Evet başlığı doğru okuyorsunuz. Kısa süre önce sanatçı Refik Anadol oluşturduğu NFT eserini yaklaşık 18 milyon TL fiyata sattı. İşte detaylar;
NFT konusu dün bizim gündemimize Adidas ile gelmişti. Firma “Into the Metaverse” isimli NFT’ler hazırlamış ve bunları satışa sunmuştu. Firma bu tanesi 0.2 ETH ya da yaklaşık olarak 800 dolar olan NFT’lerden toplamda 30 bin adet NFT hazırladı ve üretilen tüm NFT’leri kısa sürede sattı. Bundan elde edilen gelir ise yaklaşık olarak 23 milyon dolar seviyesinde oldu.
Bugün ise NFT konusunda Refik Anadol çok büyük ses getirdi. Ünlü sanatçının buradan ulaşabileceğiniz “Machine Hallucinations – Nature Dreams : AI Data Sculpture 2021 1/1” isimli eseri, tam 300,6942 ETH karşılığında “Mabu” isimli bir kişi tarafından satın alındı. 300,6942 ETH’nin karşılığı 1.1 milyon doların ve tam 18 milyon TL‘nin üstünde yer alıyor. Bu açıdan gerçekten nefes kesen büyük bir satış karşımızda yer alıyor. Refik Anadol eserlerini yapay zeka sistemlerinden yardım alarak dijital olarak hazırlıyor.
Bu arada sizlere daha önce de aktarmıştık. Geçtiğimiz aylarda Cem Yılmaz da NFT satışına başlamıştı. Yılmaz halen bu konuda satışlar gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Genel olarak sanat dünyası NFT üstünden inanılmaz gelirler elde etmeye devam ediyor. NFT furyasının daha ne kadar süreceği bilinmiyor ancak metaverse özelinde dijital sahiplik gündemimizde kalmaya yıllarca devam edecek gibi görünüyor.
Kısaca üzerinden geçersek NFT ya da açılımıyla “non-fungible tokens / eşsiz token”, Binance Academy tarafından tam olarak şu şekilde tanımlanıyor: “Eşsiz token (NFT) blockchain üzerinde benzersiz bir varlığı temsil eden kriptografik bir token türüdür.
NFT’ler dijital varlıklar ya da gerçek dünya varlıklarının tokenlaştırılmış versiyonları olabilir. NFT’ler birbirlerinin yerine geçemediği için dijital dünya dahilinde orijinallik ve mülkiyet ispatı olarak kullanılabilir.”
NFT ile kişiler şarkıların, fotoğrafların, tasarım çalışmalarının ve hatta GIF gibi animasyonların dahi dijital sahipliğini alabiliyor ya da satabiliyor.
Bu sistemde sanatçılar eserlerinin bir sonraki satışları üzerinden de gelir elde edebiliyor ve bu gerçekten çok güzel görünüyor. Yani eser sahibi eserinin satıyor ancak sahipliğini koruyor.