenin deprem tehlike haritaları yanlış, bunlar üzerine kurgulanmış deprem yönetmeliği de yanlış. Bunu mu söylüyorsunuz?
Evet. Haritalar da yanlış, haritalar üzerinden çalışılan senaryoları da yanlış.
– Biz bugün yine sizin tehlikeli dediğiniz yönetmeliğe dahi uymadan bina yapıp oraları binlerce insana mezar eden inşaatçıları tartışıyoruz. Ama sizin dedikleriniz bana şunu düşündürtüyor; şu anki deprem yönetmeliğine uygun yapıda oturuyorum sanıp da çırak çıkabiliriz?
Siz hepsini 1’e göre hesaplıyorsunuz, buna 1.5 geldi bu yıkıldı. Ne yapacaksınız?
– Sizin haritanızda binalar yan yana bile olsa ikisine ivmenin farklı gidebileceğini görüyoruz, öyle mi?
Doğru görüyoruz. İşte ben o yüzden diyorum ki; deprem tehlike haritaları olasılıksal tehlike haritaları olmaktan çıkartmalı. Mesela Kuzey Anadolu fayında Erzincan depremi oldu. Tehlike haritasında Erzincan bölgesi hala kıpkırmızı. Ama orada 200 yıl hiçbir deprem olmayacak. Bitti orası. Orada yeniden 7’den büyük deprem olması için o fayın tekrarlanma periyodunun aşılması lazım.
– Peki yine çok tartışılan bir mevzu da şu. Oradaki bu büyük fay hareketi acaba Marmara’daki fay sistemini tetikler mi, etkiler mi?
Hiç alakası yok. Diyelim ki bu odada 7 tane kova var. Bir de koridorda ilerde Ufuk Hoca’nın odasında kovalar var. Buradaki kovalar taştığı zaman Ufuk Hoca’nın odasındaki kovalar taşar mı diyorsun bana. Hiç alakası yok, orası başka bir yer. Bu fayları birbirine bağlayarak domino gibi dünyayı dolaştıramazsınız.
Türkiye her zaman söylediğimiz gibi büyük bir deprem ülkesi ve bu konuda devamlı olarak farklı çalışmaların ve analizlerin yapılması gerekiyor. Özellikle beklenti olduğundan İstanbul odaklı çalışmalar büyük önem arz ediyor, İBB’nin bu konuda hazırladığı detaylı raporu direkt olarak buradaki haberimizde yer alıyor.