KESİŞEMEME NOKTASI
Bu iki oyunun birleştirilmesinin bir “aman fanatikler mutlu olsun” amacı güttüğü çok aşikar. Ha, fanatikler mutlu oluyor mu? Deliler gibi hem de. Peki neyin şikayeti bu diye merak ediyor olabilirsiniz; açıklayalım. Bir kere bu iki oyun tek potada eritilebilecek kadar örtüşüyor olsa da aslında yapısal anlamda büyük farklılıklar barındırıyor. Bir Phoenix Wright oyuncusu Professor Layton sevecek diye bir kaide yok mesela. Hal böyle olunca da, iki oyunu olduğu gibi yansıtmaları mümkün olmamış doğal olarak. İki kitleye de hitap edelim, oyunun iki parçasından da zevk alsınlar düşüncesiyle bazı fedakarlıklara gitmek zorunda kalmışlar.
Örneğin Layton kısımları alıştığımız zorluk düzeyinin oldukça aşağısında. Bulmacalar arasında zorlayanlar olsa da genel ortalama oldukça aşağıda ve Layton’ın zekasına (doğal olarak bizim zekamıza) hakaret niteliğinde. Daha da kötüsü, karşılaştığımız bulmacaların fazlasıyla tanıdık olması. Hemen hemen tüm bulmacalarla ya gündelik hayatta ya da önceki Layton oyunlarında denk geldiğinizi hissediyorsunuz. Bunun en büyük sebebinin Layton’ın son oyunu olan the Azran Legacy ile bu oyunun yapım sürecinin çakışması ve daha güzel olan bulmacaların o oyuna saklanmış olması olduğunu düşünmeden edemiyoruz.
YENİ KURALLAR
Oyunun Phoenix Wright kısımları ise kesinlikle çok daha başarılı olmuş. Dava sürecine dahil olan isimlerin oldukça renkli karakterler olması sebebiyle hem çok eğlenceli hem de oldukça doyurucu bir Wright serüveni yaşıyorsunuz. Layton kısmına göre ağır basmasının bir diğer sebebi ise kendini tekrar ediyor hissi bir yana, yapısına yenilik ekleyerek yola devam etmeyi tercih etmiş olması.
Önceki oyunlarda duruşma sırasında her seferinde sadece tek bir sanığı sorgulayabiliyorduk. Bu oyunda ise fantastik bir dünyanın içinde olduğumuzdan oranın kurallarına göre hareket ediyoruz ve bu dünyanın kuralları biraz farklı. Buradaki duruşmalarda aynı anda iki farklı sanığı sorgulayabiliyoruz. Bu durum oyunun yapısına önemli bir değişkenlik katıyor. Çünkü yapı gereği sorgulayacağımız kişi hakkında biriktirdiğimiz kanıtları kullanıyor ve iddiaları çürütmeye çalışıyorduk. Burada ise bir ismi sıkıştırdığımızı zannederken yanındakinin lafa atlayarak farklı bir argümanla gidişatı değiştirebildiğini görebiliyoruz. Seriye seviye atlatacak bir yenilik değil belki ama bu oyuna özel bir şeyler hazırlamak adına çaba gösterildiğini görmek mutlu ediyor haliyle.
KOLEKSİYON TADINDA
Layton vs Wright, her iki serinin de en iyi oyunu olmaktan oldukça uzak bir seviyede olmakla birlikte fan servisi olma görevini başarıyla yerine getiriyor. 3DS’e çıkmış çok daha iyi Layton ve Wright oyunları bulunduğu düşünülürse ilk olarak onlara bakmayı tercih edebilirsiniz. Ancak 30 saatin üzerindeki oynanış süresi ve inanılmaz güzellikteki ara sahneleriyle tadına doyulmaz bir Layton vs Wright birlikteliği görmek istiyorsanız biz engel olmayalım, hakkınızdır.
► GİRİŞ
► İKİ OYUN BİRDEN
► KESİŞEMEME NOKTASI
► DETAYLAR
► PUANLAMA