Araştırmacılar tarafından gelecek için ilginç bir adım atıldı ve geliştirilen robotik parmak insan hücresinden üretilen canlı deri ile kaplandı.
İnsansı robotların daha gerçekçi hale getirilmesi için birçok farklı çalışma yapılıyor. Bu konuda şirketler ve araştırmacılar insan derisini taklit etmek için sentetik materyaller geliştiriyor. Tokyo Üniversitesi merkezli Prof. Shoji Takeuchi önderliğindeki araştırma ekibi ise süreci bir adım daha yukarıya taşıdı. Araştırma ekibi hareketli robotik parmak üstüne insan hücresinden üretilen gerçek deri kapladı. Yukarıda görebileceğiniz bu parmak, söylendiği kadarıyla hareket kabiliyetine de sahip. Yani deri ufak hareketleri dayanabilecek güce sahip durumda. Buna ek olarak derinin kendisini tamir etme gücü de bulunuyor. Yapılan kesiklerin normal insan derisi gibi bir süre sonra kapanabildiği belirtiliyor.
Çalışmaları ile henüz gerçek insan derisinin sağlamlığına yaklaşamadıklarını ancak bu konuda çalışmaya devam edeceklerini aktaran araştırmacılar, hazırlanan derinin sürekli olarak beslenmesi gerektiğini ve bunu çözmek adına da çeşitli planlar yapıldığını söylüyor. Bu çalışmanın arkasında, temel olarak insansı robotları daha insan benzeri yapmak yer alıyor.
Projenin başındaki isim Takeuchi, “Cilt dokusunun robot parmağın yüzeyine ne kadar iyi uyduğuna şaşırdık” dedi ve ekledi: “Bu çalışma, canlı deriyle kaplı robotlar yaratmanın sadece ilk adımı.”
Bundan önce de hücre özelinde benzer, kulak odaklı önemli bir gelişme gündeme gelmişti. Detaylarına burada yer verdiğimiz gelişmenin arkasında yurt dışı merkezli 3DBio Therapeutics ve Microtia-Congenital Ear Deformity Institute yer alıyordu.
Bilim insanları doğuştan kulak şekil bozukluğu ile doğan kadına kendi hücre örneklerini ve 3D baskı kullanılarak bir kulak hazırlamıştı. Bu durum yürütülen klinik denemeler kapsamında bir ilk anlamına geliyordu. Alandaki bu önemli ilerleme, spesifik olarak Mikrotia ya da Mikroşia olarak geçen hastalık için önemli bir noktada yer alıyor.